Nieuwe geschiedenisboeken (week 47) – 2019

4 minuten leestijd
Nieuwe geschiedenisboeken (week 47) – 2019
Nieuwe geschiedenisboeken (week 47) – 2019

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 46 | Signalementen week 48 >>>

Selectie week 47 (2019)

De vergeten gesprekken met HitlerDe vergeten gesprekken met Hitler – Eric Branca

Hitler bespeelde de pers zoals geen andere dictator dat voor hem deed. Ondanks de honderdduizenden pagina’s die over de Führer zijn geschreven, zijn de interviews met de belangrijkste Amerikaanse, Britse en Franse Journalisten zo goed als vergeten. Toch zijn deze gesprekken essentieel, zowel door wat Hitler zegt als door wat hij verzwijgt. De zestien belangrijkste Hitlerinterviews zijn door Éric Branca samengebracht en toegelicht in De vergeten gesprekken met Hitler. Branca beschrijft hoe Hitler de wankele democratieën van zijn tijd bedwelmt met fake news en praatjes.
Meer informatie / bestellen

Vreemde verwanten - De wereld buiten Europa 1400-1600Vreemde verwanten. De wereld buiten Europa 1400-1600

Tussen 1400 en 1600 maakten geletterde Europeanen kennis met Aziaten uit het Verre Oosten, zwarte mensen uit Afrika en indianen uit Amerika. Op de drempel van de Nieuwe Tijd bleek de bewoonde wereld veel groter dan men voorheen dacht. In Vreemde verwanten brengt Ernst van den Boogaart deze ontmoeting met de buiten-Europese wereld in beeld. Naast sterke verhalen brachten reizigers betrouwbare informatie mee over mensen die elders woonden en anders waren.
Voorpublicatie: De Waldseemüller-kaart en de ‘geboorte’ van Amerika
Meer informatie / bestellen

De zeemogendheden Hoe een maritieme mentaliteit de vrije wereld maakteDe zeemogendheden – Andrew Lambert

Hoe een maritieme mentaliteit de vrije wereld maakte
Op hoogst originele wijze vertelt Andrew Lambert in ‘De zeemogendheden’ het verhaal van de vijf klassieke zeemogendheden: Athene, Carthago, Venetië, de Republiek der Nederlanden en Engeland. Het ging hen niet om macht en gebiedsuitbreiding, maar om handel en voorspoed. Andrew Lambert geeft met ‘De zeemogendheden’ een indrukwekkende analyse van de maritieme cultuur. Met prachtige kaarten, illustraties en registers.
Meer informatie / bestellen

Tot de laatste man - Ian KershawTot de laatste man. Duitsland 1944-1945 – Ian Kershaw

Een meesterstuk in het toch al imposante oeuvre van Kershaw. Zelfvernietinging door tot op het laatst te vechten, tot een bijna totale verwoesting en volledig vijandelijke bezetting, komt zelden voor. Toch is dit wat de Duitsers in 1945 deden. Waarom? Waren er alternatieven voor de Duitsers, burgers en soldaten, in de laatste fase van de oorlog? Waarom werd Hitler tot het einde door zijn officieren gehoorzaamd? Op deze en andere vragen geeft Ian Kershaw in zijn onovertroffen stijl antwoord.
Fragment: Doorvechten tot het bittere einde (1945)
Meer informatie / bestellen

Lodewijk XIVLodewijk XIV. Koning van de wereld – Philip Mansel

Lodewijk XIV, de Zonnekoning, behoeft nauwelijks een introductie. Als koning van Frankrijk breidde hij de Franse grens in de tweede helft van de zeventiende eeuw uit naar Nederland en Duitsland en stichtte koloniën in Amerika, Afrika en India. Louisiana, dat ooit een derde van het grondgebied van de huidige Verenigde Staten in beslag nam, is zelfs naar hem vernoemd. In deze complete en uitgekiende biografie brengt historicus Philip Mansel de Zonnekoning opnieuw tot leven. Een overtuigend portret van een fascinerende vorst, die driehonderd jaar na zijn dood nog altijd tot de verbeelding spreekt.
Meer informatie / bestellen

