Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 47) – 2018

Auteur:
5 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 46 | Signalementen week 48 >>>

Selectie week 47

Liggen blijven! - Achter de schermen bij de mariniers van De Punt en de terreuracties van 1973-1978Liggen blijven! – Olof van Joolen

Achter de schermen bij de mariniers van De Punt en de terreuracties van 1973-1978
Een golf van bomaanslagen, gijzelingen en moordpartijen overspoelt in de jaren zeventig Europa, Nederland blijft niet buiten schot. Bij de eerste gijzelingsactie in Wassenaar (1970) blijken we geen idee te hebben van terrorismebestrijding. Vanuit het niets stampt de regering een antiterreureenheid uit de grond. De mariniers die de Bijzondere Bijstandseenheid vormen, moeten zichzelf het vak van terreurbestrijder aanleren. Met vallen en opstaan en minimale middelen.
Bespreking: Achter de schermen bij de mariniers van De Punt
Meer informatie / bestellen

Vreemd vertrouwd - De Middeleeuwse mens en zijn ideeënwereldVreemd vertrouwd – Jozef Janssens

De Middeleeuwse mens en zijn ideeënwereld
In ‘Vreemd vertrouwd’ dompelt Jozef Janssens ons onder in de rijke literaire erfenis van de Middeleeuwen en leren we anders kijken naar die boeiende tijd: over Walewein en Koning Artur tot Van den vos Reynaerde en de legende van Beatrijs…
Voorpublicatie: Floris en Blancefloer – Een ridderroman zonder ridder
Meer informatie / bestellen

Een calvinistisch land? - Peter van DamEen calvinistisch land? Religie in Nederland

Nederland wordt in binnen- en buitenland vaak als een protestants land gezien. Protestanten eisten vanaf de zestiende eeuw steeds opnieuw een prominente positie op, terwijl ze in werkelijkheid slechts zo nu en dan een nipte) meerderheid vormden. Peter van Dam onderzoekt in Een calvinistisch land? aan de hand van deze protestantse claim de geschiedenis van religie in Nederland. Hij stuit daarbij op een grote religieuze verscheidenheid. De veranderende maatschappelijke posities van allerlei religieuze groeperingen stelt hij in dit boek centraal.
Bespreking: Over het calvinistisch imago van Nederland
Meer informatie (+ video) / bestellen

Target RotterdamTarget Rotterdam. De geallieerde bombardementen…

Geallieerde bommen maakten méér slachtoffers in Rotterdam dan de Duitse bommen op 14 mei 1940. Dit leed is extra moeilijk te bevatten, omdat het werd aangericht door onze latere bevrijders.Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de regio Rotterdam meer dan driehonderd keer gebombardeerd door de Britse en Amerikaanse luchtmachten. Dit boek werpt nieuw licht op het verwoestende bombardement van 31 maart 1943 op Rotterdam-West, en ook op de talrijke nachtelijke bomafworpen tussen 1940 en 1942, die lang met raadsels omgeven zijn geweest.
Meer informatie / bestellen

Kerstmis onder vuurKerstmis onder vuur – Kevin Prenger

Stalingrad, Kerstmis 1942. Geplaagd door snerpende kou en het zenuwslopende geluid van mortierinslagen zongen Duitse soldaten kerstliederen. Ze aten hun schamele rantsoenen, verlangend naar gedekte kersttafels en ovengebraad. Kerstmis onder vuur vertelt over de omstandigheden waaronder tijdens de Tweede Wereldoorlog kerst werd gevierd, door militairen, burgers en kampgevangenen. Te midden van het oorlogsgeweld bleef Kerstmis een hoopvol baken van westerse beschaving.
Fragment: Kerstmis in het eerste oorlogsjaar
Interview: De ellende van de oorlog en de vrolijkheid van Kerstmis
Meer informatie (+ video) / bestellen

Willem van Oranje - Prins in OpstandWillem van Oranje. Prins in Opstand – Jan J.B. Kuipers

