Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 37) – 2017

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 36 | Signalementen week 38 >>>

Selectie week 37

Bastaard van OranjeBastaard van Oranje – Adri P. van Vliet Walburg Pers – € 29.50

Justinus van Nassau: Admiraal, diplomaat en gouverneur (1559-1631)
Het verhaal van deze buitenechtelijke zoon van Willem van Oranje en zijn maîtresse Eva Elinx loopt voor een groot deel parallel met de hoogte- en dieptepunten uit de eerste helft van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Justinus van Nassau groeide op aan het hof van Willem van Oranje, kreeg een adellijke opvoeding en studeerde als eerste Nassautelg aan de universiteit te Leiden. Als een van de weinige Nassaus was Justinus op zee actief. Ook reise hij alleen en samen met landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt voor diverse diplomatieke missies naar Frankrijk en Engeland.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Nederlanders in Rome - Arthur WeststeijnNederlanders in Rome – Arthur Weststeijn Bert Bakker – € 17.99

Wie naar Rome gaat reist nooit alleen. Overal in de stad zijn de sporen te vinden van landgenoten. Maar wie kent nog de verhalen van de Bataafse bodyguards van keizer Nero? Of die van de kardinaal uit Utrecht die zomaar tot paus werd verkozen? Dit bijzondere boek neemt je mee langs de vele verrassende plekken in Rome met een Nederlandse geschiedenis. Langs de antieke ruïnes waar Nederlandse kunstenaars en dichters hun verbeelding de vrije loop lieten, en langs de kroegen en kerken waar ze hun toevlucht zochten.
Voorpublicatie: Nederlandse sporen in Rome
Meer informatie / bestellen

De Noordse mythenDe Noordse mythen. Goden en helden van het oude Scandinavië Athenaeum – € 22.50

Maak kennis met de wereld van Odin, Freyja, Skadi, Loki en al die andere goden uit de Scandinavische mythologie. Aan de hand van de Poëtische Edda en de Edda van Snorri Sturluson schetst mediëvist Carolyne Larrington een levendig beeld van hun avonturen en intriges. Niet alleen de goden en hun helpers (zoals de Walkuren), hun woonplaatsen (Walhalla!) en hun eeuwige tegenstanders (de reuzen) komen aan bod.
Voorpublicatie: De Edda (1230) van Snorri Sturluson
Bespreking: Goden en helden uit het oude Scandinavië
Meer informatie / bestellen

Massaexecuties op SulawesiMassaexecuties op Sulawesi Walburg Pers – € 19.95

Nederlandse militairen richtten begin 1947 een gigantische ravage aan op het Indonesische eiland Sulawesi. Troepen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger en de Koninklijke Landmacht trokken over een deel van het eiland heen en executeerden ongeveer 1.500 Indonesische burgers. Talloze dorpen gingen in vlammen op. Alles in een poging om een opstand tegen de Nederlandse koloniale overheerser de kop in te drukken. Hoewel de executies volkomen illegaal waren, is er nooit niemand bestraft voor al het geweld.
Bespreking: Een lang verzwegen, maar niet vergeten verleden
Meer informatie / bestellen

Shakespeare forever! - Leven en mythe, werk en erfenisShakespeare forever! Leven en mythe, werk en erfenis Wereldbibliotheek – € 24.99

Ton Hoenselaars is hoogleraar Engelse taal- en letterkunde in Utrecht, en weet alles van en over William Shakespeare en zijn werk. Al die kennis heeft hij samengebracht in dit boek. Hij neemt hij ons mee naar het theater en de concertzaal, naar de collegezaal en naar archieven overal ter wereld. Hij schetst een sprankelend beeld van een auteur van 37 beroemde toneelstukken die 400 jaar later nog altijd een bron zijn voor talloze schrijvers, dichters, vertalers, componisten, regisseurs, historici en politici.
Voorpublicatie: Leven, werk en invloed
Meer informatie / bestellen

Koh-i-NoorKoh-i-Noor. De geschiedenis van ’s werelds bekendste diamant Spectrum – € 19.99

In 1849 nam de Britse Oost-Indische Compagnie het Sikhrijk in en werd de laatste sikhkeizer, Dalip Singh, op 10-jarige leeftijd gevangengenomen. Niet alleen de rijkste delen in India kwamen zo in handen van de Britten, maar ook India´s meest waardevolle bezit: de Koh-i-Noor, de beroemdste diamant van de wereld. De geschiedenis van de Koh-i-Noor is jarenlang eenzijdig belicht door de Britten, maar het was wel de meest geaccepteerde versie.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Roofstaat compactRoofstaat compact Nijgh & Van Ditmar – € 19.99

Roofstaat – wat iedere Nederlander moet weten behelsde de geschiedenis van Nederland in twaalf hoofdstukken. Van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in voormalig Nederlandsch-Indië bijna zeventig jaar geleden. Wat begon als een essay in de Playboy midden jaren tachtig is uitgegroeid tot hét standaardwerk over de gruweldaden van Nederland door de jaren heen. En dat is nu uitgebracht in een gecondenseerde editie.
Meer informatie (+video) / bestellen | Originele boek

Wij waren de gelukkigenWij waren de gelukkigen – Georgie Hunter The House of Books – € 22.50

In de lente van 1939 leidt de Joodse familie Kurc een redelijk normaal leven in Radom, Polen. Tot de oorlog uitbreekt. De vijf broers en zussen raken over vijf werelddelen verspreid. Addy, musicus, weet een Braziliaans visum te bemachtigen. Jakob gaat in het verzet. Mila verbergt haar dochter in een klooster buiten Warschau. Genek belandt via een Siberisch strafkamp in Persië, waar hij zich aansluit bij het geallieerde leger. De zwangere Halina vlucht te voet over de Oostenrijkse Alpen de vrijheid tegemoet.
Meer informatie / bestellen

Vrijhaven ShanghaiVrijhaven Shanghai Balans – € 19.99

Hoe duizenden joodse vluchtelingena aan de Holocaust ontkwamen
Shanghai, eind jaren dertig. In de nachtclubs van ‘het Parijs van het Oosten’ wordt er lustig op los gefeest. Onder invloed van de Fransen, de Britten en de Amerikanen is de stad uitgegroeid tot een vrijhaven waar zowel welgestelde kosmopolieten als armzalige verschoppelingen hun geluk komen beproeven. Terwijl Hitler in Europa aan zijn onstuitbare opmars bezig is, wanen de rijke westerlingen in Shanghai zich onkwetsbaar. Intussen is er dankzij de inspanningen van een kleine groep mensen een vluchtroute voor joden in het leven geroepen tussen Europa en Shanghai. Zo overleven duizenden Europese vluchtelingen de oorlog.
Meer informatie (+video) / bestellen

Een nacht in PompeiiEen nacht in Pompeii Primavera Pers – € 19.50

Alsof de tussenliggende eeuwen wegvallen en een levende Romeinse stad haar deuren voor je opent: zo was het voor de toeristen die vanaf het eind van de achttiende eeuw de opgraving van Pompeii bezochten. In de novelle Arria Marcella uit 1859, van de hand van de Franse schrijver Théophile Gautier, stijgt deze ervaring een ontvankelijke jonge toerist zó naar het hoofd, dat hij zich op een nacht getransporteerd ziet worden naar het jaar van de fatale vulkaanuitbarsting, om in een Pompeiaanse villa de liefde van zijn leven te ontmoeten.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 36 | Signalementen week 38 >>>

×