Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 1 & 2) – 2018

Auteur:
5 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 50 (2017) | Signalementen week 3 >>>.

Selectie week 1 & 2 (2018)

Het zwart-witdenken voorbijHet zwart-wit denken voorbij Nieuw Amsterdam – € 16.99

Geschiedenis is een permanent proces van verandering; de trotse zekerheden van toen zijn de schaamte en schande van nu. Dat wéét bijna iedereen, maar in de praktijk worden steeds vaker moderne morele maatstaven op het verleden geprojecteerd. De Gouden Eeuw, ‘foute’ standbeelden, het hulpje van Sinterklaas – in feite alle geschiedenis lijkt het dezer dagen te moeten ontgelden. Bezien met de bril van nu ontstaat zo een sterk verwrongen beeld van gevoelige historische onderwerpen als kolonialisme, slavernij en migratie.
Voorpublicatie: De kijk op kolonisatie (door de eeuwen heen)
Meer informatie / bestellen

De kunst van het snijden Spectrum – € 24.99

De 19e-eeuwse chirurgie was ronduit schokkend. In anatomische theaters opereerden chirurgen op een brute, razendsnelle manier onder het oog van publiek. Operaties werden zonder verdovingsmiddelen uitgevoerd, en het grootste deel van de patiënten overleed na afloop aan infecties. Tot Joseph Lister de geschiedenis van de geneeskunde voorgoed veranderde. In dit boek vertelt Fitzharris met humor en bloederige details het indrukwekkende verhaal van een chirurg die de eerste stap zette naar de geneeskunde zoals wij die nu kennen.
Voorpublicatie: ‘Heren, ik ben de enige die ooit een mes in de koningin heeft gestoken!’
Meer informatie / bestellen

De kunst van het lachen Humor in de Gouden EeuwDe kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw Waanders – € 27.50

Zelden zijn meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. De welvaart en een nieuw koperspubliek stimuleerden schilders om allerlei beeldgrappen te bedenken. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s – ze figureren in veel topstukken uit de Gouden Eeuw.
Bespreking: De Gouden Eeuw van de humor?
Meer informatie / bestellen

De heruitgave van 'Herfsttij der Middeleeuwen'Herfsttij der Middeleeuwen Athenaeum – € 34.99

Huizinga bestudeerde de cultuur van de late middeleeuwen anders dan veel historici voor hem. Het leven was destijds veel heftiger dan in zijn eigen twintigste eeuw. Alles werd minder verzacht door luxe; de middeleeuwse mens werd geconfronteerd met de ‘felheid’ van het leven. Om daarmee te kunnen omgaan, om er betekenis aan te geven, schiepen de middeleeuwers allerlei ‘levensvormen’: verhalen, rituelen, schilderijen, mode en gebouwen. Huizinga bespreekt die in enkele thema’s, zoals het ridderideaal van dapperheid en eer, de liefde en de erotiek, het christelijke geloof.
Bespreking: Johan Huizinga’s “Herfsttij der Middeleeuwen”
Meer informatie / bestellen

De tunnels. Ontsnappingen onder de Berlijnse MuurDe tunnels. Ontsnappingen onder de Berlijnse Muur De Arbeiderspers – € 22.99

In de zomer van 1962, een jaar nadat de Berlijnse Muur is gebouwd, riskeert een groep jonge West-Duitsers opsluiting, marteling door de Stasi en zelfs de dood, om hun vrienden en geliefden in Oost-Berlijn te bevrijden door tunnels te graven onder de Muur. De Amerikaanse tv-zenders NBC en CBS willen de primeur om hiervan verslag te doen. Elk sponsort een tunnel om de ontsnappingen te kunnen filmen. Als met de Cubacrisis de Koude Oorlog zijn hoogtepunt bereikt, probeert president John F. Kennedy uit alle macht te voorkomen dat de documentaires worden uitgezonden, onder het motto: ‘A wall is better than a war’.
Bespreking: De “realityshow” die Kennedy niet uitgezonden wilde hebben
Meer informatie / bestellen

De geschiedenis van het liberalisme - Dirk VerhofstadtDe geschiedenis van het liberalisme Houtekiet – € 29.99

Het liberalisme is de eerste ideologische stroming in de moderne geschiedenis. Dirk Verhofstadt beschrijft het ontstaan van de eerste liberale partijen in de wereld, de gestage opmars van het liberale denken in de negentiende eeuw met de afschaffing van de slavernij als hoogtepunt, maar
ook de ondergang van de liberale democratieën tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw door het communisme, fascisme en nazisme.
Bespreking: Liberalisme volgens Dirk Verhofstadt
Meer informatie / bestellen