De discussie over leven, karakter en betekenis van Willem van Oranje (1533-1584) laait regelmatig op. De figuur van de ‘vader des vaderlands’ is nog springlevend. De Opstand tegen Spanje en de Reformatiegeschiedenis in de Nederlanden zijn niet denkbaar zonder deze prins van Oranje, die in zijn eigen tijd al voorwerp was van felle controverses.
Artikel: Willem leeft! – ‘Sfinx’ Oranje blijft belangstelling wekken
Meer informatie / bestellen

Jelle zal wel zien - Biografie van Jelle ZijlstraJelle zal wel zien. Biografie van Jelle Zijlstra

Van Oosterbierum via Rotterdam naar Den Haag en Bazel. Dertig jaar lang was Jelle Zijlstra (1918-2001) te vinden in het centrum van de macht. In zijn biografie van deze fascinerende figuur schetst Jonne Harmsma het karakter en de loopbaan van een eigenzinnige Fries. Als kind van de crisis studeerde Zijlstra eind jaren dertig economie in Rotterdam. Voor zijn dertigste werd hij hoogleraar en vier jaar later was hij minister. De biografie laat een jonge, geëngageerde econoom zien, wiens ambitie en zelfvertrouwen bij de steile Mannenbroeders slecht in de smaak vielen.
Artikel: Jelle Zijlstra: de man die goed was in gelijk krijgen
Meer informatie / bestellen

Holland Neutraal – De Nederlandsche Leger- en VlootfilmHolland Neutraal. De Nederlandsche Leger- en Vlootfilm

In het voorjaar van 1916 besloot de Nederlandse regering het nieuwe medium film in te zetten om de gereedheid van het gemobiliseerde leger en vloot in beeld te brengen. Deze eerste Nederlandse regeringsfilm was bedoeld om de eigen bevolking inzicht te geven in het dagelijks leven in de gemobiliseerde eenheden en om aan het buitenland de boodschap over te brengen dat de krijgsmacht gereed was de Nederlandse neutraliteit te verdedigen. Holland Neutraal. De Nederlandsche Leger- en Vlootfilm werd in zes maanden geproduceerd door filmmaker Willy Mullens.
Artikel: De Nederlandsche Leger- en Vlootfilm
Meer informatie (+ video) / bestellen

De dageraad van Holland - Henk 't JongDe dageraad van Holland – Henk ’t Jong

Henk ’t Jong neemt ons in ‘De dageraad van Holland’ mee naar de hoogtijdagen van het ridderschap. In de twaalfde en dertiende eeuw bestond het huidige Nederland uit onder andere vier grote vorstendommen: Brabant, Holland (met Zeeland), Gelre en het bisdom Utrecht. Holland won al snel aan invloed, wat ook in het aangrenzende Vlaanderen en Brabant niet onopgemerkt bleef. Henk ’t Jong beschrijft in ‘De dageraad van Holland’ de hoogte- en dieptepunten van de graven van Holland (hun levens, de familiebanden en de oorlogen binnen en tussen de vorstendommen).
Voorpublicatie: Geschiedenis van het graafschap 1100-1300
Meer informatie / bestellen

Surinaams onbehagenSurinaams onbehagen – Hans Ramsoedh

Een sociale en politieke geschiedenis van Suriname, 1865-2015
Surinaams Onbehagen beschrijft de sociale en politieke geschiedenis van Suriname in onderlinge samenhang over de periode 1865-2015. Met een bevolking van ruim een half miljoen en een diversiteit aan bevolkingsgroepen, talen en godsdiensten is Suriname een van de meest gesegmenteerde samenlevingen in het Caraïbisch gebied. Dit heeft belangrijke consequenties voor de politieke, economische en culturele verhoudingen.
Meer informatie / bestellen

Majesteit! Correspondentie met keizer TrajanusMajesteit! Correspondentie met keizer Trajanus – Plinius

Stel, je bent een Romeins gouverneur in een verre provincie en je krijgt te maken met financiële en juridische problemen en rellen. Wat doe je? Knopen doorhakken? Advies inwinnen? De Romeinse senator Plinius de Jongere (ca. 62-ca. 113) koos vaak voor het laatste. Over tal van kwesties schreef hij naar keizer Trajanus. Wonder boven wonder zijn de vragen én de antwoorden bewaard gebleven. Befaamd zijn de brieven over de omgang met de christenen.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 46 | Signalementen week 48 >>>


Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×