Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 21)

5 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 20 | Signalementen week 22 >>>

Selectie week 21

Koningin Victoria als huwelijksmakelaarKoningin Victoria als huwelijksmakelaar

In de late negentiende eeuw had koningin Victoria meer dan dertig levende kleinkinderen. Om de macht in Europa te behouden en te versterken, hoopte ze hen in dynastieke huwelijken te kunnen manoeuvreren. Ze mikte daarbij op de internationale royalty. Maar ondanks al hun schijnbare gehoorzaamheid hadden haar kleinkinderen zo hun eigen voorkeuren, gevoed door een sterke eigen wil en/of een romantisch hart. Dit boek toont de fascinerende geschiedenis van koningin Victoria als koppelende grootmoeder: hoe de Engelse monarchie grote internationale invloed uitoefende.
Voorpublicatie: De kalverliefde van Victoria en tsaar Alexander II
Meer informatie / bestellen

Amsterdam 1928 - Jurryt van de VoorenAmsterdam 1928 – Jurryt van de Vooren

Het onbekende verhaal van de Nederlandse Olympische Spelen
Hoewel de Tweede Kamer niet wilde meebetalen aan het ‘heidensch’ sportfestijn, werden de eerste en enige Olympische Spelen in Nederland, mede dankzij een grote publieksactie, een enorm succes. Tijdens een bijeenkomst in het Olympisch Stadion, enkele maanden later, keken de organisatoren dan ook tevreden terug tijdens de onthulling van een gedenksteen….
Bespreking: De Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam
Meer informatie / bestellen

Chin.ind.spec.rest.Chin.ind.spec.rest. – Mark Van Wonderen

Als verslaggever in Noord-Holland reisde freelance journalist Mark van Wonderen jarenlang kriskras door de provincie. Lopend door buurten viel hem op dat elk gehucht naast een kerk en een dorpskroeg ook veelal een Chinees-Indisch restaurant huisvestte. En dit vaak op merkwaardige, niet per se aantrekkelijke locaties. Als groot liefhebber van ontroe­rende treur­nis en aandoenlijk verval begon hij dit oer-Nederlandse fenomeen te fotograferen. Want dat is het. Nergens anders in de wereld wordt immers de Chinese en de Indische keuken samengesmeed tot één. Maar er is een kentering gaande in horeca­land. De échte Chinees-Indische restaurants verdwijnen in rap tempo uit het straatbeeld. Ze worden omgebouwd tot sushi- of wok­-restaurants, vervangen door hippe nieuwe horeca of simpelweg gesloten.
Meer informatie (+ video) / bestellen

De Berlijnse luchtbrug - Barry TurnerDe Berlijnse luchtbrug

Nieuwe, intrigerende interpretatie van de ontstaansperiode van de Koude Oorlog, waarin de Berlijnse luchtbrug een cruciale rol speelde. De overtuiging dat een hersteld Duitsland de beste garantie bood tegen de verspreiding van het communisme in Europa deed de Britten en Amerikanen besluiten de meeste ambitieuze hulpoperatie ooit op te zetten. Gedurende elf maanden, van juni 1948 tot mei 1949 zetten zijn door middel van een luchtbrug een grootste humanitaire hulpoperatie ooit op.
Bespreking: De Berlijnse luchtbrug (1948-1949)
Meer informatie / bestellen

Het napalmmeisje Haar leven van vuur naar vredeHet napalmmeisje. Haar leven van vuur naar vrede

De foto waarop een meisje wanhopig wegrent voor de vlammen van napalmbommen is wereldberoemd. minder bekend is hoe het verder ging met de Vietnamese Kim Phuc. In dit aangrijpende boek vertelt ze het verhaal van haar jeugd, het heftige moment van de foto en haar lange weg naar genezing en vrede. Het napalmmeisje is een schrijnend verhaal over de oorlog in Vietnam en hoe een jong leven in een handomdraai verwoest kan worden. Maar het is ook een hoopgevend boek over de veerkracht die Kim vond in de liefde en genade van God.
Meer informatie / bestellen

Richard Fiebig En de uitbuiting van de Nederlandse industrie 1940-1945Richard Fiebig – Joggli Meihuizen

