Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 46) – 2019

Auteur:
5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 45 | Signalementen week 47 >>>

Selectie week 46

De Bijbel Het boek, de verhalen en hun geschiedenisDe Bijbel. Het boek, de verhalen en hun geschiedenis

De Bijbel is het belangrijkste boek van de westerse cultuur: voor gelovigen is het de autoriteit die laat zien hoe te leven, voor niet-gelovigen is het een van de grote werken uit de wereldliteratuur. De verzameling teksten waar de Bijbel uit bestaat, maakt deel uit van onze geschiedenis en identiteit en is op unieke wijze verweven met onze taal en ons denken. In De Bijbel. Een geschiedenis beschrijft John Barton minutieus hoe de verhalen, wetten, spreekwoorden, profetieën, gedichten en brieven uit de Bijbel tot stand kwamen en wat we weten – en niet kunnen weten – over hun auteurs.
Meer informatie / bestellen

Het verhaal van de familie BlochHet verhaal van de familie Bloch – Tina De Gendt

Een Joodse familie op de vlucht tijdens WOII
Jarenlang vulde de bekende Patisserie Alsacienne van de familie Bloch zich iedere ochtend met lekkernijen en verspreidde de geur van suiker, gist en kaneel zich over de straat. Maar die dag blijft de etalage leeg. De Blochs slaan op de vlucht voor het nazisme, maar daarbij scheurt de familie in tweeën. Wat volgt is een aangrijpend en verrassend actueel verhaal over verraad en de zoektocht naar rechtvaardigheid.
Bespreking: Het verhaal van de familie Bloch
Meer informatie / bestellen

Korte geschiedenis van Rome Een historisch overzichtKorte geschiedenis van Rome. Een historisch overzicht

Romulus en Remus, de Punische oorlogen, Caesar en Augustus. De gevaarlijke crisis van de derde eeuw en de glorierijke tijd van Constantijn: Romes geschiedenis kent vele pieken en dalen. Ze staan allemaal bij elkaar in het werk van Eutropius. Deze vierde-eeuwse schrijver biedt zijn lezers een handzaam overzicht van de Romeinse historie. Alles wat een echte Romein wil weten staat erin: namen van grote mannen en veldslagen, legendarische nederlagen en zeges. En natuurlijk de voortdurende conflicten en strijd om de troon in Rome tegenover veroveringen in verre provincies.
Meer informatie / bestellen

Liever dier dan mens - Pieter van OsLiever dier dan mens – Pieter van Os

Een familie van fanatieke nazi’s hield van haar als van een eigen dochter. Zelf werd ze verliefd op een Duitse ingenieur met een speldje van Hitlers partij in het knoopsgat van zijn revers. Anni Gmitruk, Volksduitse uit oostelijk Polen, vertelde niemand wie ze werkelijk was: Mala Rivka Kizel, een joods meisje uit een groot orthodox gezin in Warschau. Terwijl haar familie werd omgebracht, wist Mala door een mix van veerkracht, taalgevoel, geluk en charme te ontkomen.
Fragment: Op zoek naar echte, ‘pure’ Duitsers
Bespreking: De omzwervingen van Mala Rivka Kizel
Meer informatie / bestellen

Gezellig! Hoe typisch Nederlands is gezelligheid?Gezellig! Hoe typisch Nederlands is gezelligheid?

Nederland staat in de top vijf van gelukkigste landen ter wereld. De gemiddelde Nederlander waardeert zijn leven met een 7,8. Hij heeft de tijd en het geld om van het leven te genieten. En dat doet hij dan ook: met zijn carpe diem-mentaliteit beweegt hij zich van terras naar restaurant en van evenement naar festival. Thuis geniet hij al net zo met dierbaren om een grote eettafel vol Ottolenghi-gerechten, wijn en – al dan niet zelfgebrouwen – bier. Zo was de Nederlandse levensstijl niet altijd. Toch zit ‘gezelligheid heel diep verankerd in de Nederlandse cultuur’…
Meer informatie / bestellen

