Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 43) – 2019

5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 42 | Signalementen week 44 >>>

Selectie week 43

Atlas van een bezette stadAtlas van een bezette stad. Amsterdam 1940-1945

Overal in Amsterdam bevinden zich zichtbare en onzichtbare sporen van de oorlog. Waar zaten onderduikers? Waar was het hoofdkwartier van de NSB? In welke straat werd een aanslag gepleegd en welk huis werd als represaille in brand gestoken? In dit rijk geïllustreerde boek gidst Bianca Stigter de lezer door bezet Amsterdam. Ze vertelt wat er in de oorlog op straathoeken en achter voordeuren heeft plaatsgevonden.
Fragment: Atlas van het bezette Amsterdam (1940-1945)
Meer informatie / bestellen

Treinen op dood spoor Westerbork, Theresienstadt, Auschwitz, MeuselwitzTreinen op dood spoor. Westerbork, Theresienstadt…

Treinen op dood spoor is een schatkamer voor wie informatie wil over kamp Westerbork. Maar het is ook een liefdesgeschiedenis. En daarmee is het meer dan een verslag, dat alleen de persoonlijke geschiedenis behelst, maar in wezen een geschiedenis van het kamp in de periode juli 1940 tot september 1944. Samen met de brieven van Etty Hillesum en het dagboek van Philip Mechanicus behoort Treinen op dood spoor van Fred Schwarz tot de meest waardevolle egodocumenten over Westerbork.
Meer informatie / bestellen

De held van onze tijd - Michail LermontovDe held van onze tijd – Michail Lermontov

De eerste Russische psychologische roman, een vergeten meesterwerk.
Lermontov beschrijft het leven van een soldaat in de Kaukasus, Petsjorin, van binnenuit, via dagboekfragmenten en van buitenaf, door de ogen van anderen. Bloedwraak, vrouwenroof, liefdesperikelen, smokkelhandel, kritisch commentaar op de Russische maatschappij en kleurrijke beschrijvingen van personen en landschap.
Fragment: Russische roulette met Grigori Petsjorin en luitenant Voelitsj
Meer informatie (+ video) / bestellen

Mevrouw BreekMevrouw Breek – Kim Heijdenrijk

Het levensverhaal van een levensgevaarlijke vrouw
De knappe en charmante Johanna Maria Breek (1896 – 1970) kan met haar gezin goed leven van de oplichterspraktijken van haar man, de joodse Philip Bremer, en haar eigen praktijk als Mevrouw Breek, de populaire kaartlezeres en waarzegster. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontdekt Johanna een nóg lucratievere handel: het aangeven van Joden. Waar ze velen van hen de toekomst voorspelt, ontneemt ze deze ook aan tientallen mensen.
Fragmenten: De levensgevaarlijke mevrouw Breek
Meer informatie / bestellen

MigratieMigratie. Hoe de mensheid zich over de wereld…

Al vanaf het begin van de menselijke geschiedenis, zijn we in beweging. Door het nomadisch bestaan van de eerste volkeren, maar ook door natuurrampen, klimaatverandering, oorlog en hongersnood hebben mensen zich over de hele wereld verspreid. Migratie is dus al zo oud als de weg naar Rome, maar waarom is het dan nu zo politiek gevoelig? Waarom vertrekken migranten? Waar gaan ze naartoe, in welke aantallen en om welke redenen?
Meer informatie (+video) / bestellen

Cilka's keuzeCilka’s keuze – Heather Morris

Cilka Klein is pas zestien als ze in 1942 per trein naar Auschwitz- Birkenau wordt gebracht. Ze springt in het oog bij kampcommandant Schwarzhuber en hij dwingt haar zijn liefje te worden. Als enige vrouw in het concentratiekamp mag zij haar lange haar behouden. Maar na de bevrijding wordt ze hierdoor gezien als collaborateur en naar een werkkamp in Siberië verbannen. Weer zit ze op een trein. Weer moet ze talloze onmenselijke handelingen doorstaan. En weer blijven de ogen van een kampcommandant te lang op haar rusten…
Meer informatie (+ video) / bestellen

