Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 22 | Signalementen week 24 >>>
Selectie week 23
Modern wereldwonder. Geschiedenis van de Deltawerken
Een modern wereldwonder, schoolvoorbeeld van extreme engineering: de Deltawerken spreken nog steeds nationaal en internationaal tot de verbeelding. Zo’n zestig jaar na het begin heeft dit legendarische mammoetproject zich een status verworven die veel groter is dan die van andere grote twintigste-eeuwse ingenieurswerken in ons land. Modern wereldwonder is een rijk geïllustreerd en veelzijdig boek.
Voorpublicatie: Het Deltaplan: nieuwe bescherming voor een kwetsbaar land
Meer informatie / bestellen
De Dertigjarige Oorlog. De allereerste wereldoorlog…
De Dertigjarige Oorlog, die 400 jaar geleden begon, wordt meestal beschreven vanuit een nationaal standpunt. Maar het was in feite de allereerste wereldoorlog, die bijna 12 miljoen slachtoffers maakte. Wat begon als een godsdienstoorlog in een uithoek van Europa mondde uit in een allesverwoestende strijd om de macht. Voor de Republiek der Verenigde Nederlanden was de strijd de voortzetting van de Tachtigjarige Oorlog. Net als andere protestantse staten sloot ze zich aan bij het katholieke Frankrijk. De invasies uit het noorden en zuiden leidden tot het economische verval van Vlaanderen.
Fragment: Religie, machtsverhoudingen en vroegmoderne staten
Meer informatie (+ video) / bestellen
Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen
Van bizar tot sinister, een museum op papier van Hitlers Derde Rijk. Het Lugerpistool, een speelgoedfiguurtje van Hitler, een blik Zyklon-B-gifgas en Hermann Görings zelfmoordpil. Het zijn slechts vier voorwerpen van de honderd uit Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen. Allen vertellen ze een eigen verhaal over de dictatuur van Hitlers Derde Rijk (1933-1945).
Fragment: De bloedvlag: het heiligste relikwie van nazi-Duitsland
Meer informatie (+ video) / bestellen
Het wolfsmeisje – Wim Coster
De zoektocht naar een verdwenen kind uit de achttiende eeuw
In de zomer van 1717 wordt in de bossen bij Zwolle een volkomen verwilderd meisje aangetroffen. Ze is uiterst schuw en stoot slechts rauwe klanken uit. Boeren weten haar met netten te vangen, waarna ‘de wilde deerne’ op kosten van het stadsbestuur wordt opgenomen in een logement. Het voedsel dat ze krijgt voorgezet, kan ze nauwelijks verdragen.
Bespreking: Het wolfsmeisje, de ‘wilde deerne’ uit Zwolle (1717)
Meer informatie / bestellen
Tussen Lenin en Lucebert – Igor Cornelissen
Mathilde Visser, kunstcritica (1900-1985)
Jarenlang deed Igor Cornelissen onderzoek naar de ‘goudvinken’ van het Nederlandse communisme. Een van de meest markante figuren bleek Mathilde Visser te zijn. Zij groeide op in een welgesteld, Joods-liberaal milieu. Na een afgebroken studie en een stukgelopen huwelijk vertrok ze in 1931 naar Parijs waar ze bevriend raakte met de schilders Pablo Picasso, Max Ernst en de dichter Tristan Tzara. Het werd de basis voor haar latere werk als kunstcritica in De Waarheid en Het Financieele Dagblad. In Parijs was ze communiste geworden en dat bleef ze tot aan haar dood.
Meer informatie (+ video) / bestellen
‘Achteraf heb ik er spijt van dat ik goed kan schieten’
Voor Theo van Roij was de oorlog in 1945 nog niet voorbij. Van 1948 tot 1950 was hij als dienstplichtig soldaat in Nederlands-Indië. Zijn dagboek geeft een onthutsend beeld van het leven daar. Van februari 1948 tot mei 1950 hield de Limburger Theo van Roij, een katholiek opgevoede jongeman, een dagboek bij van het soldatenleven in Nederlands-Indië. Vol optimisme vertrokken, met de serieuze bedoeling bij te dragen aan het herstel van rust en welvaart, kwam hij langzamerhand tot de conclusie dat er niets van zou komen.
Meer informatie (+ video) / bestellen
De Grand Tour in de 18e Eeuw
‘De Grand Tour in de 18e Eeuw; Op reis door Frankrijk en Italië’ beschrijft de cultureel-educatieve reis door Frankrijk en Italië die in de eerste helft van de achttiende eeuw zo goed als standaard was voor jonge mannen behorend tot de Britse adel. Vaak gaven deze jongelui echter een aanzienlijk minder serieuze invulling aan de Grand Tour dan hun ouders voor ogen stond. Vanaf 1750 reizen ook volwassen Britten, waaronder vrouwen, door Frankrijk en Italië.
Artikel: De Grand Tour; reizen en cultuur in de achttiende eeuw
Meer informatie / bestellen
Geschilderde tuinen
Dit boek presenteert tuinschilderijen van Nederlandse, Belgische, Franse en enkele Duitse kunstenaars uit de periode rond 1900. Voor de impressionisten waren parken en tuinen een belangrijke bron van inspiratie. Uitgaande van zes thema’s wordt een keur aan geschilderde tuinen gepresenteerd van kunstenaars als Leo Gestel, Pyke Koch, Herman Kruyder, Claude Monet en Charley Toorop.
Meer informatie / bestellen
Leren navigeren. 200 jaar maritiem onderwijs in Harlingen
Harlingen is, na Amsterdam, de gemeente in Nederland met de oudste zeevaartschooltraditie. Vanaf 1818 tot nu toe konden jongens – en sinds 1983 ook meisjes – zich er praktisch en theoretisch bekwamen in het varen. Leren navigeren is de eerste grondige studie over deze speciale tak van onderwijs in de stad. Het onderwijs kwam op vanuit de gedachte dat iemand door goed onderwijs in staat wordt gesteld om een positieve bijdrage aan de maatschappij te leveren.
Meer informatie / bestellen
Rivieren. Een reis langs zeeën, meren en rivieren
Van de Nijl tot de Amazone, van de Mekongdelta tot de Mississippi en van de Donau tot de Thames, vaar mee op een indrukwekkende reis rond de wereld. Wist je dat een nijlpaard eigenlijk over de rivierbodem loopt in plaats van te zwemmen? Wat is het grootste meer ter wereld? In welke rivier gaan al eeuwen lang mensen op zoek naar de legendarische Mokole Mbembe? Hoe kwam de onderzeeër Boaty McBoatface aan zijn naam? Welke rol speelt de Indus in het boeddhisme en het hindoeïsme?
Meer informatie / bestellen