Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 47 | Signalementen week 49 >>>
Selectie week 48
Stadsburgers – Maarten Prak
Stedelijk burgerschap voor de Franse Revolutie
Burgers grepen de macht in de Franse Revolutie en legden zo de basis voor onze moderne democratie. Of zat het toch anders? In dit boek presenteert Maarten Prak een nieuwe visie op dit gangbare beeld. Al ver vóór 1800 was er sprake van lokaal verankerd burgerschap, in een formele status van stadsburger, maar vooral in talrijke organisaties van stedelijke burgers zoals gebuurten, gilden, broederschappen en schutterijen. De Franse Revolutie maakte een einde aan het stedelijk burgerschap en verving het door een nationaal burgerschap.
Meer informatie / bestellen
De klassieke beschaving – John Haywood
De blijvende waarde van een rijk cultureel verleden
‘De klassieke beschaving’ is een voortreffelijk overzichtswerk, waarin auteur John Haywood laat zien waarom de invloed van de klassieke beschavingen nog altijd doorwerkt. De kunstwerken, architectuur en literatuur spreken ons na duizenden jaren nog steeds aan. Kenmerkend voor deze samenlevingen zijn de vernieuwingen op het gebied van geloof, cultuur, technologie en kunst.
Meer informatie / bestellen
Kerstmis onder vuur – Kevin Prenger
Stalingrad, Kerstmis 1942. Geplaagd door snerpende kou en het zenuwslopende geluid van mortierinslagen zongen Duitse soldaten kerstliederen. Ze aten hun schamele rantsoenen, verlangend naar gedekte kersttafels en ovengebraad. Op Guadalcanal in de Stille Oceaan aten Amerikaanse mariniers diezelfde kerst ingevlogen kalkoen, als ze respijt hadden van de bloedige strijd tegen fanatieke Japanners. Onder een heldere sterrenhemel pinkten ze tijdens de mis een traantje weg, denkend aan hun familie.
Artikel: Kerstmis 1941 in de Sovjet-Unie
Meer informatie / bestellen
Johan Cruijff. De biografie – Auke Kok
Vrijwel iedereen denkt Johan Cruijff te kennen en dat is niet zo gek: zijn illustere carrière voltrok zich grotendeels in de schijnwerpers. Maar als mens en zelfs als sportman bleef hij in veel opzichten een mysterie. Waarom vocht hij zoveel conflicten uit? Waarom ging hij niet naar het WK 1978 en werd hij geen bondscoach in 1994? Wat stond er in de psychologische rapporten over hem? Gebruikmakend van unieke documenten en puttend uit honderden interviews met jeugdvrienden, medespelers, zakenpartners en familieleden geeft Auke Kok op deze en vele andere vragen antwoord.
Meer informatie / bestellen
Kleermaker in Auschwitz
David Van Turnhout volgt samen met Dirk Verhofstadt het spoor van zijn Joodse grootvader, Ide Leib Kartuz. Op de vlucht voor antisemitisme en geweld, kwam hij in 1929 naar Antwerpen, waar hij zich vestigde als kleermaker. Zijn achtergebleven familie belandde in het getto van Radomsko. Elk familielid werd vergast in Treblinka, er bleef niemand meer over. In België ging Kartuz bij het verzet, maar in 1942 pakten de nazi’s hem op en deporteerden hem via Breendonk en de Dossinkazerne naar Auschwitz. Zijn vrouw en twee kinderen vonden meteen bij hun aankomst een gruwelijke dood.
Meer informatie / bestellen
De rede: bron van geluk voor iedereen – Hannah Laurens
Een inleiding tot de filosofie van Adriaan Koerbagh 1633-1669
Adriaan Koerbagh (1633-1669) werd zwaar gestraft voor zijn felle kritiek op de zeventiende-eeuwse kerk. Achter deze religieuze relschopper ging echter een creatieve geest schuil met een positieve boodschap, die zijn tijd ver vooruit was. Waaruit bestond deze boodschap precies? Wat waren Koerbaghs originele inzichten en idealen? Dit boek toont de constructieve kant van Koerbaghs filosofie. Hij ontpopt zich hierin als een rationalist in hart en nieren. De rede is volgens Koerbagh de toegangspoort tot geldige kennis en van fundamenteel belang voor de realisatie van een welvarende staat.
