Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 44) – 2019

Auteur:
5 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 43 | Signalementen week 45 >>>

Selectie week 44

De beul van Amersfoort - Richard HovingDe beul van Amersfoort – Richard Hoving

Josef Kotalla (1908-1979), een van de beruchtste Duitse oorlogsmisdadigers in de Tweede Wereldoorlog in Nederland, leek ervan te genieten gevangenen te zien lijden. Kotalla behoorde tot de ‘Drie van Breda’, de drie laatste Duitse oorlogsmisdadigers die in Nederland een levenslange gevangenisstraf uitzaten. In deze biografie schrijft Richard Hoving op een meeslepende manier over deze ‘mensch-duivel’. Hij doet verslag van Kotalla’s onstuimige jeugd…
Fragment: Josef Kotalla (1908-1979) – De beul van Amersfoort
Artikel: Kampbeul Josef Kotalla verwierf aanzien door geweld
Meer informatie / bestellen

Appeasement Chamberlain, Hitler, Churchill en de weg naar oorlogAppeasement. Chamberlain, Hitler, Churchill en de weg…

Op een regenachtige namiddag in september 1938 vloog Neville Chamberlain vanuit München terug naar Londen. Zijn bezoek aan Hitler, zo verzekerde hij de menigte in Downing Street, had geresulteerd in ‘vrede voor onze tijd’. Nog geen jaar later viel Duitsland Polen binnen. In dit boek laat Tim Bouverie zien hoe ver de regeringen van de westerse democratieën, en met name Groot-Brittannië, gingen om aan Hitlers eisen tegemoet te komen en oorlog te voorkomen.
Meer informatie / bestellen

Oorsprong Hoe de aarde de mens heeft gevormdOorsprong. Hoe de aarde de mens heeft gevormd

Als soort worden we gevormd door onze omgeving. Geologische krachten veroorzaakten onze evolutie in Oost-Afrika. Een bergachtige omgeving leidde tot de ontwikkeling van de democratie in Griekenland; en vandaag volgt het stemgedrag in de Verenigde Staten de bedding van een oude zee. Aan de hand van miljarden jaren geschiedenis van onze planeet vertelt professor Lewis Dartnell ons het ultieme oorsprongsverhaal.
Meer informatie (+video) / bestellen

Wolf & RyfkaWolf & Ryfka – Willy Lindwer

Wolf en Ryfka vertelt het meeslepende verhaal van een verloren Joodse cultuur in Oost-Europa en over Amsterdam als toevluchtsoord. Een groot deel van de familie van filmer en auteur Willy Lindwer werd in Oekraïne met de kogel vermoord, een ander deel kwam om in de gaskamers van Auschwitz. Zijn verhaal en zijn ervaringen van na de oorlog zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van zijn Oost-Europees-Joodse familie. De Jodenvervolging in Nederland wordt geassocieerd met nazivernietigingskampen en gaskamers. Van de grote Joodse leefgemeenschappen en de moord op de Joden in Oost-Europa weten we veel minder.
Meer informatie / bestellen

Eregalerij der NederpopEregalerij der Nederpop – Peter Voskuil

Eregalerij der Nederpop is het resultaat van een jarenlange muzikale zoektocht. Van vele tientallen gesprekken met artiesten, sessiemuzikanten, producers, studiopersoneel en managers. Wat begon als een aantal kaders in het standaardwerk Dutch Mountains, groeide uit tot een heuse eregalerij der Nederpop.
Meer informatie / bestellen

Elementaire Deeltjes – Geschiedenis

Elke samenleving in elke tijd kent vormen van omgaan met het verleden. In de geschiedenis zoeken we naar antwoorden op de vragen wie we zijn en hoe we zo zijn geworden. Geschiedenis groeide in de negentiende eeuw uit tot een wetenschappelijke discipline. Nieuw was het vak niet, al in de Griekse oudheid waren er geschiedschrijvers. In het Elementaire Deeltje Geschiedenis maakt Chiel van den Akker duidelijk wat iedereen over geschiedenis zou moeten weten. Leidraad is de vraag: waar hebben we geschiedenis eigenlijk voor nodig?
Bespreking: Elementaire kennis over het gebruik van het verleden
Meer informatie / bestellen

