Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 39) – 2017

4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 38 | Signalementen week 40 >>>

Selectie week 39

Sideron en Cupido. Twee Moren aan het hof van OranjeCupido en Sideron – Esther Schreuder Balans – € 22.50

In de jaren zestig van de achttiende eeuw worden twee zwarte kinderen, Cupido en Sideron, aan de toekomstige stadhouder Willem V geschonken, waarschijnlijk door de West-Indische Compagnie. Al sinds de veertiende eeuw was het een goed gebruik om zwarte kinderen cadeau te doen aan Noord-Europese vorsten. Kunsthistorica Esther Schreuder verdiepte zich jarenlang in Cupido en Sideron. Niet alleen wist zij te achterhalen waar de jongens vandaan kwamen, maar zij beschrijft ook in geuren en kleuren hoe hun levens aan het hof verliepen.
Voorpublicatie: Afrikaanse kinderen als cadeautjes
Meer informatie (+ video’s) / bestellen

Victoria & Abdul (€ 19.99)Victoria & Abdul – Shrabani Basu Nieuw Amsterdam – € 19.99

Victoria & Abdul is het ontroerende, ware verhaal van de innige vriendschap tussen koningin Victoria en haar bediende Abdul Karim. De Indiase Karim kwam op 24-jarige leeftijd naar Engeland om tijdens het gouden regeringsjubileum van koningin Victoria als tafelbediende te werken. Nog geen jaar later was Karim haar leraar en had hij een vooraanstaande positie aan het hof verworven. Mede dankzij het recent ontdekte dagboek van Abdul Karim geeft deze bijzondere vriendschap een uniek beeld van koningin Victoria, het leven aan het hof en het Britse Rijk.
Bespreking: Innige relatie tussen Engelse koningin en Indiase bediende
Meer informatie / bestellen

De eerste wereldtaal - De geschiedenis van het ArameesDe eerste wereldtaal. De geschiedenis van het Aramees Athenaeum – € 35.00

Het Aramees is een exotische taal, maar duikt toch overal op. In de wereldrijken van het oude Nabije Oosten was het Aramees de ambtelijke taal: delen van de Bijbel en de Dode-Zeerollen zijn in het Aramees geschreven, en Jezus en zijn tijdgenoten in het Romeinse Syrië-Palestina spraken een Aramees dialect. Het ligt ten grondslag aan de oosters-christelijke traditie en wordt nog steeds gesproken, onder meer door minderheden in Nederland.
Fragment: Het Aramees: de eerste wereldtaal
Meer informatie / bestellen

Het huis van de regering IHet huis van de regering. Een familiesaga uit de Sovjet-tijd Spectrum – € 49.99

Het verhaal van de bewoners van een monumentaal pand in Moskou. De bouw vond plaats tussen 1928 en 1931 als onderdeel van het eerste, door Stalin bedachte vijfjarenplan en was het grootste, modernste en meest luxueuze flatgebouw van heel Europa. Het was een voorbeeld van ‘de communistische manier van de organisatie van het dagelijks leven’. Het ideale thuis voor de top van de partij, tot ze uit de gratie vielen, het huis uit werden gezet en één voor één in de gevangenis belandden of ter dood werden gebracht.
Bespreking: Het Huis van de Regering
Meer informatie (+ video) / bestellen

Saluut aan CataloniëSaluut aan Catalonië – George Orwell Arbeiderspers – € 24.99

In 1936 ging George Orwell naar Spanje om te berichten over de burgeroorlog. Maar in plaats daarvan sloot hij zich aan bij het republikeinse rebellenleger om te vechten tegen de fascisten. In dit boek doet hij met nietsontziende eerlijkheid verslag van de oorlog en van zijn ervaringen. Op indringende wijze brengt hij die chaotische episode tot leven: de revolutionaire euforie van Barcelona, de moed van gewone Spaanse mannen en vrouwen die naast hem vochten, de verschrikkingen en de verwarring aan het front en de bijna fatale verwonding die hij opliep door een kogel.
Bespreking: George Orwell als getuige van de Spaanse Burgeroorlog
Meer informatie / bestellen

