Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 42) – 2019

5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 41 | Signalementen week 43 >>>

Selectie week 42

Liever dier dan mensLiever dier dan mens

Een familie van fanatieke nazi’s hield van haar als van een eigen dochter. Zelf werd ze verliefd op een Duitse ingenieur met een speldje van Hitlers partij in het knoopsgat van zijn revers. Anni Gmitruk, Volksduitse uit oostelijk Polen, vertelde niemand wie ze werkelijk was: Mala Rivka Kizel, een joods meisje uit een groot orthodox gezin in Warschau. Terwijl haar familie werd omgebracht, wist Mala door een mix van veerkracht, taalgevoel, geluk en charme te ontkomen aan Duitse soldaten, een Oekraïense verrader en de hooivork van een antisemitische boer. Via Israël belandde ze uiteindelijk in Amstelveen, waar ze nog altijd woont.
Meer informatie / bestellen

In het voetspoor van de hippiesIn het voetspoor van de hippies

In de jaren zestig en zeventig trokken duizenden jongeren naar India en Nepal. Ze gingen met de Magic Bus, liftend, per trein of in hun eigen krakkemikkige busjes. Ze ontvluchtten de consumptiemaatschappij op zoek naar spirituele verdieping in het Oosten. De Beatles en Maharishi Mahesh Yogi wezen de weg. Maar gingen ze wel op zoek naar nieuwe spiritualiteit of was het het avontuur dat hen dreef? Of de goedkope kick die in India en Nepal in de vorm van hasj en heroïne te vinden was? In dit boek blijft er van de wolk van romantiek, vrijheid, blijheid en love die rond de hippietrail hangt weinig over.
Meer informatie / bestellen

De geniale stad - Koen De VosDe geniale stad – Koen De Vos

Waarom Florence zoveel genieën voortbracht in haar gouden vijftiende eeuw
De geniale stad van wetenschapper Koen de Vos is een ode aan de Italiaanse renaissance. Een prachtige geschiedenis over de geniale kunstenaar in vijftiende-eeuws Florence en de meesterwerken die zij nalieten. Wat de zeventiende eeuw voor Amsterdam is, is de vijftiende eeuw voor Florence. In minder dan honderd jaar vestigden kunstenaars en denkers als Leonardo da Vinci, Michelangelo, Machiavelli, Rafaël, Botticelli en Lorenzo de’ Medici de naam van deze kleine stad.
Fragment: Florence – Startpunt van de tweede bloeiperiode
Meer informatie / bestellen

De beul van AmersfoortDe beul van Amersfoort

Josef Kotalla (1908-1979), een van de beruchtste Duitse oorlogsmisdadigers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland, leek ervan te genieten gevangenen te zien lijden. Kotalla behoorde tot de ‘Drie van Breda’, de drie laatste Duitse oorlogsmisdadigers die in Nederland een levenslange gevangenisstraf uitzaten. In deze biografie schrijft Richard Hoving op een meeslepende manier over deze ‘mensch-duivel’. Hij doet verslag van Kotalla’s onstuimige jeugd, waarin hij werd opgenomen in een psychiatrische inrichting.
Artikel: Kampbeul Josef Kotalla verwierf aanzien door geweld
Meer informatie / bestellen

100 maritieme uitvindingen100 maritieme uitvindingen. Van Astronavigatie tot …

De mens is een geboren ontdekker. Van jongs af aan zijn we nieuwsgierig naar onze omgeving en wat zich daarbuiten bevindt. Duizenden jaren geleden gingen onze voorouders al de zee op, voor voedsel, handel en het doen van ontdekkingen. Om dat mogelijk te maken bedachten we de boot en het zeil, vonden we het kompas en de verrekijker uit en ontdekten we Amerika en de Bermudadriehoek. 100 maritieme uitvindingen biedt een dwarsdoorsnede van wat 10.000 jaar varen op zee ons gebracht heeft, van wereldkaart tot pizza marinara en van piraten tot gps.
Meer informatie / bestellen

