Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 37) – 2019

5 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 36 | Signalementen week 38 >>>

Selectie week 37

Het Oranjehotel Een Duitse gevangenis in ScheveningenHet Oranjehotel. Een Duitse gevangenis in Scheveningen

Wat betekende het om gevangen te zitten in bezet Nederland? Dat onderzoekt Bas von Benda-Beckmann in deze geschiedenis van de belangrijkste Duitse gevangenis op Nederlands grondgebied. Kort na de meidagen van 1940 vorderde de bezettingsmacht een deel van het Scheveningse gevangeniscomplex en vestigde er een Polizeigefängnis, die in de volksmond al snel de bijnaam Oranjehotel kreeg. Tussen 1940 en 1945 zaten hier meer dan 25 000 mensen gevangen voor politieonderzoek, in afwachting van een proces of vonnis, of om te worden doorgestuurd naar een concentratiekamp.
Meer informatie / bestellen

Historische atlas NLHistorische atlas NL

Hoe ontstond Nederland? Door de strijd tegen de Spanjaarden, het water of meer? Zijn er nu 17, of 12 Nederlandse provincies? En waarom heet de staande leeuw die Nederland op oude kaarten verbeeldt de Leo Belgicus en is hij begin zeventiende eeuw gaan zitten? Op deze en nog heel veel meer vragen heeft Historische atlas NL antwoord. Een rijk geïllustreerd overzichtswerk waarin kaarten, vredesverdragen en andere sleuteldocumenten het verhaal van de wording van Nederland vertellen.
Meer informatie / bestellen

De jonge RembrandtDe jonge Rembrandt

Van Rembrandts jeugd weten we weinig tot niets. Het intiemste wat we van hem hebben is zijn werk, dat ook in die vroege jaren al verbluft door de experimentele stijl, de intellectuele diepgang en, vooral, de menselijkheid. Voor zijn portret van de kunstenaar als jonge man heeft Onno Blom, gelauwerd biograaf en zelf een echte Leidenaar, zich verdiept in de wereld, het land, de stad, de steeg en het huis waarin Rembrandt in 1606 werd geboren en de eerste vijfentwintig jaar van zijn leven doorbracht.
Meer informatie / bestellen

Acht dictators uit de twintigste eeuwAcht dictators uit de twintigste eeuw

Of het nou gaat om het fascistische Italië onder Mussolini of om de communistische Volksrepubliek China onder Mao Zedong, over één gegeven waren alle dictators uit de vorige eeuw het eens: angst en geweld zijn voor een dictator niet voldoende om alleenheerschappij te waarborgen. Aan de basis van elke succesvolle dictatuur, van die van Stalin tot Kim Il Sung, lag één fundamenteel principe: de cult van persoonsverheerlijking. In dit boek onderzoekt Frank Dikötter dit fenomeen en de manier waarop toonaangevende dictators uit de twintigste eeuw beeldvorming hand in hand lieten gaan met terreur om hun machtspositie te werven – en te behouden.
Meer informatie / bestellen

Omwenteling Hoe staten omgaan met crisis en veranderingOmwenteling. Hoe staten omgaan met crisis en verandering

Keerpunten in de moderne geschiedenis als basis voor de actualiteit. In zijn eerdere boeken onderzocht Jared Diamond hoe beschavingen opbloeien en hoe ze ten onder gaan, maar nu richt hij zijn aandacht op de verbazingwekkende veerkracht van landen in crisis. En op de landen die hierin tekortschieten. In deze gedetailleerde en deskundige beschouwing onderzoekt Diamond zeven landen die rampspoed te boven zijn gekomen door middel van een proces van zelfreflectie en aanpassing en verkent hij hierin de patronen die aan de basis liggen van hun herstel.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Om de West De zoektocht naar een westelijke doorvaart naar AziëOm de West – Jan de Lint

