Nieuwe geschiedenisboeken (week 42) – 2024

4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 41 | Signalementen week 43 >>>

Selectie week 42


  • 50 jaar lokale omroep

    Het verhaal van lokaal
    Van Arjen Lubach tot Marieke Elsinga, honderden mediaprofessionals startten hun carrière bij de lokale omroep. Bij die kleinschalige radio- en tv-zenders werd geëxperimenteerd, geprutst en gepionierd. 50 jaar lokale omroep laat zien hoe er in elk dorp en stad met vrijwilligers en amper geld er toch bijzondere programma’s zijn gemaakt, herkenbaar voor buurtgenoten.

    Bekijk boek



  • Amsterdam door vreemde ogen

    Toeristenstad in wording
    Oude steden als Amsterdam zijn toeristische attracties. De basis voor die ontwikkeling werd gelegd rond 1840, toen de trein, de fotografie en moderne reisgidsen het massatoerisme op gang brachten. Maar wie of wat bepaalde eigenlijk wat er zo bezienswaardig was? En hoe hebben het alsmaar groeiende toerisme en de ruimtelijke ontwikkeling van de stad elkaar beïnvloed?

    Bekijk boek



  • De strijd om de macht

    Mijn leven in de Wetstraat
    Een unieke insidersblik door Johny Vansevenant in de Wetstraat: vol oprecht staatsmanschap, politiek getouwtrek en schandalen, van Martens tot De Croo. Johny Vansevenant is de bekendste stem in de Wetstraat. Hij volgt al meer dan drie decennia de Belgische politiek vanaf de eerste rij als politiek verslaggever voor de openbare radio-omroep.

    Bekijk boek



  • From Here to the Great Unknown (Nederlandse editie)

    Geboren als dochter van een Amerikaanse mythe en opgegroeid in de wildernis van Graceland, vertelt Lisa Marie Presley voor het eerst haar verhaal in deze rauwe, meeslepende, unieke memoir. Voltooid door haar dochter Riley Keough. Eind 2022 vroeg Lisa Marie Presley haar dochter om haar te helpen met het voltooien van haar memoir.

    Bekijk boek



  • Hamas

    Palestijns nationalisme en militant pragmatisme
    In Hamas plaatst islamoloog Joas Wagemakers de Palestijnse islamistische militante organisatie Hamas in historisch perspectief. Hij gaat in op de wortels van Hamas in het Palestijns-Israëlisch conflict en in de islamitische Moslimbroederschap. Wagemakers analyseert waarom Hamas zich op gewelddadige wijze tegen het vredesproces met Israël verzet en hoe deze groepering zich ontwikkeld heeft van Palestijnse oppositiebeweging tot de heersende macht in de Gazastrook.

    Bekijk boek



  • Het DNA van het leven op aarde

    Hoe genen ons helpen de evolutie beter te begrijpen
    Eeuwenlang hebben we meer willen weten over onze voorouders, en een alomvattend en sluitend verhaal over de evolutie willen schrijven. Maar we hebben in het duister getast en gespeculeerd over de ontwikkeling van het leven op aarde. Maar wat als er een manier bestaat om dat beter te kunnen?

    Bekijk boek



  • Hoe houd je je hart zacht

    Een pleidooi voor het radicale midden in tijden van oorlog
    7 oktober 2023 was voor veel mensen de dag waarop de wereld veranderde. Zo ook voor Natascha van Weezel. In haar door de Holocaust getekende familiegeschiedenis werd Israël altijd gezien als verzekeringspolis, een veilige uitwijkmogelijkheid voor áls het in Europa weer mis mocht gaan. Nu twijfelt ze aan haar liefde voor het land onder Netanyahus heerschappij, en bloedt haar hart ook voor de vele doden in Gaza.

    Bekijk boek



  • Hoogmoed en onmacht

    Een geopolitieke speler worden op het wereldtoneel, dat is het streven van de Europese Unie. Maar wat is geopolitiek eigenlijk? En kan de Europese Unie haar torenhoge ambities wel waarmaken, of getuigen ze van hoogmoed? Is ze in staat haar vaak hopeloze interne verdeeldheid te overwinnen om een gemeenschappelijk geopolitiek belang te formuleren?

    Bekijk boek



  • Ik omhels je onafgebroken

    Brieven aan haar vader Anton de Kom en andere dierbaren opgetekend door Ida Does
    Judith de Kom werd in 1931 geboren als het vierde kind van Anton de Kom en Petronella Borsboom. Judith was twee jaar oud toen het gezin naar Suriname verhuisde, waar haar vader het middelpunt werd van historische antikoloniale opstanden in Paramaribo. Na de verbanning van haar vader woonde het gezin in Den Haag.

    Artikel: Judith de Kom (93), dochter van Anton de Kom, overleden

    Bekijk boek



  • Kolonialisme

    De vloek van de geschiedenis
    Het koloniale verleden en het slavernijverleden van Nederland staan de laatste tijd volop in de belangstelling, in steeds negatievere termen. Na tientallen jaren borstklopperij is de slinger doorgeslagen naar boetedoening. Dankzij ’s lands bekendste Leidse historici, koning Willem-Alexander en voormalig premier Mark Rutte, staat Nederland nu zelfs bovenaan de Europese ‘ranglijst’ van spijt en excuses.

    Fragment: Hoe India zijn koloniale verleden ‘wegpoetst’

    Bekijk boek



  • Ontketend

    Boris Johnson was altijd al uniek in zijn doen en laten. Zijn route naar het Britse premierschap was er een vol controverses en nooit liet hij zich belemmeren door de geldende regels van de politiek. Aan zijn premierschap gingen een lange carrière als succesvol journalist, twee termijnen als burgemeester van Londen, het leiderschap over de Vote Leave-campagne en de positie van minister van Buitenlandse Zaken vooraf.

    Bekijk boek



  • Provo: van de politieke pornografie

    Toen op 7 januari 2015 de islamistisch geïnspireerde moordaanslag plaatsvond op de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo was perstekenaar Bernhard Holtrop afwezig. Goede vrienden en collega’s kwamen om en de Nederlander stond vervolgens – à contrecoeur – in het middelpunt van wereldwijde belangstelling.

    Bekijk boek



  • Van catacombe tot Sixtijnse kapel

    Geloof verbeeld in de vroegchristelijke tijd, middeleeuwen en renaissance
    Ook in een tijd waarin de ‘grote verhalen’ het niet meer doen, blijft de vraag: waar kom ik vandaan, wie ben ik? Wie op zoek is naar de eigen identiteit kan ook het (christelijke) verleden niet verloochenen. Dit boek tracht dit verleden onder ogen te brengen.

    Bekijk boek


  • Wanneer een oorlog voorbij is

    Familiegeschiedenissen over de Tweede Wereldoorlog zijn onverminderd populair. Ieder jaar verschijnen rond Bevrijdingsdag talloze kronieken en biografieën waarin de levens van Nederlanders tijdens de oorlogsjaren worden beschreven. Koos-jan de Jager las er vier.

    Bespreking: Oorlogen duren minimaal drie generaties


Meer geschiedenisboeken:


<<< Signalementen week 41 | Signalementen week 43 >>>

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×