Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 26) – 2018

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 25 | Signalementen week 27/28 >>>

Selectie week 26

Caesar in de Lage Landen - Tom BuijtendorpCaesar in de Lage Landen – Tom Buijtendorp

Tom Buijtendorp geeft in ‘Caesar in de Lage Landen’ duidelijkheid over Julius Caesars aanwezigheid in de Nederlanden, iets wat lange tijd in nevelen gehuld was. Julius Caesar sloeg een tijdlang met zijn legers kamp op in de Lage Landen en hij vocht veldslagen uit in deze regio, waarvan Caesar zelf dacht dat hij er gedood zou kunnen worden. Op basis van een reeks nieuwe ontdekkingen laat Buijtendorp zien dat we de plaatsen waar Caesar in Nederland en België verbleef nu ook kunnen aanwijzen.
Bericht: ‘Zo zag Julius Caesar eruit’
Artikel: Caesar in de Lage landen
Meer informatie / bestellen

De strafkolonieDe strafkolonie – Wil Schackmann

In dit boek vertelt auteur Wil Schackmann het verhaal van de eerste Kolonie van Weldadigheid. In 2018 is het tweehonderd jaar geleden dat deze kolonie werd opgericht, met een ongekend ambitieus plan: door middel van landbouw ‘den toestand der armen en lagere volksklassen verbeteren’ en ze verheffen tot beschaafde burgers. Hoe ging dat verzedelijken en beschaven in z’n werk? En werden de koloniebewoners er ‘betere mensen’ van? Al snel ontstond de behoefte aan een plek waar onzedelijke en onwillige kolonisten konden worden afgescheiden van de rest. Hiervoor werd een ‘strafkolonie’ ingericht.
Meer informatie (+video) / bestellen

De traanjagersDe traanjagers. Herinneringen van naoorlogse walvisvaarders

Als scholier werkte Anne-Goaitske Breteler in café De Bûnte Bok in het Friese dorpje Lioessens, voorheen een walvisvaarderscafé. De ornamenten in het café en de sterke verhalen en bijnamen van de stamgasten maakten dat ze gefascineerd raakte door het recente walvisvaartverleden. Een verleden waaraan wij tegenwoordig niet graag meer denken, ondanks dat de walvisvaart in de tijd van wederopbouw een trotse bijdrage leverde aan de Nederlandse economie en identiteit.
Voorpublicatie: De traanjagers
Meer informatie / bestellen

Beauty en fashion De laatste trends uit het oude RomeBeauty en fashion. De laatste trends uit het oude Rome

‘Mooi zijn is kunst met een geheim’, zo schreef de Romeinse dichter Ovidius tweeduizend jaar geleden. Romeinse vrouwen wilden graag net zo mooi zijn als Venus, de godin van de liefde. Romeinse mannen moesten, volgens Ovidius, ‘zien te behagen door hun goede smaak’. Hoe deden zij dit? Hoe hielden zij hun huid glad en rimpelloos? Waarmee poetsten zij hun tanden? Welke kapsels waren in de mode? Gebruikten de vrouwen make-up?
Voorpublicatie: ‘Een vrouw zonder make-up is als een gerecht zonder zout’
Meer informatie / bestellen

Poppy - Hoe een gedicht het einde van WO I inluiddePoppy – 100 jaar na WO I: een gedicht van alle tijden

Inmiddels zijn de allerlaatste veteranen die zich de gruwelijkheden van de loopgraven konden herinneren al jaren geleden overleden. Maar de ‘Groote Oorlog van ’14 – ’18’ leeft als nooit tevoren. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat die Groote Oorlog eindigde. Dankzij John McCrae kreeg de klaproos, de poppy, een wereldwijde symbolische waarde. De kwetsbare rode veldbloem werd synoniem voor de oorlog.
Bespreking: Oorlogspoëzie en de heiligverklaring van de klaproos
Meer informatie / bestellen

