Nieuwe geschiedenisboeken (week 24) – 2020

4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 23 | Signalementen week 25 >>>

Selectie week 24

Brandende kampongs Compacte editieBrandende kampongs (compacte editie)

Op veler verzoek verschijnt nu een beknopte en geactualiseerde versie van De brandende kampongs van Generaal Spoor van Rémy Limpach. Lange tijd was het officiële Nederlandse regeringsstandpunt dat er in het voormalige Nederlands-Indië in 1945-1949 slechts incidenteel excessen plaatsvonden. De strijd van honderdduizenden Nederlandse soldaten tegen de Indonesische onafhankelijkheid gold als een betrekkelijk ‘schone’ oorlog, met uitzondering van de commando’s van kapitein Westerling. In dit baanbrekende boek bewijst de Zwitsers-Nederlandse historicus Rémy Limpach het tegendeel.
Meer informatie / bestellen

De oudste stad van HollandDe oudste stad van Holland – Henk ’t Jong

Opkomst en verval van Dordrecht, 1000-1421
In De oudste stad van Holland neemt historicus Henk ’t Jong ons mee naar het ontstaan en de eerste bloeitijd van Dordrecht. Na de ontginningen in het begin van de elfde eeuw en de stormvloeden in de twaalfde eeuw ontwikkelde de nederzetting zich tot een handelsplaats. De Hollandse graven kenden stadsrechten toe in ruil voor tweederde van de geïnde boeten en een vast bedrag per jaar. Vanaf 1220 kon Dordrecht haar eigen wetten maken en kreeg het speciale voorrechten.
Artikel: Middeleeuws Dordrecht
Meer informatie / bestellen

Liefde in de Lage LandenLiefde in de Lage Landen

Een portret van Nederland in vijftien huwelijken
In dit boek trekken verspreid over zes eeuwen vijftien verbintenissen voorbij die kenmerkend zijn voor een tijd en klasse, en voor Nederland in een bepaalde periode. Hoe kwamen die huwelijken tot stand? Konden de echtelieden in vrijheid voor elkaar kiezen? Onder welke voorwaarden mochten ze scheiden? Wat gebeurde er als ze verliefd werden op iemand van hetzelfde geslacht? Welke regels stelden de overheid en de kerk? En waardoor verloor het huwelijk zijn status als heilig instituut?
Meer informatie / bestellen

Geen zee te hoogGeen zee te hoog

‘Geen zee te hoog’ is een poging om de vreemde, soms moeilijk te vatten Japanse samenleving te begrijpen. Al was het maar vanwege de manier waarop het zijn problemen te lijf gaat. Waarom blijft de Japanse regering zo vasthouden aan kernenergie? Waarom blijven Japanners op walvissen jagen? Hoe komt het dat er zovelen, de zogeheten herbivoren of graseters, seks afwijzen? Waarom gaan Japanners zelden of nooit in staking, al lijkt daar alle reden toe? Hoe democratisch is een land waar één partij decennialang bijna onafgebroken aan de macht is?
Bespreking: Japan en Japanners in de 21ste eeuw
Meer informatie / bestellen

Uit naam van de majesteit – Vilan van de Loo

Van Heutsz is de meest omstreden militair uit de Nederlandse geschiedenis, maar tot op heden ontbrak er een gedegen biografie over hem. Uit naam van de majesteit vult deze lacune met een reconstructie van zijn carrière en zijn tijd, op basis van een veelheid aan bronnen. Daarbij is ook geput uit het familiearchief Van Heutsz, dat brieven van zijn echtgenote bevat. Van Heutsz had veel bewonderaars, onder wie Wilhelmina en Emma, én veel vijanden. Hoe kon het gebeuren dat juist hij benoemd werd tot gouverneur van Atjeh en daarna tot gouverneur-generaal, onderkoning van Indië? En hoe manifesteerde Van Heutsz zich na die tijd als bekende en invloedrijke Nederlander in het thuisland?
Meer informatie / bestellen

Het archief van Walter – Klaartje Schrijvers

De onderzoeksjournalist, de historica en de waarheid
Hij was een van de studentenleiders van mei 68. Groeide uit tot de belangrijkste onderzoeksjournalist in dit land. Publiceerde onthullingen over de moord op PS-leider André Cools, de Bende van Nijvel, wapenhandel en extreemrechts. Hield van de idee dat de machthebbers zonder hem veiliger zaten. Had een fenomenaal archief. Stierf jong aan alzheimer. In dit boek vertelt Klaartje Schrijvers het fascinerende verhaal van Walter De Bock, die ze leerde kennen bij het schrijven van haar doctoraat over een 20ste-eeuwse neoaristocratische elite. Toch i
Meer informatie / bestellen

 De Gamma-traditieDe Gamma-traditie

De Gamma-traditie is een Homerische mondelinge traditie die zich heeft ontwikkeld in de Griekse Duistere Eeuwen, toen Griekse Aeolische kolonisten de regio rond Troje kwamen bezetten. In plaats van een historische Trojaanse Oorlog, was het maken van mythen over het nieuwe thuisland verantwoordelijk voor de verhalen rond Troje en de Trojaanse Cyclus. Merkwaardig genoeg is de Aeolische Gamma-traditie ook verbonden met de Griekse kolonies in Italië.
Meer informatie / bestellen

De tragiek van de machtDe tragiek van de macht – Joël De Ceulaer

Brief aan Bart De Wever
Geen enkele politicus heeft de voorbije twee decennia zo virtuoos in de spits gespeeld als Bart De Wever. Vriend en vijand moeten erkennen dat hij Vlaanderen veranderd heeft. Hij bracht het democratische debat weer tot leven, voerde een conservatieve cultuurstrijd om af te rekenen met de erfenis van mei ’68, en wilde het Vlaams-nationalisme redden uit de klauwen van het sinds eind jaren tachtig almaar aanzwellende extremisme. Maar wat heeft de strijd om de macht gedaan met de integriteit van de man die voorbestemd lijkt om voorzitter voor het leven te blijven bij N-VA?
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 23 | Signalementen week 25 >>>

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×