Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 38) – 2017

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 37 | Signalementen week 39 >>>

Selectie week 38

tragedie van een volkTragedie van een volk Nieuw Amsterdam – € 29.99

Tragedie van een volk is het eerste alomvattende werk over de Russische Revolutie in één boek; het geldt reeds vanaf zijn voltooiing in 1996 als een klassieker, zowel in de hoedanigheid van literair meesterwerk als van historisch standaardwerk. Orlando Figes hanteert op briljante wijze een individueel perspectief, ontleend aan de privé- verslagen van verscheidene figuren, wier tragische persoonlijke belevenissen met het algemene verhaal zijn verweven. Figes laat ons de Revolutie begrijpen als een menselijk samenspel van gebeurtenissen.
Voorpublicatie: Hoe Rusland worstelt met z’n verleden
Meer informatie (+ video) / bestellen

Roofstaat compactRoofstaat compact Nijgh & Van Ditmar – € 19.99

Roofstaat – wat iedere Nederlander moet weten behelsde de geschiedenis van Nederland in twaalf hoofdstukken. Van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in voormalig Nederlandsch-Indië bijna zeventig jaar geleden. Wat begon als een essay in de Playboy midden jaren tachtig is uitgegroeid tot hét standaardwerk over de gruweldaden van Nederland door de jaren heen. En dat is nu uitgebracht in een gecondenseerde editie.
Bespreking: Roofstaat: de compacte editie
Meer informatie (+ video) / bestellen

Pleidooi voor de rechten van de vrouwPleidooi voor de rechten van de vrouw Wereldbibliotheek – € 19.99

Terwijl de Franse Revolutie nog volop in beweging was, schreef de oermoeder van het feminisme, Mary Wollstonecraft, in 1792 haar Pleidooi voor de rechten van de vrouw. Daarin trok zij ten strijde tegen de achterstelling die vrouwen al sinds mensenheugenis moesten ondergaan en tegen de vooroordelen die vooraanstaande denkers uit die tijd over vrouwen koesterden. Vrouwen moesten wat haar betreft in alle opzichten dezelfde kansen krijgen als mannen.
Bespreking: Baanbrekend werk van Mary Wollstonecraft
Voorpublicatie: De vrouw als ‘vriendelijk huisdier’ (1792)
Meer informatie / bestellen

WereldverbeteraarsWereldverbeteraars Prometheus – € 15.99

Mahatma Gandhi. Martin Luther King. Nelson Mandela. Het zijn ontzagwekkende namen, nog altijd. Hun levens waren dramatisch – Gandhi en King werden vermoord, Mandela zat 26 jaar gevangen – maar toch staan zij bekend als overwinnaars, niet als tragische martelaars. Met hun strijd tegen ongelijkheid en racisme maakten ze de wereld niet alleen een stukje beter, maar lieten zij ook een opdracht aan de mensheid achter. In dit boek onderzoekt gelauwerd essayist Bas Heijne in hoeverre hun boodschap ook voor ons nog geldig kan zijn, in een wereld die hun erfenis steeds feller lijkt te bekritiseren of zelfs te verwerpen.
Meer informatie / bestellen

HemelbestormersHemelbestormers. De revolutie van de Tachtigers Prometheus – € 19.99

‘Tegenwoordig is het leven hier goed: er is beweging,’ schreef de dichter Albert Verwey eind 1885 aan de schilder Jacobus van Looy, die in Italië werkte. ‘In de tijd dat je weg bent zijn we de kunst beter gaan zien en onze ogen zijn groter geworden van veel licht.’ Verwey was er zeker van dat hij en zijn vrienden – allemaal jong en boordevol zelfvertrouwen – de toekomst van de kunst voor minstens een eeuw zouden bepalen. Inderdaad was de revolutie die de zogenaamde Tachtigers ontketenden ongehoord succesvol. Binnen tien jaar was de literatuur in ons land internationaal georiënteerd en zuiver gericht op schoonheid.
Meer informatie / bestellen

Van wie is het kindVan wie is het kind? Twee eeuwen onderwijsvrijheid in Nederland Balans – € 19.99

In 1917 kwam er een einde aan de sterk ideologisch geladen schoolstrijd. Voortaan werden aan het bijzonder onderwijs dezelfde financiële rechten toegekend als aan het openbaar onderwijs. Deze ‘schoolvrede’ of ‘onderwijspacificatie’ is vaak geïnterpreteerd als een triomf van de confessionele partijen in hun rol van belangenbehartigers van het bijzonder christelijk onderwijs. De confessionelen hadden echter lange tijd een heel andere oplossing van de schoolstrijd voor ogen.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Schuilen in Den Haag - Erfgoed van de Koude OorlogSchuilen in Den Haag. Erfgoed van de Koude Oorlog Nieuwe Haagsche – € 27.00

Deze publicatie is het resultaat van een onderzoek naar en een inventarisatie van het Haagse erfgoed uit de Koude Oorlog. Het gaat om militair erfgoed, erfgoed van de Bescherming Bevolking, schuil-ruimtes die op initiatief van bedrijven en bewoners zijn opgericht en noodzetels die de bescherming van de overheid moesten verzekeren. Het betreffende erfgoed is uitgebreid in beeld gebracht. Daarnaast wordt beschreven of en op welke wijze de afzonderlijke objecten met elkaar zijn verbonden, als onderdeel van een groter systeem.
Bespreking: Atoombom op Hofvijver leek reële dreiging
Meer informatie / bestellen

Tussen twee finalesTussen twee finales – Ruud Doevendans Just Publishers – € 19.99

Het is 25 juni 1978. In Buenos Aires verliest het Nederlands elftal in de WK finale van Argentinië. Tegen alle verwachtingen in. De eerder zo bepalende rol van Nederland in het internationale voetbal lijkt uitgespeeld. In de daaropvolgende jaren zal er van alles misgaan. Oranje haalt op het nippertje het EK 1980, maar gaat op dat toernooi af via de zijdeur. De WK’s van 1982 en 1986 en het tussenliggende EK worden zelfs helemaal niet gehaald. De jaren tussen 1978 en 1988 zijn voor Oranje onzekere jaren. Auteur Ruud Doevendans dook in de annalen en onthult wat er fout ging.
Meer informatie / bestellen

De dodendraadDe dodendraad Nabij Producties – € 19.95

Na een aantal jaren in het leger gediend te hebben begon Antoni Mulder in 1916 aan zijn loopbaan als belastingambtenaar. Zijn eerste standplaatsen waren in Zeeland, aan de grens met België. Hij had daar te maken met de zogenaamde ‘dodendraad’, het hekwerk met 2000 volt dat moest voorkomen dat mensen de grens over gingen in de Eerste Wereldoorlog. De verhalen van Antoni Mulder geven een prachtig inkijkje in het reilen en zeilen van de belastingdienst in de eerste helft van de vorige eeuw, waarbij het er vaak spannender aan toeging dan menigeen zou verwachten.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 37 | Signalementen week 39 >>>

×