De zoektocht naar een westelijke doorvaart naar Azië
De drang om naast de Portugezen een eigen route naar de ‘Specerijen Eilanden’ te vinden was aan het eind van de vijftiende eeuw voor de Spaanse kroon aanleiding voor een aantal expedities. Met het wereldbeeld van die tijd lag het voor de hand om die route in westelijke richting te zoeken. De meest bekende expeditie was uiteraard die van Columbus in 1492, die zelfs werd ondernomen nog enkele jaren vóórdat Vasco da Gama in 1498 Calcutta bereikte en daarmee de zeeweg ‘om de Oost’ had ontsloten.
Meer informatie (+ video) / bestellen

De eeuwige kop van JoodDe eeuwige kop van Jood – Ludo Abicht

Een geschiedenis van het antisemitisme
‘Anti-Judaïsme’ en ‘antisemitisme’ zijn meer dan ooit delicate en beladen begrippen. ‘Revisionisme’ en ‘antizionisme’ zijn dat vandaag allicht nog meer.
Aan de hand van een geschiedenis van de eeuwenoude en nog steeds actuele Jodenhaat ontknoopt Abicht in ‘De eeuwige kop van Jood’ de verwarring met heldere en ondubbelzinnige argumenten.
Meer informatie / bestellen

Messi - Jordi PuntíMessi – Jordi Puntí

Sinds zijn aantreden op dertienjarige leeftijd bij de jeugdopleiding van FC Barcelona heeft Messi zijn geheel eigen speelstijl gecreëerd. Messi aan de bal is poëzie op het groene vlak. Met zijn wervelende spel heeft hij wereldwijd talloze mensen gelukkig gemaakt, maar niemand raakt zo in vervoering als de Catalaanse schrijver Jordi Puntí. In tweeëntwintig hoofdstukken analyseert Puntí de schoonheid en het genie van het spel van de Argentijn. Hij neemt ons mee naar de velden van weleer, de plekken waar Messi als jongetje leerde voetballen, en hij bezingt diens glansrijke loopbaan als internationale ster.
Meer informatie / bestellen

Hoeveel poten heeft een octopusHoeveel poten heeft een octopus

Het belang van nutteloze kennis valt nauwelijks te overschatten. Navelpluis migreert opwaarts, een bruinvis is bruin noch vis, de langste marathon ooit duurde 54 jaar, 8 maanden, 6 dagen, 5 uur, 32 minuten en 20 seconden. Het zijn wetenswaardigheden waaraan we ons kunnen laven als we even willen ontsnappen aan een wereld die ons permanent bestookt met gewichtige informatie. Nutteloze kennis komt niet alleen van pas bij een pubquiz, een potje Triviant of een televisiespelletje. Het biedt een kijkje onder de motorkap van de maatschappij.
Meer informatie / bestellen

Baken in het landschap - Arco van de ReeBaken in het landschap – Arco van de Ree

In 1969 werd de Barendrechtse brug, officieel de Brug over de Oude Maas, vervangen door de Heinenoordtunnel. Korte tijd later werd de circa één kilometer lange brug gesloopt. Freelance-journalist Arco van de Ree (1959) ontdekte dat er vijftig jaar na de sloop door mensen uit regio nog veel wordt gesproken over de Barendrechtse brug. Hij verzamelde vijfenveertig verhalen en bundelde die in het boek Baken in het landschap.
Artikel: Brug over de Oude Maas – Barendrechtse brug (1888-1969)
Meer informatie / bestellen

De held van onze tijd - Michail LermontovDe held van onze tijd – Michail Lermontov

De eerste Russische psychologische roman, een vergeten meesterwerk.Lermontov beschrijft het leven van een soldaat in de Kaukasus, Petsjorin, van binnenuit, via dagboekfragmenten en van buitenaf, door de ogen van anderen. Bloedwraak, vrouwenroof, liefdesperikelen, smokkelhandel, kritisch commentaar op de Russische maatschappij en kleurrijke beschrijvingen van personen en landschap. ‘Een boek zoals een (literair) boek behoort te zijn: het verveelt geen moment, voert je weg uit je beslommeringen en verschaft je en passant een kijkje in de psyche van de mens.’ – de Groene Amsterdammer
Meer informatie (+ video) / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 36 | Signalementen week 38 >>>

×