Humor in 1561Humor in 1561

1561 is een bijzonder jaar in de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Er waren in dat jaar twee grote literaire festivals (een in Rotterdam en een in Antwerpen) en Eduard de Dene completeert in Brugge een heel dik boek vol gedichten en liedjes. Een behoorlijk deel van die teksten is humoristisch.Een deel ervan is maatschappijkritisch: ze tonen verkeerd gedrag van bevolkingsgroepen.
Artikel: Een humoristisch drankgedicht met een verborgen boodschap
Artikel: Zelfcensuur in 1561
Meer informatie / bestellen

Van boom tot boot De evolutie van de roeiboot.Van boom tot boot. De evolutie van de roeiboot

Van boom tot boot vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de roeiboot vanaf de steentijd tot vandaag, een reis door de tijd van tienduizend jaar. Het begint met de uitgeholde boomstam. Via de Romeinen, de Vikingen, de walvisjagers en de Engelse vernieuwers eindigt het verhaal met de snelle wedstrijd-roeiboot van hypermodern en vederlicht materiaal.
Fragmenten: Van boom tot boot – Boten uit de prehistorie
Meer informatie / bestellen

Het verscholen dorpHet verscholen dorp – Jeroen Thijssen

Midden in de bossen van de Veluwe, in de buurt van Vierhouten, overleefde een honderdtal joden de Tweede Wereldoorlog in barakken en hutten – met hulp van het verzet en dankzij het zwijgen van de lokale bevolking. Tonnen voedsel sleepte de ondergrondse naar het kamp, op fietsen over mulle zandpaden. Het bosleven was zwaar en primitief en het gevaar van ontdekking en deportatie legde grote druk op de onderduikers en hun helpers. Ruim anderhalf jaar lang bleef het dorp verborgen.
Artikel: Het Verscholen Dorp in Vierhouten
Meer informatie / bestellen

LorentzLorentz – Frits Berends

Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) is, samen met Christiaan Huygens, Nederlands grootste natuurkundige. Geboren in Arnhem, waar hij in splendid isolation het elektron bedacht, werd hij op 24-jarige leeftijd hoogleraar theoretische natuurkunde in Leiden. Na zijn Nobelprijs van 1902 groeide Lorentz uit tot internationale coryfee. Zijn elektronentheorie stond op gelijke hoogte met Einsteins relativiteitstheorie. Met zijn diepe inzicht, innemende karakter, tact en talenkennis was Lorentz de ideale voorzitter van de wereldberoemde Solvay Raden in Brussel.
Meer informatie / bestellen

Duitse passages Een reis door twee eeuwen DuitslandDuitse passages. Een reis door twee eeuwen Duitsland

De ddr is verdwenen en Berlijn maakte na de val van de muur een stormachtige ontwikkeling door. Wellicht is Duitsland op dit moment het meest Europese land. Maar reizen in Duitsland blijft een reis door de geschiedenis. In Duitse passages schrijft Lo van Driel over tweehonderd jaar Duitse en daarmee Europese cultuur en geschiedenis. Over iedere plaats die hij aandoet is een bijzonder verhaal te vertellen – een verhaal over schrijvers, kunstenaars, gebouwen, historische plekken, kampen, romans, brieven, relaties. Neurenberg en Leni Riefenstahl, Neuruppin en Theodor Fontane, Düsseldorf en Robert Schumann, Hohenschönhausen en de Stasi-gevangenis…
Meer informatie / bestellen

Wij Vikingen! Friezen en Vikingen in het kustgebied van de Lage LandenWij Vikingen! Friezen en Vikingen in het kustgebied…

Vikingen en Friezen. Bewoners van de Noordzeekusten, blond en stoer en met een gemene deler op het gebied van taal en cultuur. Bijna familie toch, of niet? Vanaf het einde van de achtste eeuw wordt Frisia gaandeweg ingelijfd bij het Frankische rijk en dat gaat hand in hand met de kerstening. Zeevaarders, handelaars zijn het. Het Frankische rijk, inclusief Frisia heeft te lijden van de Vikingaanvallen.
Meer informatie / bestellen

De vergeten prinsessen van Thorn (1700-1794)De vergeten prinsessen van Thorn (1700-1794)

Het stift van Thorn is in de achttiende eeuw the place to be voor de hoogadellijke dochters van de Europese rijksvorsten en -graven. Ze worden hier klaargestoomd voor een huwelijk met een man van stand, leren zich uitdrukken in het Frans, krijgen zanglessen en organiseren dansfeesten. Hun japonnen naar de laatste mode uit Parijs zijn exclusief en de exquise gerechten eten ze met zilveren bestek. In de glazen kooi waarin ze leven dienen ze voortdurend het bij hun stand passende gedrag te vertonen.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 43 | Signalementen week 45 >>>

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×