Vaderliefde - P.F. Thom̩seVaderliefde РP.F. Thom̩se

De ouders van P.F. Thomése zijn gestorven, de restanten van hun levens staan in een paar dozen op zolder. De schrijver beseft dat zijn vader en moeder een soort vreemden zijn geweest die de hele tijd een toneelstukje voor hem opvoerden. Ooit vertelde zijn vader hem in het schemerdonker voor het slapen gaan eindeloze verhalen. Maar hij repte met geen woord over zijn bloedstollende ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder vertelde zelfs helemaal nooit iets, al verzweeg zij misschien wel de prachtigste verhalen die in Vaderliefde te vinden zijn.
Bespreking: In ‘Vaderliefde’ ontrafelt P.F. Thomése zijn eigen familiegeschiedenis
Meer informatie / bestellen

Had het anders gekund‘Had het anders gekund?’ – Abel de Jong

Sally de Jong, de tweelingbroer van Loe de Jong, de gelauwerde chroniqueur van de geschiedenis van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, was de eerste die geschreven heeft over de Jodenvervolging in Nederland. Zijn essay heette De ondergang van het Nederlandse Jodendom. Hij schreef het in Brussel tijdens zijn vlucht uit Nederland om aan de deportatie en vervolging te ontkomen. Het document bereikte medio 1943 de Nederlandse regering in ballingschap in Londen en werd ter kennis gebracht van koningin Wilhelmina.
Meer informatie / bestellen

De Markies En zijn kolonie die nooit heeft bestaanDe Markies. En zijn kolonie die nooit heeft bestaan

Markies De Rays droomde van een nieuw Frankrijk waar de adel het weer voor het zeggen zou hebben, in tegenstelling tot het Frankrijk van na de Franse Revolutie waarin hij was opgegroeid. Hij verzon de meest wilde verhalen, wist op slinkse wijze geld bij elkaar te krijgen en stichtte zonder enige autoriteit daartoe een kolonie op een eiland bij Papoea-Nieuw-Guinea waar nauwelijks Europeanen waren geweest. Ondanks zijn gebrek aan kennis over het eiland spiegelde hij zijn landgenoten een utopie voor: een leven van overvloed en weldadigheid.
Meer informatie / bestellen

Ahmed Aboutaleb. Overal de eerste – Elisa Hermanides

In 2019 is Ahmed Aboutaleb tien jaar burgemeester van Rotterdam. Het einde van zijn tweede termijn is in zicht. Hoe is het Aboutaleb gelukt als zoon van een Marokkaanse dorpsimam uit te groeien tot de eerste islamistische burgemeester van een grote Europese stad? Vanaf het moment dat Ahmed Aboutaleb als vijftienjarige jongen vanuit het Marokkaanse Rifgebergte verhuisde naar een Haagse achterstandswijk werkte hij keihard. Hij wilde Nederlands leren, goed meekomen op school, geld verdienen en carrière maken. De jonge man was ambitieus – ambitieuzer dan zijn leeftijdsgenoten, met of zonder migratieachtergrond.
Meer informatie / bestellen

Missie F-16 - Olof van JoolenMissie F-16. Nederlandse jachtvliegers boven brandhaarden

Na een kwarteeuw inzet boven de brandhaarden van de wereld valt in ons land het doek voor de F-16. Nederlandse jachtvliegers kregen de afgelopen jaren te maken met alsmaar heftiger missies. In Bosnië en Kosovo werd het voor het eerst menens. Daarna kwam het boven Afghanistan, Irak en Syrië duizenden keren tot inzet van zware wapens. Voor het eerst spreken leden van de gesloten vliegergemeenschap over de moeilijke afwegingen die ze in fracties van seconden moeten maken. Hoe is het om te beslissen over leven of dood? Gooi je die bom wel of niet?
Meer informatie / bestellen

Paul DoggerPaul Dogger. Het tennistalent dat ten onder ging…

In de lente van 1988 is iedereen dol op Paul Dogger. Zestien jaar pas, maar hij zet de nummer een van de wereld, Ivan Lendl, te kijk met slim en brutaal tennis. Het grootste Nederlandse talent in lange tijd vindt iedereen, beter nog dan zijn beste vriend Richard Krajicek. Alles gaat vanzelf. De wereld ligt aan zijn voeten. Maar het gaat mis. Dogger loopt een longontsteking op, mist belangrijke toernooien en moet machteloos toezien hoe zijn vader, die de spierziekte MS heeft, steeds verder aftakelt . Langzaam wordt duidelijk dat hij de wereldtop nooit zal halen, helemaal als hij ballen met opzet uitslaat om naar wedstrijden van Ajax te kunnen . Op zijn 23e stopt hij met proftennis.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 45 | Signalementen week 47 >>>

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×