Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 45) – 2019

Auteur:
5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 44 | Signalementen week 46 >>>

Selectie week 45

Grote verwachtingen In Europa - 1999-2019Grote verwachtingen – Geert Mak

In Europa – 1999-2019
Dit is het vervolg op het immens succesvolle ‘In Europa’ dat vijftien jaar geleden verscheen. ‘Grote verwachtingen’ gaat over de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw. Het neemt de draad op waar ‘In Europa’ eindigde, in 1999. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar dat gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa, en de vluchtelingen.
Fragment: Het Museum van de Tweede Wereldoorlog in Gdansk
Meer informatie / bestellen

De Russische klusDe Russische klus – Douglas Smith

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar in 1921 hebben de Verenigde Staten een grootscheepse reddingsactie uitgevoerd om Rusland te behoeden voor een van de grootste hongersnoden uit haar geschiedenis. Na jaren van oorlog en revolutie stond de zojuist opgerichte Sovjet-Unie op instorten. In grote delen van het gigantische land stond er een ramp te gebeuren: de honger was extreem en er waren al vormen van kannibalisme ontstaan uit pure wanhoop. Lenin was radeloos: het laatste wat hij wilde, was de hulp inroepen van de kapitalistische vijand, maar hij kon niet anders.
Voorpublicatie: Amerikaanse reddingsoperatie tijdens Russische hongersnood (1921)
Meer informatie / bestellen

De langste dag De geïllustreerde editieDe langste dag. De geïllustreerde editie – Cornelius Ryan

De langste dag is Ryans aangrijpende verslag van de grootste amfibische invasie uit de geschiedenis. Het is een heldenverhaal, gebaseerd op 1144 interviews met mensen die erbij waren – militairen en burgers aan beide zijden van de gevechtslinies. Deze unieke heruitgave, met imposant fotomateriaal en voor het eerst ook originele correspondentie, interviews, notities en handgetekende kaarten uit het Cornelius Ryan Archive, brengt de horror en de glorie van D-Day tot leven zoals nooit tevoren.
Meer informatie / bestellen

De radio. Een cultuurgeschiedenis

Op 6 november 1919 presenteerde de Nederlandse ingenieur en radiopionier Hanso Idzerda de allereerste radio-uitzending vanuit Den Haag. Radio bracht niet alleen nieuws in de huiskamers, maar ook muziek in alle soorten en maten, van het Concertgebouworkest tot The Ramblers. Spannende hoorspelen zoals Paul Vlaanderen prikkelden de verbeelding van vele luisteraars. De stemmen van Han Hollander en Theo Koomen behoren tot het collectieve geheugen door hun meeslepende verslagen van voetbalwedstrijden en de Tour de France. En we herinneren ons de Watersnoodramp van 1953 vooral dankzij de emotionele radioreportages.
Meer informatie / bestellen

Hitlers geheime Ardennencommando

December 1944, de Belgische Ardennen. Günther Schmidhuber, een Duitse paracommando, staat aan het begin van een uiterst geheime en uiterst gevaarlijke opdracht. Hij moet samen met Duitse commando’s de vijandelijke linies infiltreren, verkleed als Amerikaanse soldaat. Maar als de Amerikanen Günthers ware identiteit achterhalen, zullen ze hem executeren als spion. Deze Operatie Greif wordt geleid door Otto Skorzeny, Hitlers favoriete SS-commandant. Skorzeny geeft Günther, zijn beste man, nog een speciale opdracht mee. Een opdracht die de koers van de oorlog in West-Europa drastisch moet wijzigen.
Meer informatie / bestellen

De wereld volgens DarpDe wereld volgens Darp – Frank Westerman

De nagalm van de Koude Oorlog sinds de val van de Muur
December 1989. Als ooggetuige van de geschiedenis maakt Frank Westerman in Roemenië de val van de Ceau?escu’s mee. Na een hardhandig verhoor wordt hij het land uit gezet. Nu, terug in Boekarest, leest hij in zijn Securitate-dossier hoe hij voorafgaand aan zijn arrestatie dagenlang werd geschaduwd onder de codenaam OPREA. Met spanning en oog voor de menselijke maat maakt De wereld volgens Darp niet alleen de ondergang van de kameraden invoelbaar, maar ook het nieuwe geweld sinds de neergang van het IJzeren Gordijn.
Meer informatie / bestellen