De krantDe krant. Een cultuurgeschiedenis

De krant is een enerverende geschiedenis van journalisten, drukkers, lezers en het nieuws – steeds heter van de naald en altijd midden in maatschappij, politiek en cultuur. Dit boek beschrijft de opkomst van scherpe opinies in de kranten van de achttiende eeuw, het ontstaan van de politieke krantenidentiteiten in de moderne tijd.
Fragment: Kranten in de Gouden Eeuw
Bespreking: De krant, een cultuurgeschiedenis
Meer informatie / bestellen

Op zoek naar KaradzicOp zoek naar Karadzic – Zvezdana Vukojevic

Na de aanhouding van Radovan Karadzic in 2008 reist Zvezdana Vukojevic naar Bosnië voor een interview met zijn vrouw en dochter. Over Srebrenica willen zij niet praten. ‘Laat mijn vader de waarheid over Srebrenica vertellen,’ zegt zijn dochter. Vlak daarna belt Karadzic de journaliste vanuit de Scheveningse gevangenis. Hij heeft het interview gewaardeerd en gunt haar zijn eerste interview vanachter de tralies. Die belofte is het startschot van een journalistieke zoektocht naar de man achter de oorlogsmisdadiger.
Meer informatie / bestellen

Verraad met SinterklaasVerraad met Sinterklaas – Bies van Ede

Een onmogelijke vriendschap in de Hongerwinter
Het is 1944, de Hongerwinter. Drie jongens treffen elkaar in een volkstuintjescomplex op zoek naar iets eetbaars. De broer van Ad is communist en is opgepakt t?dens de Sinterklaasrazzia op 6 december. Bram komt uit een Jehova-gezin. Zijn broer Dirk is ook op transport gezet. Het lijkt of de Duitsers wisten waar ze de jongens konden vinden. Zijn ze verraden? Dorus’ oom is NSB’er en z?n broer vecht aan het Oostfront. De andere twee jongens vertrouwen hem niet. Dan duikt Dirk ineens op.
Meer informatie / bestellen

Duizend jaar weer wind en water in de Lage Landen VIIDuizend jaar weer wind en water in de Lage Landen 7

In ‘Duizend jaar weer, wind, en water in de Lage Landen’ geeft Jan Buisman een indrukwekkend en zeer gedetailleerd overzicht van het weer in de noordelijke en zuidelijke Nederlanden door de eeuwen heen. De jaren 1800-1825 zijn uiterst bewogen jaren, niet alleen door de vele watersnoden, maar ook door ingrijpende gevolgen van de Napoleontische oorlogen, inclusief een Engelse invasie in Zeeland, dienstplicht voor duizenden Nederlanders voor de tocht naar Rusland, de bevrijding en het nieuwe Koninkrijk onder Willem I.
Bespreking: Weergeschiedenis Jan Buisman vordert kwart eeuw
Meer informatie (+ video) / bestellen

Atlas van het WerelderfgoedAtlas van het Werelderfgoed

De Atlas van het Werelderfgoed is een verbluffend cartografisch en encyclopedisch naslagwerk, dat op een ongekende manier de mooiste dingen samenbrengt die de mensheid en de natuur ons hebben nagelaten. Speciaal ontwikkelde, kleurgecodeerde pictogrammen en thematische registers helpen je om vlot door het werk te navigeren. Gedetailleerde cartografie die alle Unescosites situeert: biosfeerreservaten, Global Geoparks, alsook wereldcultuur- en natuurerfgoed. De kaarten worden telkens vergezeld van een beknopte tekst over de betreffende regio.
Meer informatie / bestellen

Het geheim van de keukenmeidHet geheim van de keukenmeid

Christianne Muusers, specialist in Nederlandse en Europese kookteksten van middeleeuwen tot 1900, verdiepte zich in de kookboeken van Nederlandse keukenmeiden uit de achttiende eeuw. Deze ware ‘kokkinnen’ kookten feestelijke maaltijden in welgestelde huishoudens, en zij wisten zowel regionale als internationale gerechten – vooral uit de Franse keuken – deskundig te bereiden. Zuinig waren ze niet, deze achttiende-eeuwse keukenmeiden, en ook niet bang om luxueuze producten in hun recepten te verwerken. Zo gebruikten ze truffels en morieljes, veel boter, eieren en room, kreeften, duiven en kostbare smaakstoffen.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 42 | Signalementen week 44 >>>

×