Het verscholen dorpHet verscholen dorp – Jeroen Thijssen

Ondergronds op de Veluwe 1943-1944
Midden in de bossen van de Veluwe, in de buurt van Vierhouten, overleefde een honderdtal joden de Tweede Wereldoorlog in barakken en hutten – met hulp van het verzet en dankzij het zwijgen van de lokale bevolking. Tonnen voedsel sleepte de ondergrondse naar het kamp, op fietsen over mulle zandpaden. Het bosleven was zwaar en primitief en het gevaar van ontdekking en deportatie legde grote druk op de onderduikers en hun helpers. Ruim anderhalf jaar lang bleef het dorp verborgen. Maar op 29 oktober 1944 ging het mis.
Meer informatie / bestellen

Over de Muur Duitsland 30 jaar na de valOver de Muur. Duitsland 30 jaar na de val

28 jaar lang symboliseerde de Muur de verdeling van Duitsland en van Europa. De communistische machthebbers van de DDR lieten hem in 1961 bouwen om hun eigen volk te beletten naar het Westen te vluchten. Tot de Oost-Duitsers in 1989 genoeg hadden van het vermolmde DDR-regime. De val van de Muur en de eenmaking van Oost- en West-Duitsland, elf maanden later, joegen een schokgolf door Europa. Iedereen had verwacht dat de Bondsrepubliek en de DDR vanaf dan snel naar elkaar toe zouden groeien. Maar 30 jaar later kijkt het Oosten van Duitsland nog altijd aan tegen een grote achterstand op het Westen.
Meer informatie / bestellen

Napoleons nachtmerrieNapoleons nachtmerrie – Johan Op de Beeck

1812: het leger van Napoleon marcheert Rusland binnen. Het wordt het strafste verhaal uit de moderne Europese geschiedenis. De Russische veldtocht eindigt twee jaar later met de ondergang van de keizer. Bij de tragische helden van dit relaas waren ook jongemannen van bij ons. Soldaten uit België en Nederland beleefden de vreselijke tocht door de Russische winter. Bestsellerauteur en meesterverteller Johan Op de Beeck combineert ooggetuigenverslagen met een politieke en militaire analyse van een conflict dat de toekomst van Europa heeft veranderd.
Meer informatie / bestellen

De HanzeDe Hanze. Kooplui, koningen, stedenen staten

Van kooplui die zich aaneensloten voor wederzijdse bescherming tot een verbond van ongeveer tweehonderd steden dat oorlogen voerde en koningen de wet spelde. Ziedaar de ontwikkeling van de Hanze, de ‘internationale’ handelsorganisatie in middeleeuws Europa. Toen zij in 1356 in Lübeck een officieel stedenverbond werd, had zij al een voorgeschiedenis van eeuwen. Ooit waren er verschillende Hanzen, zoals de Vlaamse Hanze van Londen.
Artikel: De Hanze na de Hanze
Meer informatie / bestellen

Mevrouw BreekMevrouw Breek – Kim Heijdenrijk

Het levensverhaal van een levensgevaarlijke vrouw
De knappe en charmante Johanna Maria Breek (1896 – 1970) kan met haar gezin goed leven van de oplichterspraktijken van haar man, de joodse Philip Bremer, en haar eigen praktijk als Mevrouw Breek, de populaire kaartlezeres en waarzegster. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontdekt Johanna een nóg lucratievere handel: het aangeven van Joden. Waar ze velen van hen de toekomst voorspelt, ontneemt ze deze ook aan tientallen mensen. Ook vrienden en kennissen ontkomen niet aan haar verraad en worden opgepakt.
Meer informatie / bestellen

Met de mantel der liefdeMet de mantel der liefde – Maarten-Jan Dongelmans

Met de mantel der liefde brengt de recente misbruikschandalen binnen de katholieke kerk wereldwijd in kaart. Het is het trieste verhaal van priesters die hun driften niet konden beteugelen en bisschoppen die de (veel)plegers de hand boven het hoofd hebben gehouden. Historicus Maarten-Jan Dongelmans, 25 jaar geleden auteur van de spraakmakende publicatie Zonden van de kerk, gaat in op een aantal prangende vragen. Zoals: hoe heeft het ooit zover kunnen komen en waarom start de stortvloed aan meldingen van slachtoffers in Nederland pas in 2010?
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 41 | Signalementen week 43 >>>

×