Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 48) – 2018

Auteur:
1 minuut leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 47

Selectie week 48

Wereldtheater - De geschiedenis van de cartografieWereldtheater. De geschiedenis van de cartografie

Wereldtheater bevat de geschiedenis van de cartografie, vanaf mystieke symbolen in het stenen tijdperk tot en met Google Earth. Het is een fascinerend relaas vol wetenschap, kunst en technologie, praktische toepasbaarheid en dromen over verre werelden. Visionaire geografen (Mercator, Blaeu) en heroïsche ontdekkingsreizigers (Columbus, Cook, Amundsen) treffen hier de helden van de cartografie (Ptolemaios, Ortelius). Dit boek is speciaal bewerkt om er een internationaal werk te maken, met veel aandacht voor de Nederlandse en Belgische cartografiegeschiedenis.
Bespreking: De geschiedenis van de cartografie
Meer informatie / bestellen

Democratie in kinderschoenenDemocratie in kinderschoenen

Ruim tweehonderd jaar geleden vond in Nederland een ongekend democratisch experiment plaats: in twee referenda stemden Nederlandse burgers voor een grondwet, waarmee een democratische en vrije eenheidsstaat een feit werd. Over deze twee referenda is weinig bekend. Gefascineerd door deze bijzondere periode deed Jos de Jong uitgebreid onderzoek in archieven om de referenda in kaart te brengen. Hoe democratisch waren deze stemmingen? Wie hadden stemrecht? Hoe organiseer je een landelijk referendum als je dat voor de eerste keer doet?
Meer informatie (+video) / bestellen

De grafdelvers - De laatste winter van de WeimarrepubliekDe grafdelvers. De laatste winter van de Weimarrepubliek

Winter 1932-1933. De Duitse economie ligt in puin en de Weimarrepubliek wankelt – in de straten maken ritselaars, avonturiers, extremisten en vechtersbazen van allerlei pluimage de dienst uit. In deze cruciale weken bepaalt een handvol mannen het lot van Duitsland. In De grafdelvers volgen we deze hoofdrolspelers van dag tot dag. We zijn getuige hoe zij in hun machtsstrijd de fragiele democratie afbreken en de fundamenten leggen voor het Derde Rijk. Hitler streeft nietsontziend naar de absolute macht en zijn secondant Goebbels is aanstichter van opstootjes en rumoer.
Bespreking: Hoe de Duitse democratie begraven werd
Meer informatie / bestellen

Darwins engelenDarwins engelen. Vrouwelijke geleerden in de tijd van…

In ‘Darwins engelen’ besteden samenstellers Tessa van Dijk en Norbert Peeters aandacht aan de vrouwelijke wetenschappers die van belang zijn geweest voor het werk van Charles Darwin. Darwin correspondeerde via talloze brieven met de voornaamste natuurgeleerden uit zijn tijd en tot dit netwerk behoren ook vrouwen. Darwin hecht veel waarde aan hun observaties, bevindingen en expertise. Wie waren deze vrouwelijke geleerden met wie Darwin brieven wisselde? Laat zoveel duidelijk zijn: deze vrouwen braken allen met het Victoriaanse ideaalbeeld van de vrouw en vochten zich binnen in het mannelijke academische bolwerk.
Meer informatie / bestellen

Oswald Spengler - Een intellectuele biografie (Frits Boterman)Oswald Spengler. Een intellectuele biografie – Frits Boterman

In 2017 kwam de vertaling uit van De ondergang van het Avondland van Oswald Spengler. Frits Botermans diepgravende studie is de sleutel tot een van de grote boeken uit de wereldgeschiedenis. Door de opkomst van de techniek en het kapitaal kwam in het begin van de twintigste eeuw de oude intellectuele elite in de marge terecht. Spengler, onderdeel van die elite, nam een unieke positie in: hij vond dat men juist moest meebewegen met de nieuwe tijd.
Bespreking: Oswald Spengler – Een intellectuele biografie
Meer informatie / bestellen

Target RotterdamTarget Rotterdam. De geallieerde bombardementen…

Geallieerde bommen maakten méér slachtoffers in Rotterdam dan de Duitse bommen op 14 mei 1940. Dit leed is extra moeilijk te bevatten, omdat het werd aangericht door onze latere bevrijders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de regio Rotterdam meer dan driehonderd keer gebombardeerd door de Britse en Amerikaanse luchtmachten. Dit boek werpt nieuw licht op het verwoestende bombardement van 31 maart 1943 op Rotterdam-West, en ook op de talrijke nachtelijke bomafworpen tussen 1940 en 1942, die lang met raadsels omgeven zijn geweest.
Voorpublicatie: De Britse nachtbombardementen op Rotterdam, 1940-1942
Meer informatie / bestellen

