Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 3) – 2018

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 1 & 2 | Signalementen week 4 >>>

Selectie week 3, 2018

Angst en vrijheidAngst en vrijheid Balans – € 27.50

De Tweede Wereldoorlog was een van de grootste catastrofes in de geschiedenis van de mensheid. Hoe hebben deze verschrikkelijke ervaringen, en de herinnering eraan, ons leven beïnvloed? De nieuwe wereldorde die na 1945 ontstond, betekende het einde van de macht van Europese vorstenhuizen en de geboorte van twee nieuwe supermogendheden, die verwikkeld raakten in een Koude Oorlog. Het was een tijdperk van verwondering en angst, wat nog altijd doorklinkt in de debatten over nationalisme, immigratie en globalisering die we vandaag de dag voeren.
Voorpublicatie: Hoe de Tweede Wereldoorlog ons voorgoed veranderde
Meer informatie / bestellen

Van wie is het kind - Twee eeuwen onderwijsvrijheid in NederlandVan wie is het kind? Twee eeuwen onderwijsvrijheid in Nederland Balans – € 19.99

n 1917 kwam er een einde aan de sterk ideologisch geladen schoolstrijd. Voortaan werden aan het bijzonder onderwijs dezelfde financiële rechten toegekend als aan het openbaar onderwijs. Deze ‘schoolvrede’ of ‘onderwijspacificatie’ is nog altijd vrijwel ongewijzigd vastgelegd in artikel 23 van de Grondwet. In Van wie is het kind? plaatst John Exalto de pacificatie in de ontwikkeling van de onderwijsvrijheid in de afgelopen twee eeuwen.
Bespreking: Twee eeuwen onderwijsvrijheid
Meer informatie / bestellen

In duistere tijdenIn duistere tijden. Winston Churchill en het begin van zijn premierschap Spectrum – € 15.00

Een nieuwe, fascinerende blik op Churchill; begin 2018 verschijnt de bijbehorende film The Darkest Hour. Mei 1940: Groot-Brittannië is in oorlog. Winston Churchill is onverwacht premier geworden. De verschrikkingen van de Blitzkrieg leiden tot de val van de ene na de andere Europese democratie in rap tempo. Terwijl deze verschikking nadert, is Churchill al op zoek naar de woorden die de stemming van het volk kunnen weergeven nu de invasie van Groot-Brittannië nog maar enkele uren verwijderd lijkt te zijn.
Meer informatie / bestellen

De laatste getuigenDe laatste getuigen. Kinderen in de Tweede Wereldoorlog De Bezige Bij – € 29.99

Een jongen vindt de hond van de buren kermend bij zijn platgebrande huis. Een meisje vliegt een Duitse soldaat om de hals omdat ze dacht dat het haar vader was die terug was van het front. We kennen de oorlog als een verhaal van volwassenen, maar het is ook de geschiedenis van kinderen.
Svetlana Alexijevitsj sprak met de mannen en vrouwen die tijdens de inval van de Duitsers in Wit-Rusland in 1941 nog kinderen waren, en vroeg naar hun herinneringen. Opnieuw toont Alexijevitsj dat ze de kunst verstaat om te luisteren, en andermans stemmen onvergetelijk te laten resoneren.
Meer informatie / bestellen

Het aanzien van 2017Het aanzien van 2017 Spectrum – € 19.99

In dit boek geeft Han van Bree een overzicht van twaalf maanden wereldnieuws op zijn bekende en veelgeprezen manier: direct, verhelderend en met de nodige humor. Aandacht voor o.a.: de verkiezingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië – aanslag op nachtclub in Istanbul – Michael van Gerwen wint wereldtitel darts – president Jammah van Gambia afgezet – hotel Rigopiano in Apennijnen bedolven door lawine – Donald Trump ingehuldigd als 45e president van de VS
Meer informatie / bestellen

Plato’s oplossing voor de planeet

Plato's oplossing voor de planeetSinds een botte zakenman is verkozen om het machtigste land op de aardbol te leiden, dreigen kortzichtigheid en onwetendheid, brutaliteit en bluf opnieuw het lot van de op hol geslagen mensheid te bepalen. Atoomwetenschappers hebben hun Doomsday Clock vooruitgezet tot 2½ voor 12. Vernietiging van de planeet lijkt dichterbij dan ooit. Hoog tijd nog eens een blik te werpen op de oudste utopie door een mens in wanhoop geschreven. Plato zag het gevaar van ongeremde menselijke begeerte. Democratie kon die niet beteugelen, dacht hij.
Meer informatie / bestellen

Een muur van water

Een muur van waterIn de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 wordt Nederland getroffen door een van de grootste natuurrampen die Europa in eeuwen heeft gekend. In enkele uren overspoelt de zee met donderend geweld grote delen van het land en vinden meer dan 1800 mensen de dood. Teuntje de Haan is nog net geen kleuter als haar vader in het holst van die nacht vertrekt om mensen te gaan helpen. Samen met haar moeder en broertje brengt zij vier bange dagen door op een ijskoude zolder, vergeefs wachtend op zijn terugkeer.
Meer informatie / bestellen

Surinaams huwelijk

Surinaams huwelijkIn dit boek vertelt Anja Lissone het verhaal van haar betovergrootvader Antonius Franciscus Maria (Anton) Lissone, die in zijn jeugd naar Suriname werd gezonden en daar een bestaan opbouwde. Ze deed zorgvuldig en intensief bronnenonderzoek en waar ze achtergronden miste, gebruikte ze haar verbeelding om de gebeurtenissen aan te vullen en in te kleuren. Aldus ontstaat een boeiend en informatief verhaal over een ver familielid dat een aantal plantages in Suriname bezat en er twee grote liefdes kende.
Meer informatie / bestellen

Dat boek is subliem

Dat boek is subliemVincent van Gogh over De navolging van Christus
In ‘Dat boek is subliem’ laat Henk de Jong zien hoe Vincent van Gogh werd gefascineerd en geïnspireerd door het boek ‘De navolging van Christus’ van de middeleeuwse schrijver Thomas a Kempis. In een van zijn brieven aan zijn broer Theo schrijft Vincent van Gogh dat hij gegrepen is door de Franse editie van de ‘Navolging’. Geïnspireerd door de authentieke en radicale spiritualiteit van Thomas a Kempis besluit Vincent om predikant te worden.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 1 & 2 | Signalementen week 4 >>>

Beoordeel dit bericht

Score: van 5 ()

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×