Eeuw in versnelling - Marian RijkEeuw in versnelling – Marian Rijk

In dit boek schetst Marian Rijk aan de hand van de geschiedenis van het familiebedrijf Gazelle hoe de fiets voor een maatschappelijke revolutie in Nederland zorgde. In 1892 begint Willem Kölling in Dieren een fietsenfabriek: Gazelle. Het familiebedrijf overleeft twee wereldoorlogen en een economische crisis en ontwikkelt zich tot een moderne onderneming. Maar er is ook tegenslag. Door de toegenomen internationale concurrentie en een te gemoedelijke bedrijfscultuur wordt de familie in 1970 gedwongen haar geliefde fabriek te verkopen.
Bespreking: Gazelle: een Nederlands fietsbedrijf
Meer informatie (+ video) / bestellen

Hoe Hollands wil je het hebben?Hoe Hollands wil je het hebben? – Bas Heijne

Hoe HOLLANDS wil je het hebben? is Heijne op z’n best. Niets en niemand ontsnapt aan zijn scherpe pen. De nationale driekleur in ons parlement, de merkwaardige aantrekkingskracht op politieke kneuzen op de rechterflank, de sprankelende leegheid van Jesse Klaver, het bloedeloze spruitjesnationalisme van Sybrand Buma, de bloedige ernst achter de ‘homeopathische verdunning’ van Thierry Baudet, de onstuitbare opkomst van het nepnieuws, de klakkeloze verengelsing van de universiteiten, de neergang van het haatcabaret van GeenStijl en de grapjes van Gijp – steeds opnieuw legt Heijne de onderliggende motieven en emoties bloot.
Meer informatie / bestellen

Jan Janssen Alleen het hoogste teldeJan Janssen. Alleen het hoogste telde

Wie in Frankrijk zijn naam noemt kan rekenen op een positieve reactie. Ook in eigen land is Jan Janssen nog altijd een Bekende Nederlander, een legendarische topsporter die als eerste iets unieks presteerde.
1968 – 2018: vijftig jaar geleden won Jan Janssen als eerste Nederlander de Tour de France. Ze zullen daarom nog vaak te zien zijn: de beelden van 1968 van een hevig ontroerde Jan Janssen, die zijn dochtertje toeroept dat hij de Tour heeft gewonnen. Wild enthousiaste supporters hossen hem daarna rond op het middenterrein van Bois de Vincennes, het oude wielerstadion van Parijs.
Meer informatie / bestellen

 KunstgeschiedenisKunstgeschiedenis – Kitty Zijlmans

Waar kunstgeschiedenis zich traditioneel op het westen richtte en een lineaire ontwikkeling presenteerde, zien we nu een tendens om kunst mondiaal en als een veelvoud van vertellingen te beschouwen. Waar de kunstgeschiedenis zich traditioneel op de westerse wereld richtte en een lineaire ontwikkeling presenteerde, zien we nu een tendens om kunst mondiaal en als een veelvoud van vertellingen te beschouwen. Kunst als een wereldwijd fenomeen zien, betekent ook opnieuw kijken naar de grondslagen van het vakgebied. Kitty Zijlmans doet een voorstel voor een brede en geïntegreerde blik, en rijgt thema’s als tijd, stijl, originaliteit en diversiteit aan elkaar.
Meer informatie / bestellen

Arthur LintonArthur Linton – Bram Brouwer

Een ‘dopingdode’ uit het negentiende-eeuwse wielrennen en het WADA-antidopingsbeleid
Op 23 juli 1896 overleed de 27-jarige topwielrenner Arthur Linton, naar algemeen wordt aangenomen aan een dodelijke dosis doping. Volgens velen is de succesvolle Welshman zelfs de eerste dopingdode in de moderne sportgeschiedenis. Die doping zou hem tijdens de loodzware, bijna 600 kilometer lange monsterklassieker van Bordeaux naar Parijs door zijn coach James Edward Warburton zijn toegediend.
Meer informatie (+video) / bestellen

Atlas van het IJsselmeergebiedAtlas van het IJsselmeergebied. Een ruimtelijk perspectief

Het IJsselmeer is de binnenzee van Nederland: een weidse ruimte met vele gezichten en een bewogen geschiedenis, die grotendeels schuilgaat achter hoge dijken. Tot de aanleg van de Afsluitdijk was het een open zeearm, met eb en vloed, met zout en zoet water en af en toe een watersnood. Deze zeearm was de levenslijn voor Amsterdam, totdat door verzanding de neergang inzette.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 25 | Signalementen week 27/28 >>>

×