Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 31/32) – 2023

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 29/30 | Signalementen week 33 / 34 >>

Selectie week 31/32


 • Adellijk en artistiek

  Amateurkunstenaressen met blauw bloed in België (1815-1914)
  In de 19de eeuw ging een negatief imago aan de amateurkunsten kleven. Ze raakten geassocieerd met de vrijetijdsbesteding van vrouwen, met huiselijkheid en met lage kwaliteit. Adellijk en artistiek verruimt dit enge perspectief. Het toont hoe amateurkunsten voor vrouwen een krachtig instrument waren om de eigen identiteit vorm te geven, om een plaats te verwerven in een sociaal-cultureel netwerk en om tastbare herinneringen na te laten.

  Bekijk boek • De barones

  Openhartige verhalen over de Britse adel van de hofdame
  Na het succes van haar eerste boek is lady Anne Glenconner, hofdame van prinses Margaret, terug met nieuwe, onthullende verhalen over het Engelse koningshuis. In De barones geeft Glenconner met schokkende, grappige en wijze anekdotes een inkijkje in haar leven en vertelt ze over de lessen die ze heeft geleerd. Hoe ze gastvrouw werd van de prachtigste feesten, hoe ze als hofdame diplomatie en etiquette onder de knie kreeg en hoe ze ook nog moeder kon zijn.

  Bekijk boek • De ultieme buitenstaander

  Toen journalist Brett Popplewell de geruchten hoorde over een bejaarde superatleet die in zijn eentje in een oude schoolbus in de wildernis woonde en door weer en wind lange afstanden aflegde, was hij vastberaden deze mysterieuze man te ontmoeten. Wat Popplewell op een afgelegen berghelling gadesloeg, was het begin van een zes jaar lange ontdekkingstocht naar het ware verhaal van de 81-jarige Dag Aabye.

  Bekijk boek • De hertogin

  Gebaseerd op het ware verhaal van Wallis Simpson en Koning Edward VIII
  In deze roman vertelt Wendy Holden vertelt hét liefdesverhaal van de twintigste eeuw: over twee mensen wier liefde zo groot was dat een koning zijn troon en zijn land opgaf om samen te kunnen zijn met de vrouw van wie hij hield. 1928. Wallis Simpson en haar echtgenoot arriveren in Londen. Ze hebben nauwelijks aanzien en weinig connecties en Wallis’ eerste maanden in de stad zijn eenzaam en saai. Wanneer het stel via kennissen een uitnodiging ontvangt voor een feest waar ook Edward, de prins van Wales, aanwezig is, stijgt Wallis’ ster.

  Bekijk boek • De opkomst en heerschappij van de zoogdieren

  Het ongelooflijke verhaal van de soorten die ons voorgingen
  De jonge Amerikaanse paleontoloog Steve Brusatte – de Freek Vonk onder de dinokenners – is een grootheid in de moderne paleontologie. Na De opkomst en ondergang van de dinosaurus vertelt Brusatte nu het verhaal van de zoogdieren, dat nog verder teruggaat dan dat van de dinosauriërs. Vandaag de dag telt de wereld zo’n zesduizend soorten zoogdieren: hond- en katachtigen, knaagdieren en zeezoogdieren, maar ook buideldieren en het eierleggende vogelbekdier. En uiteraard de mens.

  Fragment: Het grootste dier ooit

  Bekijk boek • Eigenheid

  Het belang van regionale culturen
  Hoe ontstaan regionale culturen? Zijn ze de moeite waard om te behouden? Op zoek naar antwoorden op deze vragen, neemt de Friese politicus Sietske Poepjes ons mee op een persoonlijke en historisch getinte rondreis die begint in Sneek en die – via Joods Antwerpen, The Middle of Nowhere, Groningen en Boedapest – daar ook weer eindigt.

  Bekijk boek • Helene Dutrieu

  De vrouw die door Olympia vloog
  Deze biografie van Hélène Dutrieu onthult eindelijk het levensverhaal van één van de strafste sportheldinnen ooit. Geboren als dochter van een legerofficier in Doornik, is Hélène voorbestemd voor een leven als huisvrouw of arbeidster in de katoenfabrieken. Hélène ziet echter meer heil in een leven als wielrenster.
  Het blijkt de aanloop van een avontuurlijk leven, dat van Dutrieu in het begin van de twintigste eeuw een ‘household name’ van Parijs tot New-York maakt.

  Bespreking: Hélène Dutrieu, de onversaagde ‘menselijke pijl’

  Bekijk boek • Kimonomeisje

  In het voorjaar van 1893 wordt de schilder George Breitner uit de ooglijderskliniek in Amsterdam ontslagen. Gelukkig kan hij nog zien met een sterkere bril. Toch is hij depressief. Het ontbreekt hem aan inspiratie, een geschikt atelier en een muze. Dan ontmoet hij op straat Geesje Kwak. George Hendrik Breitner (1857-1923) was een belangrijke Nederlandse kunstschilder en fotograaf, die het dagelijkse leven in Amsterdam treffend vastlegde. Met de ongeveer vijftien schilderijen ‘vrouwen in Kimono’ voegde hij een bijzondere collectie toe aan zijn oeuvre.

  Bekijk boek • Romeinse redenaars

  Cicero, zelf een beroemd Romeins redenaar en politicus, beschrijft in dit boek de geschiedenis van de Romeinse retorica. Deze begint feitelijk in het oude Griekenland. In dialoogvorm bespreekt Cicero dan ook de retorica op de Attische, Aziatische en Rhodische scholen voordat hij aankomt bij de Romeinse redenaars. Zijn verhaal, fraai vertaald door Vincent Hunink, mondt uit in een beschouwing over zichzelf en zijn tijdgenoten.

  Bekijk boek • Van Feldgrau naar Kaki en Olijfgroen

  Mannen van de Waffen-SS en andere militaire collaborateurs onder de wapenen in de Koninklijke Landmacht na 5 mei 1945
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden duizenden Nederlandse mannen en jongens bij verschillende Duitse krijgsmachtsonderdelen, onder meer bij de Waffen-SS. Door dienst te nemen in de krijgsmacht van een vreemde mogendheid, waarmee Nederland in staat van oorlog verkeerde, begingen zij een overtreding van de Wet op het Nederlanderschap en ingezetenschap van 1892.

  Bekijk boek


<<< Signalementen week 29/30 | Signalementen week 33 / 34 >>

×