Een reis langs de mysteriënEen reis langs de mysteriën Walburg Pers – € 29.50

Er loopt een gouden draad door de mensheidsgeschiedenis. Op de ‘reis langs de mysteriën’ neemt Jacob Slavenburg de lezer mee naar een deels verborgen geschiedenis die vaak in het geheim werd doorgegeven van ingewijde tot ingewijde. Wat was het mysterie van de heilige bruiloft? Wat vond er plaats tijdens de rituelen van Isis? Welk geheim droeg Maria Magdalena met zich mee? Dit rijk geïllustreerde boek probeert, met behulp van uniek overgeleverd materiaal, antwoorden te vinden op al deze vragen.
Bespreking: Een reis langs de mysteriën
Meer informatie / bestellen

Dichter van de droge naaldDichter van de droge naald. Frank Lodeizen 1931-2013 Arbeiderspers – € 19.99

Beeldend kunstenaar Frank Lodeizen – vader van actrice Rifka Lodeizen en achterneef van dichter Hans Lodeizen – ontsnapt als kind aan de gaskamer. De ontdekking dat hij met tekenen een eigen wereld kan scheppen, ver weg van de oorlog en zijn trauma’s, voelt als een bevrijding. In de schaduw van zijn vrienden, de schilders van de Cobrabeweging en de dichters van de Vijftigers, onder wie Lucebert en Hans Andreus, ontwikkelt de talentvolle etser zijn eigen stijl. Maar het verleden is nooit ver weg. Hij vlucht in een mateloos en turbulent leven en trouwt vijf keer.
Bespreking: “Dichter van de droge naald”
Meer informatie / bestellen

Witter Zwart - Johan van den EndeWitter Zwart Qualibri – € 21.95

De Italiaan en SS-officier Marco Sebastini Corletti wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Dachau en later in het geannexeerde Italië voortdurend met deze vraag geconfronteerd. Door zijn toenemende twijfel over het naziregime gaat Marco op zoek naar antwoorden op essentiële levensvraagstukken, maar meer nog zoekt hij zichzelf. Wanneer hij verliefd wordt op een joodse violiste lijken de tegenstrijdige werelden waarin hij zich begeeft onverenigbaar.
Bespreking: Witter Zwart, een oorlogsroman van Johan van den Ende
Meer informatie / bestellen

Garum & Duivelsdrek – Romeins kookboek

Garum & Duivelsdrek – Romeins kookboekDit is het eerste in een reeks historische kookboekjes van eet!verleden. Dit Romeinse kookboek schreef Manon Henzen voor avontuurlijke foodies, nieuwsgierige kokers en kookgrage geschiedenisliefhebbers die de antieke Romeinse keuken als inspiratiebron willen gebruiken. Naast 15 Romeinse recepten met eigentijdse twist vind je tips om ingrediënten en smaakcombinaties uit de oudheid te integreren in jouw hedendaagse keuken.
Meer informatie / bestellen

Alle stemmen tellen! Een eeuw algemeen kiesrecht

Alle stemmen tellenHet is een eeuw geleden dat in Nederland alle burgers het recht kregen om hun stem uit te brengen, en om zelf gekozen te worden. Dit boek brengt de oorzaken, gevolgen en vooruitzichten van het algemeen kiesrecht in beeld vanuit een internationaal vergelijkend perspectief. Twintig wetenschappers brengen bijeen wat wij weten van de invoering, van de effecten op burgers, politiek en beleid, en van de discussies over toekomstige veranderingen in het gebruik van de stembus. Liep Nederland voorop of juist achteraan?
Meer informatie / bestellen

Kijker, kerk en kosmos – Galileo Galilei

Kijker, kerk en kosmosGalileo Galilei’s ‘Bericht van de sterren’ en ‘Brief aan groothertogin Christina’
In 1608 toonde de Middelburger Hans Lipperhey zijn eerste, zelfgemaakte telescoop aan Prins Maurits. In Italië hoorde Galilei hiervan. Hij maakte een verbeterde versie van het apparaat en richtte die op de maan en de sterren. Wat hij zag schreef hij op in de Sidereus nuncius (‘Bericht van de sterren’), een boekje vol bewijzen voor de juistheid van Copernicusheliocentrische model. De inhoud was explosief, want in tegenspraak met een aantal Bijbelpassages.
Meer informatie / bestellen

De pianist van Yarmouk

De pianist van YarmoukHet beeld van Aeham Ahmad, spelend op de piano te midden van het puin van een straat in Yarmouk, een voorstad van Damascus, is iconisch. Het symboliseert de immense destructie in Syrië en de onbedwingbare levenskracht van mensen in weerwil van die verwoesting. Aeham Ahmad onderging hetzelfde lot als duizenden anderen: een gevaarlijke vlucht over land, over zee, de verschrikkelijke route door de Balkan, achterlating van zijn vrouw en familie, de opluchting eindelijk in Duitsland aan te komen die onmiddellijk gevolgd werd door het peilloze verdriet van familie en vrienden gescheiden te zijn, en zijn hele vorige leven, alles wat hem vertrouwd was te moeten missen.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 50 (2017) | Signalementen week 3 >>>.

×