Meer informatie / bestellen
Vrienden – Tim Krabbé
Op 6 april 1988 werd Nederland overvallen door het nieuws dat de zaak-Heijn, een ontvoering die het land zeven maanden in de ban had gehouden, was opgelost. Gerrit Jan Heijn was dood; in Landsmeer was een werkloze ingenieur gearresteerd. Tim Krabbé was meteen gefascineerd. Hij zocht en kreeg contact, en noteerde 28 jaar lang alles wat hij met en rondom de dader meemaakte. Het resulteerde in een monumentale kroniek van een gezin in ongewone omstandigheden, een verslag van ongewone vriendschappen.
Meer informatie / bestellen
Binnen het Witte Huis – Doug Wead
Over Donald Trump zijn tientallen boeken, artikelen en verzinsels geschreven, die steevast leunen op anonieme en dus oncontroleerbare bronnen. Binnen het Witte Huis is de eerste geschiedenis van het Witte Huis van Trump waarin de president, zijn familie en zijn staf on the record en volkomen openhartig met de auteur spreken. Binnen het Witte Huis is een meeslepende, allesomvattende geschiedenis van Trumps verkiezingsoverwinning en zijn eerste jaren in het Witte Huis. Het boek beschrijft verhalen die tot nu toe onbekend of zelfs geheim waren, inclusief Trumps succesvolle stimulering van de economie, zijn vernietiging van IS en zijn omgang met Kim Jong-un.
Meer informatie / bestellen
De ongrijpbare macht. Een politieke geschiedenis van België
Het wezen van de politiek ligt in de strijd om de macht. Rechts versus links, Nederlandstaligen versus Franstaligen, arbeiders versus patroons, … Wie het relaas van de Belgische politieke geschiedenis leest, stelt vast dat macht in een verdeelde samenleving over vele handen verspreid zit. Dat remt snelle hervormingen af, maar het houdt ook groepen en machtscentra in evenwicht. Macht in politiek België is vaak ongrijpbaar, maar daarom niet onbegrijpelijk. In dit boek volg je de evolutie van het politieke machtsspel in België.
Meer informatie / bestellen
Belle van Zuylen. Een leven in Holland – Kees van Strien
Waarom deze nieuwe biografie? Sinds het verschijnen van Zonder Vaandel van Pierre en Simone Dubois (1993), is er veel meer bekend geworden over de jaren voorafgaand aan 1771 toen Belle met Charles-Emmanuel de Charrière naar Zwitserland vertrok. In Nederlandse familiearchieven vond ik een grote hoeveelheid onbekende brieven en gedichten. Hieronder twee brieven over haar eerste grote liefde (1754-1756), uitgebreide reacties op haar zelfportret in proza en op Le Noble (1762-1763), het verhaal waarin een freule ontsnapt uit het voorvaderlijke kasteel om te trouwen met de man van haar dromen.
Meer informatie / bestellen
Charles Roemers (1748-1838) – Lambert Jacobs
De tijd waarin Charles Roemers leefde, was er een van grote veranderingen. Tijdens zijn lange leven was hij niet alleen getuige van, maar nam hij als advocaat, schepen van Maastricht en volksvertegenwoordiger in Parijs ook deel aan ingrijpende maatschappelijke omwentelingen. In 1795 bereikte hij bij de Franse veroveraars dat een te vormen departement Nedermaas niet zou bestaan uit het grootste deel van het voormalige prins-bisdom Luik, maar enkel uit wat hij noemde het ‘Vlaamse’ deel.
Meer informatie (+video) / bestellen
Meer geschiedenisboeken:
- Antoine Bodar. Een portret – Nels Fahner
- I.D. Fransen van de Putte (1822-1902). Het leven van een selfmade politicus – Paul Consten
- Stadsvernieuwing in Rotterdam. Vijftig jaar bouwen in de buurt – Ben Maandag
- Leonardo da Vinci. De nalatenschap van een genie – Martin Kemp
- Utrecht 30-60. De stad door ogen van fotograaf F.F. van der Werf
- Zul oes Sunterklaos wel kommen. Sinterklaasviering in Drenthe door de eeuwen heen (+video)
- De Veleda-voorspelling – Chris Houtman
- Hardgin – J.A. Deelder