Wat is geluk? - Maarten van Rossem (€12.50)Wat is geluk? – Maarten van Rossem

Wat is geluk? Er zijn tijdschriften die geheel gericht zijn op geluksbeleving, er wordt omvangrijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de samenstellende delen van geluk en het advertentiewezen lijkt geheel gewijd aan geluksverwerving. Desondanks schijnt niemand precies te weten wat geluk is. De receptuur is even gevarieerd als de mensheid zelf. Bovendien wordt gelukservaring vaak verward met tevredenheid, terwijl het volgens Van Rossem een sterke, maar tijdelijke emotie is. Wat is geluk? is een persoonlijk getinte zoektocht.
Voorpublicatie: Waarom Maarten van Rossem historicus werd
Meer informatie / bestellen

De nieuwe Keizer Xi Jingping, de machtigste man van ChinaDe nieuwe Keizer. Xi Jingping, de machtigste man van China

Het spel van de macht kent een nieuwe meester. Zijn naam: Xi Jinping. Als China’s machtigste man sinds Mao vormt hij de wereld naar zijn hand. Wat weten we van hem? Bijna niets. De Nieuwe Keizer onthult het verborgen verhaal van Xi’s opkomst en heerschappij. Schrijver Ties Dams laat de lezer diep in de ogen kijken van een van de grootste politieke spelmeesters van vandaag. Hij onthult het geheim achter Xi’s macht en legt uit hoe de Chinese leider onze plek in de wereld bepaalt. De Nieuwe Keizer is geschreven voor iedereen die wil weten hoe macht werkt.
Meer informatie / bestellen

't Hooge Nest’t Hooge Nest – Roxane van Iperen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen – Janny en Lien Brilleslijper – een van de grootste onderduikadressen in Nederland: ’t Hooge Nest, een villa in ’t Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. ’t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.
Meer informatie / bestellen

   Rotterdam de allereerste kleurenfoto's 1937-1945Rotterdam de allereerste kleurenfoto’s 1937-1945

Bijna honderd jaar na de introductie van fotografie, was de kleinbeeld kleurendiafilm een enorme revolutie. Tot en met de Tweede Wereldoorlog werd de geschiedenis louter beleefd in zwart-wit of in nostalgische sepiatinten. Boven het net gebombardeerde Rotterdam verwacht iedereen dramatische rookwolken: niet in kleur maar in stemmig zwart-wit. Op een van de eerste kleurenfoto’s van een brandend Rotterdam is een huis te zien met lentebloesem in de tuin. De eerste indruk is die van een vrolijke lentedag. Totdat door de ramen van een belendend pand het verwoestende vuur zichtbaar wordt.
Meer informatie / bestellen

Mysterie MondriaanMysterie Mondriaan – Marjan van Heteren

De mysterieuze omzwervingen van een prachtige grote tekening van een jonge vrouw van de hand van Piet Mondriaan vormen het onderwerp van deze uitgave. Jarenlang werd gedacht dat het meisjesportret werd vervaardigd door Mondriaans vakbroeder Leo Gestel. De wonderlijke verkeerde toeschrijving, de nu geïdentificeerde jongedame, haar carrière in de Nederlandse muziekwereld, haar relatie tot het Nederlandse koningshuis en tot Mondriaan komen allemaal aan bod. In deze rijk geïllustreerde publicatie worden verrassende wetenswaardigheden over Mondriaans kunstenaarschap aan het licht gebracht uit de periode waarin hij zich ontwikkelde van naturalistisch tot de meest radicaal progressieve kunstenaar van Nederland.
Meer informatie / bestellen

Barokke stad De zilveren eeuw van AntwerpenBarokke stad. De zilveren eeuw van Antwerpen

Antwerpen is na 1585 niet langer dé handelsmetropool van het Westen – die rol is overgenomen door Amsterdam. De helft van de bevolking is weggetrokken. Met Rubens, Van Dijck en Jordaens is Antwerpen ongetwijfeld de hoofdstad van de barok ten noorden van de Alpen. Schilderijen, kostbare kunstkabinetten, de beste clavecimbels en rijkelijk geïllustreerde religieuze boeken vinden daarvandaan hun weg naar de rest van Europa en de Nieuwe Wereld. Barokkerken en stadspaleizen getuigen van de weelde in de stad.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 47


Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×