Verzamelde epigrammenVerzamelde epigrammen

De Romeinse dichter Martialis (ca. 40-ca. 104) schiep het moderne epigram, een kort gedicht dat een persoon of gebeurtenis beschrijft en eindigt met een verrassende clou of paradoxale pointe. Uit zijn verzamelde epigrammen rijst een veelzijdig beeld op van alle rangen en standen in Rome. En ze bevatten vele faits divers van binnen en buiten de Eeuwige Stad – van het paleis van keizer Domitianus tot aan de hoerenbuurten. Martialis’ poëzie is dan ook altijd een hoofdbron geweest voor de vele studies over het dagelijkse leven in Rome. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw werd de Romeinse dichter in Nederland bekend dankzij twee bloemlezingen van de obscene epigrammen.
Meer informatie / bestellen

Een spionne in Oost-BerlijnEen spionne in Oost-Berlijn – Nina Willner

Een familiegeschiedenis die vier dramatische decennia omspant en het leven van vijf generaties vrouwen optekent, op een soepele manier verweven met de historische feiten en achtergronden. In 1948 vlucht de twintigjarige Hanna vanuit de DDR naar West-Berlijn om aan het communistische regime te ontsnappen. De prijs die ze betaalt voor haar vrijheid is hoog: veertig jaar lang zal de familie door het IJzeren Gordijn gescheiden zijn. Hanna’s dochter Nina Willner groeit op in Washington en wordt, als eerste vrouw ooit, opgeleid tot agent bij de Amerikaanse inlichtingendienst. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog voert ze in Oost-Berlijn geheime missies uit.
Meer informatie / bestellen

Zijn naam is klein Piet Hein en het omstreden verledenZijn naam is klein. Piet Hein en het omstreden verleden

In Zijn naam is klein beschrijft Simon Rozendaal het leven van een van de meest befaamde figuren uit de vaderlandse geschiedenis. ‘Piet Hein zijn naam is klein, zijn daden bennen groot. Hij heeft gewonnen de Zilvervloot.’ Het wordt al eeuwenlang gezongen in Nederland, maar wie weet nog waarom? Rozendaal interesseerde zich nooit zo voor vaderlandse geschiedenis. Dat verandert als hij gaat wonen in de Rotterdamse wijk Delfshaven, op steenworp afstand van het geboortehuis van Piet Hein. Hij raakt gefascineerd door het avontuurlijke leven van zijn voormalige buurjongen.
Meer informatie / bestellen

De twee kanten van het KanaalDe twee kanten van het Kanaal

De band tussen onze gewesten en Groot-Brittannië is eeuwenoud. De verovering van het eiland door Willem de Veroveraar in 1066 lukte alleen maar dankzij de steun van Flemings en Brabanters. Het koningshuis en de Engelse economie steunden in de 14de eeuw sterk op onze lakenhandel, wat zorgde voor een bijzondere vriendschap tussen Jacob van Artevelde, een gewone Gentse burger, en de Engelse vorst. Tot in de 16de eeuw kon je in Zuid-Wales gesprekken voeren in Nederlandse dialecten. De bordelen van Vlaamse frows waren populaire trekpleisters voor vele Engelsmannen.
Meer informatie / bestellen

Het laatste seizoenHet laatste seizoen – Arthur Van den Boogaard

Op zondag 13 mei 1984 speelde Johan Cruijff zijn laatste competitiewedstrijd ooit. Hij nam afscheid in een shirt van Feyenoord, waarmee hij in het seizoen 1983/84 de landstitel en de KNVB-beker won. Een seizoen eerder had de leiding van Ajax besloten dat hij moest vertrekken. Cruijff was niet langer welkom bij de club van zijn jeugd, waar zijn moeder kleedkamers had schoongemaakt, hijzelf grote successen had beleefd en waar zijn zoontje Jordi aanvoerder was van het eerste e-juniorenelftal. In Het laatste seizoen wordt dit bewogen jaar gereconstrueerd.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 44 | Signalementen week 46 >>>

×