Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 46) – 2017

1 minuut leestijd
nieuwe geschiedenisboeken
Nieuwe geschiedenisboeken (week 46)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 45

Selectie week 46

Duitsland in het kort - James HawesDuitsland in het kort – James Hawes Balans – € 19.99

Het Westen is op zijn retour. De Angelsaksische wereld trekt zich terug in fantasieën over de eigen verloren grandeur. Populisten in heel Europa roepen om het hardst dat immigratie en globalisering het werk zijn van een verfoeilijk Systeem, dat wordt gerund door onzichtbare mensen zonder nationale loyaliteit. Vanuit het Kremlin kijkt tsaar Poetin handenwrijvend toe, de Baltische staten huiveren – en iedereen kijkt naar Berlijn. Maar zijn de Duitsers werkelijk ‘wij’, of uiteindelijk toch ‘zij’? Deze vraag heeft hun buren in Europa beziggehouden sinds julius Caesar in 58 voor Christus het begrip Germani muntte.
Voorpublicatie: Hoe Julius Caesar de Germanen uitvond
Meer informatie (+video) / bestellen

De terugkeer van de mammoetDe terugkeer van de mammoet – Torill Kornfeldt De Geus – € 19.99

Het zou zomaar kunnen dat je binnenkort een oeros gewoon tegenkomt tijdens het hardlopen; dat de mammoeten over niet al te lange tijd weer op de Siberische toendra grazen. Over de hele wereld proberen wetenschappers uitgestorven dieren en planten weer tot leven te wekken met geavanceerde gentechnologie en DNA.Wie zijn die mensen? Waarom doen ze dat? En wat kan het voor gevolgen hebben? Op haar reis langs de verschillende wetenschappelijke projecten probeert de jonge wetenschapsjournalist Torill Kornfeldt die vragen te beantwoorden.
Bespreking: De terugkeer van de mammoet
Meer informatie (+ video) / bestellen

Palestina. Geschiedenis van een kolonisatie Epo – € 22.50

Vertrekkend van Balfour wandelt Lucas Catherine doorheen de geschiedenis van de kolonisatie van Palestina. Geen droge analyse maar de feiten, verhalen en gebeurtenissen die ertoe doen, geïllustreerd met foto’s en kaarten. Weinig brieven hebben het aanzien van de wereldgeschiedenis zo veranderd als het kattenbelletje dat Lord Balfour op 2 november 1917 aan Lord Rothschild verstuurde. De Eerste Wereldoorlog liep op zijn laatste benen en Groot-Brittannië moest het mandaat over het Arabisch land zelfs nog officieel verwerven.
Bespreking: Een geschiedenis van de kolonisatie van Palestina
Meer informatie / bestellen

PelgrimPelgrim. Leven en reizen van Christiaan Snouck Hurgronje Spectrum – € 19.99

Op 21 februari 1885 arriveert een bescheiden karavaan in Mekka. Op een van de kamelen zit een figuur die niet anders lijkt dan zijn reisgenoten. Maar eenmaal op een veilige plek komt vanonder zijn djellaba een Nederlander tevoorschijn. Een 28-jarige predikantenzoon uit Leiden: Christiaan Snouck Hurgronje. Als een van de eerste westerlingen dringt hij door tot het grootste heiligdom van de islam. Hij bekeert zich. Of toch niet? Vanaf dat moment leidt Christiaan een dubbelleven, in dienst van zijn nieuwsgierigheid, academische eerzucht en als Nederlandse spion.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Het onsterfelijke leven van Henrietta LacksHet onsterfelijke leven van Henrietta Lacks Nieuw Amsterdam – € 15.00

Haar naam was Henrietta Lacks, maar de medische wereld kent haar als HeLa. In de jaren ’50 werden haar kankercellen zonder dat zij dat wist bij haar weggenomen. Met behulp van deze cellen, die letterlijk onsterfelijk zijn, werden de meest uiteenlopende geneeskundige ontdekkingen gedaan. Het leven van Henrietta bleef echter vrijwel onbekend en ook haar familie wist tot ruim dertig jaar geleden niet van het bestaan van de cellen af. Rebecca Skloot laat ons kennis maken met Henrietta, haar verleden en haar familie, die nog steeds worstelt met de nalatenschap van de cellen.
Meer informatie / bestellen

Keerpunten van de Russische RevolutieKeerpunten van de Russische Revolutie – Tony Brenton Omniboek – € 27.50

In het Communistisch Manifest van 1848 beschreven Karl Marx en Friedrich Engels hoe de klassenstrijd onvermijdelijk zou leiden tot het ontstaan van een communistische heilstaat. Tony Brenton en een keur aan historici beantwoorden de vraag: was dit allemaal wel zo onvermijdelijk? Een briljante geschiedenis over keerpunten in de Russische Revolutie en de geschiedenis van de Sovjet-Unie, precies honderd jaar na de Russische Revoluties van 1917. Sir Tony Brenton (1950) werkte meer dan dertig jaar voor het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Meer informatie / bestellen

Dat is Pietje Bell! Het geheime leven van Chris van AbkoudeDat is Pietje Bell! Het geheime leven van Chris van Abkoude PEPPER books – € 24.99

Wat bezielde de sociaal bewogen Rotterdammer Chris van Abkoude om begin vorige eeuw een kinderboek te schrijven waarmee hij bijna alle volwassenen tegen zich in het harnas joeg? Pietje Bell was vanaf dag 1 enorm populair onder de jonge lezers, net als Van Abkoudes latere roman Kruimeltje. Honderd jaar later behoren deze legendarische kinderboeken tot het literair erfgoed van ons land, maar over de revolutionaire schrijver is veel minder bekend. In deze spraakmakende biografie is het avontuurlijke leven en werk van Chris van Abkoude voor het eerst nauwkeurig in beeld gebracht.
Meer informatie / bestellen

Obama, een intiem portretObama, een intiem portret Spectrum – € 34.99

Fotograaf Pete Souza heeft acht jaar lang als staffotograaf van het Witte Huis iedere stap van Barack Obama gevolgd. Het leverde een grootse verzameling foto’s op. Dit fotoboek bevat de indrukwekkende selectie van meer dan honderd foto’s.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 45

×