10 dagen die de wereld deden wankelen10 dagen die de wereld deden wankelen – John ReedWalburg Pers – € 29.95

Dit is John Reeds meeslepende ooggetuigenverslag van de Russische Revolutie. Dit journalistieke boek geeft een nauwkeurig beeld van de overweldigende gebeurtenissen in Petrograd, toen Lenin en de Bolsjewisten in 1917 de macht grepen. Naast transcripties van toespraken van bolsjewistische leiders noteerde Reed ook de commentaren van willekeurige omstanders. Hierdoor is zijn verslag veel meer dan een opsomming van losse feiten en gebeurtenissen maar geeft het een kleurrijk beeld van het Russische proletariaat, de soldaten en de arbeiders, die zich verenigden om het juk van onderdrukking af te werpen.
Meer informatie / bestellen

Helden van toen - The Tielman Brothers en de Nederlandse rock-'n-roll 1957-1967Helden van toen – Harm Peter Smilde SWP – € 19.95

The Tielman Brothers en de Nederlandse rock-‘n-roll 1957-1967
De broers Reggy, Ponthon, Andy en Loulou Tielman zijn de ongekroonde pioniers van de Nederlandse pop- en rockmuziek. In de jaren vijftig van de vorige eeuw komen zij met hun versie van de revolutionaire rock-‘n-roll van Indonesië naar Nederland. Dit boek neemt je mee in hun verhaal, naar hun tijd. Naar een Nederland dat maatschappelijk en cultureel op de helling staat. Naar de rauwe randen van de rock-‘n-roll-clubs in Duitsland waar The Tielman Brothers vooral optreden.
Artikel: The Tielman Brothers en de oertijd van de Nederlandse popmuziek
Meer informatie / bestellen

Verre forten, vreemde kustenVerre forten, vreemde kusten Sidestone Press – € 34.95

Nederlanders hebben door de eeuwen heen forten en andere verdedigingswerken op vele locaties ver van Nederland gebouwd. Meestal dienden deze ter bescherming van Nederlandse belangen. Denk hierbij aan de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) die van de Staten Generaal een geweldsmandaat kregen om oorlog te voeren met rivaliserende Europese mogendheden. En ook aan de koloniale aanwezigheid in Nederlands Indië.
Meer informatie / bestellen

GorbatsjovGorbatsjov. De man en zijn tijdperk Hollands Diep – € 39.99

Michael Gorbatsjov bracht de grootste omwenteling in de Russische geschiedenis teweeg sinds de Oktoberrevolutie van 1917. De gevolgen waren enorm: de Sovjet-Unie viel uiteen, de Berlijnse muur werd neergehaald, het IJzeren Gordijn opgetrokken. Glasnost. Perestrojka. Even leek de wereld op weg naar blijvende vrede, tot Vladimir Poetin ons teruggebracht naar de realiteit. Taubman laat zien hoe een plattelandsjongen de grafdelver van het Sovjetsysteem werd, waarom het Kremlin Gorbatsjov liet begaan en hoe zijn droom om Rusland te democratisering uiteindelijk strandde.
Meer informatie / bestellen

Emanuel de Witte  Meester van het lichtEmanuel de Witte. Meester van het licht Waanders – € 27.50

Emanuel de Witte (1615/16-1692) genoot in de zeventiende eeuw een grote reputatie genoot als vernieuwend schilder, vooral van kerkinterieurs. Circa 400 jaar geleden zag Emanuel de Witte het licht, dat hij als geen ander in de Gouden Eeuw wist vast te leggen. Als jonge schilder begon De Witte met een breed scala aan onderwerpen. Echt beroemd werd hij echter met zijn kerkinterieurs, waarin een opvallende werking van het licht zijn composities een uniek signatuur gaven.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 38 | Signalementen week 40 >>>

×