De Nederlandse Spoorwegen in oorlogstijd. 1939-1945De Nederlandse Spoorwegen in oorlogstijd. 1939-1945

In de spoorwegarchieven van het Spoorwegmuseum is een telegram van de Deutsche Reichsbahn gevonden waarin de Nederlandse Spoorwegen opdracht krijgt om wagons klaar te zetten voor een transport vanuit Westerbork. Uit onderzoek blijkt ook dat er een hoger aantal transporten was dan tot nu toe aangenomen. Die gingen niet alleen maar met goederenwagons, maar ook met personenrijtuigen 3e klas.
Bespreking: De NS in oorlogstijd
Meer informatie / bestellen

Over initiatief en eenheid van inspanningOver initiatief en eenheid van inspanning – Edwin Zasada

In 1806 leed het strikt gedisciplineerde en gecontroleerde Pruisische leger een vernietigende nederlaag tegen de vernieuwende Fransen. Gedwongen tot radicale vernieuwing, raakten de Pruisen op het pad van een leiderschapsstijl die details vermijdt, bevelen durft te negeren en decentraal initiatief tot leidraad verheft: Auftragstaktik. Een ongekende snelheid, flexibiliteit en impact waren het gevolg. Dit boek illustreert hoe een 150 jaar oude leiderschapsstijl juist vandaag de dag de basis vormt voor succesvol leiderschap.
Fragment: De reorganisatie van het Pruisische leger
Meer informatie / bestellen

Wim Kok: Voor zijn mensen 1938-1994Wim Kok: Voor zijn mensen 1938-1994 – Marnix Krop

Wim Kok stierf op 20 oktober 2018. Hij werd met eer overladen. Deze arbeiderszoon had het tot minister-president van alle Nederlanders gebracht, tot een nationaal en internationaal gelauwerd staatsman. Hij bracht de FNV tot stand. Hij was de man van het Akkoord van Wassenaar in 1982 en van het vormen van de ‘paarse’ coalities. Ons land beleefde met Kok een periode van grote welvaart. En toch eindigde zijn regering in mineur: aftreden om Srebrenica, de dood van Pim Fortuyn, een monsternederlaag van zijn PvdA, omstreden commissariaten.
Meer informatie / bestellen

Johanna en MargarethaJohanna en Margaretha – Thera Coppens

Het tijdperk vóór de heerschappij van de Bourgondische graven: voor iedereen die genoten heeft van De Bourgondiërs van Bart van Loo en meer wil weten over de middeleeuwen In haar nieuwe boek dringt Thera Coppens door tot de dertiende eeuw, waar een ontzagwekkende vrouw strijd moet voeren tegen de hebzucht van de haar omringende vorsten. Margaretha lag nog in de wieg toen haar ouders stierven en de machtige erflanden Vlaanderen en Henegouwen nalieten aan haar en haar zus Johanna. In de door mannen gedomineerde wereld vormden de schatrijke prinsessen een begeerde prooi in de genadeloze huwelijkspolitiek.
Meer informatie / bestellen

Ten exempel van anderenTen exempel van anderen – Fatah-Black Karwan

Het piratenschip de Trompeuse (misleider) was een van de eersten van het gouden piratentijdperk dat eindigde in de jaren 1720 met de iconische kapiteins als Edward Teach, Ann Bonny en Jack Rackham. De reputatie van kapitein Jean Hamlin en zijn bemanning was eind zeventiende eeuw afschuwwekkend. Anders dan de meeste andere piraten slaagde Hamlin erin uit handen van de internationale piratenjagers te blijven. Details over de geschiedenis van Hamlins Trompeuse zijn grotendeels onbekend gebleven en informatie lag verspreid over archieven in diverse landen.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 46 | Signalementen week 48 >>>

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×