Nieuwe geschiedenisboeken (week 29/30) – 2018

4 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 27/28 | Signalementen week 31/32 >>>

Selectie week 29/30

Brieven uit de gevangenis - Nelson Mandela (€ 39.99)Brieven uit de gevangenis – Nelson Mandela

Toen de 44-jarige advocaat en activist Nelson Mandela in 1962 werd gearresteerd, had hij geen idee dat hij de volgende 27 jaar in de gevangenis zou doorbrengen. Tijdens zijn 10.052 dagen van opsluiting schreef Mandela honderden brieven aan onverzettelijke autoriteiten, mede-activisten en stugge overheidsfunctionarissen. Maar veruit de meest memorabele brieven schreef hij aan zijn dappere vrouw, Winnie, en zijn vijf kinderen.
Voorpublicatie: De gevangenisbrieven van Nelson Mandela
Meer informatie / bestellen

Het Plakkaat van Verlatinge De eerste onafhankelijkheidsverklaringHet Plakkaat van Verlatinge – Anton van Hooff

De eerste onafhankelijkheidsverklaring
In dit boek betoogt Anton van Hooff waarom de Acte van Verlatinge gezien kan worden als de geboorteakte van Nederland. In 2018 werd het plakkaat verkozen tot Het Pronkstuk van Nederland. Het document dat op 26 juli 1581 in Den Haag ondertekend werd, geldt als de onafhankelijkheidsverklaring van een aantal Nederlandse provinciën die de Spaanse Filips II afzworen als hun heerser. Classicus Anton van Hooff schrijft over de geschiedenis en de wording van dit belangrijke document…
Meer informatie / bestellen

Verslaggever van beroep - Sytze van der ZeeVerslaggever van beroep – Sytze van der Zee

In tegenstelling tot in landen als Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk is het in Nederland niet gebruikelijk dat journalisten hun herinneringen op schrift stellen. Sytze van der Zee heeft dat desondanks gedaan. Hij verdiende zijn sporen als verslaggever bij het Algemeen Handelsblad en was betrokken bij het proces dat leidde tot de fusiekrant NRC Handelsblad. Voor deze krant werd hij correspondent in achtereenvolgens Bonn, Brussel en, als kroon op zijn werk, Washington.
Bespreking: Sytze van der Zee, verslaggever van beroep
Meer informatie / bestellen

Retour de France - Peter GiesenRetour de France – Peter Giesen

Al decennialang is Frankrijk ons favoriete vakantieland. Tegenwoordig rijden we met hoge snelheid over de autoroute naar het zuiden, maar vroeger was het de kronkelende Route 7 die ons vanuit Parijs dwars door talloze steden en dorpen naar de Côte d’Azur leidde. Over deze route nostalgique trekt Volkskrant-correspondent Peter Giesen dwars door Frankrijk, op zoek naar de ziel van het land. Onderweg naar het zuiden schrijft hij over de islam in de banlieues, de hofcultuur van Versailles, het belang van het katholieke geloof in Nevers, alsook over de kunst, de auto-industrie, de landbouw en de beroemde gastronomie.
Meer informatie / bestellen

De zaak Vermaning Over een markant amateurarcheoloog in DrentheDe zaak Vermaning. Over een markant amateurarcheoloog…

In 1965 ontdekte de amateurarcheoloog Tjerk Vermaning (1929-1987) vlakbij zijn woonplaats Smilde twee kampementen uit de tijd van Neanderthalers. In de jaren daarna vond hij er nog enkele, in Hijken en Eemster. De wetenschap reageerde enthousiast. Vermaning kreeg de Culturele Prijs van Drenthe en een jaarlijkse toelage om te kunnen blijven zoeken. De vinder wilde echter meer: een eredoctoraat en een baan bij het Drents Museum.
Meer informatie / bestellen

Grijs slavernijverleden Over zwarte milities en redimoesoegedragGrijs slavernijverleden – Jeroen Dewulf

Over zwarte milities en redimoesoegedrag
‘Redimoesoegedrag’ staat in Suriname voor ‘verraad tegen de eigen groep’. Het begrip gaat terug op slaven die in de 18de eeuw in ruil voor vrijheid aan de zijde van de gouvernementssoldaten vochten tegen de ‘marrons’, gevluchte slaven. Zij droegen een rode muts, vandaar redimoesoes. Dit was geen nieuw fenomeen; ‘zwarte milities’ hadden ook al in Nederlands-Brazilië en Nieuw-Nederland bestaan.
Meer informatie / bestellen

De lelijke jaren zeventigDe lelijke jaren zeventig – Jeroen van den Biggelaar

De teloorgang van de lelijke architectuur van de toen zo moderne jaren zeventig. De ‘moderne’ architectuur van de jaren zeventig is heel snel uit de tijd en mode geraakt. Weinig mensen rouwen om het feit dat deze architectuurperiode uit het stadsbeeld verdwijnt. Met name de betonkolossen die het aanzicht van de oude binnensteden moesten moderniseren, zijn een doorn in het oog voor bewoners en bestuurders geworden. Hoe kon het gebeuren dat straten en hele stadswijken werden gesloopt in ruil voor kostbare en onooglijke nieuwbouwprojecten, waar twintig à dertig jaar later niemand meer op zat te wachten?
Meer informatie / bestellen

De gevleugelde - Arthur JapinDe gevleugelde – Arthur Japin

Grote roman over de allereerste vliegenier. Alberto Santos-Dumont, zoon van een steenrijke koffieplanter, groeit op in de afgelegen binnenlanden van Brazilië. Hij droomt ervan te kunnen vliegen zoals de helden in de boeken van Jules Verne. Wanneer hij ontdekt dat die avonturen verzonnen zijn, legt hij zich daar niet bij neer. Hij vertrekt naar Parijs, zet de werkelijkheid naar zijn hand, en wordt de eerste mens die door de wolken navigeert. De ware geschiedenis van deze vergeten pionier en zijn gestolen hart voert van Zuid-Amerika naar de Parijse belle époque.
Bespreking: Alberto Santos-Dumont, een Braziliaanse luchtvaartpionier
Meer informatie / bestellen

Goed boerenGoed boeren – Cato

Stel, je bent een Romeinse zakenman met veel geld. Je wilt investeren in een goed boerenbedrijf. Hoe pak je dat aan? In dit boek vertelt Cato waar je op moet letten. Gebouwen en hun uitrusting, werktuigen, slaven en de benodigde voeding, rituele gebeden: alles komt aan bod. ‘Wanneer je van plan bent een boerderij aan te schaffen, houd dan dit in gedachten: koop niet te gretig, spaar je niet de moeite haar te gaan bekijken en beschouw het niet voldoende er eenmaal omheen te lopen.’
Meer informatie / bestellen

Westwaarts met de nachtWestwaarts met de nacht – Beryl Markham

Onconventioneel, gepassioneerd en moedig. Beryl Markham was een van de meest uitzonderlijke vrouwen van de twintigste eeuw. Toen ze als kind in Kenia woonde sprak ze Swahili en ging ze blootvoets op jacht met de lokale stammen. Later werd ze een beroemd trainer van racepaarden, een schoonheid die in de high society voor menig schandaal zorgde en een van de grootste luchtvaartpioniers. In 1936 vloog ze als eerste persoon solo over de Atlantische Oceaan van oost naar west. Ze vertrok vanuit Engeland en landde ruim 21 uur later met een defecte motor in Nova Scotia, Canada.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 27/28 | Signalementen week 31/32 >>>

De geschiedeniswinkel van Historiek

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×