Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 35 | Signalementen week 37 >>>
Selectie week 36
De meeste mensen deugen – Rutger Bregman
De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens.Maar wat als we het al die tijd mis hadden? In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede?
Voorpublicatie: Bombardementen WOII braken moreel burgers niet
Meer informatie / bestellen
Duizend jaar weer wind en water in de Lage Landen VII
In ‘Duizend jaar weer, wind, en water in de Lage Landen’ geeft Jan Buisman een indrukwekkend en zeer gedetailleerd overzicht van het weer in de noordelijke en zuidelijke Nederlanden door de eeuwen heen. De jaren 1800-1825 zijn uiterst bewogen jaren, niet alleen door de vele watersnoden, maar ook door ingrijpende gevolgen van de Napoleontische oorlogen, inclusief een Engelse invasie in Zeeland, dienstplicht voor duizenden Nederlanders voor de tocht naar Rusland, de bevrijding en het nieuwe Koninkrijk onder Willem I.
Meer informatie (+ video) / bestellen
Wie zei dat? 500 historische oneliners
Meer nog dan door daden wordt de geschiedenis geschreven door woorden. Slagzinnen hebben hordes mensen op de been gebracht, strijdkreten hebben oorlogen gewonnen en gevatte opmerkingen hebben tegenstanders de mond gesnoerd. Woorden hoeven trouwens niet echt uitgesproken te zijn om effect te hebben. Veel historisch geworden uitdrukkingen zijn voor de gelegenheid verzonnen. Andere zijn vervormd, uit hun verband gerukt, aan de verkeerde persoon toegeschreven of moedwillig verkeerd begrepen. Paradoxaal genoeg kan zelfs een incorrect citaat een historische waarheid onthullen.
Meer informatie / bestellen
Schilderslief – Simone van der Vlugt
Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven. Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe, maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn.
Meer informatie / bestellen
Een (ongewone) geschiedenis van doodgewone dingen
In Een (ongewone) geschiedenis van doodgewone dingen beschrijft bestsellerauteur Annegreet van Bergen met vlotte pen de geschiedenis van alledaagse voorwerpen, die verrast en verbaast. Zo was de studentenrevolte van de jaren 60 onmogelijk geweest zonder stencilmachine en luidde de introductie van de koelkast het einde in van de melkboer. Annegreet van Bergen brengt in 45 essays een ode aan haar meest favoriete uitvindingen, zoals papier, het kunstgebit, de praatpaal en de elektrische boor. Met een voorwoord van Maarten van Rossem.
Meer informatie / bestellen
De Slag om Arnhem September 1944 – Hennie Vaessen
Bij uitgeverij PelikaanPers verscheen: een Slag om Arnhem integrale dossier editie, met: de drie oorspronkelijke stripdelen van striptekenaar Hennie Vaessen. Eindelijk opnieuw uitgegeven, bewerkt en verfraaid. 21 extra pagina’s over wat er vooraf ging in Arnhem, de Betuwe, de bevrijding, en de Oversteek bij Nijmegen. 160 pagina’s, Full-colour, hardcover.
Meer informatie (+ video) / bestellen
Betekenis geven aan het leven. Atlas van onze mythen…
Waarom zijn ideologieën zo gevaarlijk? En waarom gedijen ze met al hun kwalijke versimpeling juist in onze ‘sceptische’ tijd zo goed? In dit boek analyseert de Canadese cultuurcriticus Jordan B. Peterson, uitdagend als altijd, aan de hand van talloze voorbeelden hoe wij mensen aan onze overtuigingen komen. In de meest uiteenlopende culturen en tijdperken ontstaan mythen en rituelen met dezelfde symboliek en strekking, allemaal bedoeld om de kosmos en onze rol daarin te verklaren. Wat zegt dat over menselijke denkprocessen en ons begrip van de wereld?
Meer informatie / bestellen
Jeugdherinneringen – Lev Tolstoj
Lev Tolstoj was vierentwintig jaar toen hij in 1852 debuteerde met Kinderjaren, een novelle waarin autobiografische feiten, fictie en verhalen van horen zeggen met meesterhand dooreen waren gemengd. Het boek had onmiddellijk succes, hierdoor aangemoedigd liet Tolstoj er in de volgende jaren nog twee delen op volgen: Jongensjaren, en Studentenjaren. Tezamen geven deze delen een overrompelend beeld van het opgroeien van een kind van de Russische adel, met jachtpartijen, bals, verjaardagsfeesten en studentenjool, maar ook met zaken als de dood van zijn moeder, eerste verliefdheden en het omgaan met maatschappelijke conventies.
Meer informatie / bestellen
Antwerpen 40-45
Meer dan vier jaar leefden de Antwerpenaren onder de knoet van de Duitse bezetter. Vertrekkend vanuit nieuwe inzichten en een vaak onverwachte invalshoek is Jan Huijbrechts erin geslaagd om de bij tijden complexe oorlogsgeschiedenis van de Scheldestad op een boeiende manier gestalte te geven. Aan de hand van zorgvuldig geselecteerde anekdotes, persoonlijke verhalen, gebouwen en monumenten en tientallen nooit eerder gepubliceerde foto’s, reconstrueert dit rijk geïllustreerde boek chronologisch het verhaal van ’t Stad en zijn bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Meer informatie / bestellen
In de voetsporen van … Martin Verbeeck en Maria Senden
Maria Senden, geboren in Belgisch Limburg in 1892, was de dochter van een jeneverstoker uit Rekem, en trouwde met een jongeman uit Dessel, Martin Verbeeck, die een groot entrepreneur zou worden. Ze was een intelligente vrouw, een vrouw met een krachtige wil en een spetterende humor. Maria Senden volgde de roep van haar ziel door zich te verbinden met Martin Verbeeck, waarna een bijzonder en bewogen leven volgde als echtgenote van deze al even opmerkelijke man.
Meer informatie (+ video) / bestellen