En de uitbuiting van de Nederlandse industrie 1940-1945
De Duitse zakenman Richard Fiebig, die aan het begin van de bezettingstijd in Den Haag werd gestationeerd, werd in 1942 zetbaas van bewapeningsminister Albert Speer. De energieke Fiebig groeide uit tot de machtigste man in Nederland op het gebied van de industriële productie. Historicus en jurist Joggli Meihuizen beschrijft hoe Fiebig erin slaagde een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven zonder morren te laten meewerken aan de Duitse oorlogsinspanningen.
Meer informatie / bestellen

De God van GalileaDe God van Galilea

De onstuitbare opkomst van het christendom tijdens de eerste vier eeuwen van onze jaartelling is de grootste culturele revolutie die de wereld ooit heeft gezien. Wat begon met een timmermanszoon en een paar vissers, groeide uit tot een veenbrand van persoonlijk beleden geloof, die het Romeinse rijk in alle opzichten ondermijnde. Twee ideologieën botsten radicaal op elkaar. Aan de ene kant die van millennia oude waarden, gebaseerd op macht: keizers en koningen heersten als bijna-goden over hun onderdanen, meesters over hun slaven, mannen over hun vrouwen.
Voorpublicatie: ‘Het bloed der christenen is zaad’
Meer informatie (+ video) / bestellen

ThaddeusThaddeus. Soo gewonne, soo verteert

In 1672, het rampjaar waarin het voortbestaan van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden – onafhankelijk sedert 1648 – ernstig werd bedreigd, deed Thaddeus, de oudste zoon van de beroemde schilder Jan Steen, te Amsterdam dienst in een compagnie zeesoldaten onder bevel van kapitein Dirck van Harencarspel. Hoewel hij en zijn broer Cornelis tot schilder werden opgeleid, zijn beiden niet als zodanig bekend geworden. Of hij daadwerkelijk de in dit boek beschreven avonturen heeft beleefd, is niet bekend, maar het mag ook niet geheel worden uitgesloten.
Meer informatie / bestellen

AtlantikwallAtlantikwall – Hennie Vaessen

Met een lengte van 6.200 kilometer is de Atlantikwall het grootste bouwwerk van de 20ste eeuw. De zichtbaar gebleven overblijfselen vertellen een fascinerende geschiedenis. Wie waren de mensen achter dit megalomane project? Waarom begonnen ze eraan en hoe verging het hen ná de oorlog? In dit boeiende stripverhaal maak je kennis met Hans en Willy, twee fanatieke Duitse soldaten die vanaf 1942 in Zuid-Holland de westkust van het Derde Rijk bewaken. Naarmate de oorlog vordert komen er steeds meer haarscheurtjes in de overtuigingen van Hans en Willy. Uiteindelijk willen ze alleen nog maar naar huis. Hun verandering loopt gelijk op met de langzame maar onvermijdelijke neergang van het gehate Derde Rijk.
Meer informatie / bestellen

Het wolfsmeisjeHet wolfsmeisje – Wim Coster

De zoektocht naar een verdwenen kind uit de achttiende eeuw
In de zomer van 1717 wordt in de bossen bij Zwolle een volkomen verwilderd meisje aangetroffen. Ze is uiterst schuw en stoot slechts rauwe klanken uit. Boeren weten haar met netten te vangen, waarna ‘de wilde deerne’ op kosten van het stadsbestuur wordt opgenomen in een logement. Het voedsel dat ze krijgt voorgezet, kan ze nauwelijks verdragen. Ze blijkt vriendelijk, maar niemand weet wie ze is en waar ze vandaan komt. Haar wonderbaarlijke verhaal trekt grote aandacht. In binnen- en buitenland wordt over haar gesproken en geschreven.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Arnichem - buitenplaats aan de Vecht Historie van huis en HaersterveerArnichem – buitenplaats aan de Vecht

Arnichem ligt idyllisch aan de oever van de Overijsselse Vecht in Haerst, onder de rook van Zwolle. De geschiedenis van de buitenplaats gaat terug tot circa 1400. Het huis heeft in zijn lange bestaan een bonte parade van bezitters en bewoners zien passeren. In de 20ste eeuw fungeerde Arnichem geruime tijd als vakantieverblijf voor dominicaner priesterstudenten. In dit fraai geïllustreerde boek wordt het kleine verhaal van het landgoed verweven met de grote geschiedenis van Zwolle, de regio en Nederland.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 20 | Signalementen week 22 >>>

×