Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 49/50) – 2018

5 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 48 | Signalementen week 51 >>>

Selectie week 49 & 50 (2018)

Een huwelijk aan diggelenEen huwelijk aan diggelen – Dieuwertje Duijn

Het turbulente leven van een Enkhuizer echtpaar in de Gouden Eeuw
De havens liggen vol met koopvaardijschepen, die goederen uit verre landen brengen, zoals hout en graan uit het Oostzeegebied, zout uit Mediterrane landen en specerijen uit Azië. Vanuit de havens varen honderden vissersschepen uit voor de haringvisserij. In de stad zijn talloze scheepswerven, touwslagerijen, kuiperijen en smederijen. Meer dan 20.000 mensen wonen en werken hier. Dit is het Enkhuizen van de 17de eeuw.
Bespreking: Het turbulente leven van een Enkhuizer echtpaar in de Gouden Eeuw
Meer informatie (+video) / bestellen

Triomf van de angst - Dominique MoïsiTriomf van de angst. De geopolitiek van series

‘Vertel me welke serie je kijkt, en ik zeg je wie je bent.’ We leven in het gouden tijdperk van tv-series, maar waarom zijn series als Game of Thrones, Homeland en Downton Abbey eigenlijk zo mateloos populair? Vooraanstaand politiek filosoof Dominique Moïsi stelt dat series ons inzicht geven in de geopolitieke verhoudingen en de dominante emoties in de wereld van vandaag de dag – en misschien zelfs van die van morgen. Wat zien scriptschrijvers van tv-series als zij naar de hedendaagse maatschappij kijken?
Bespreking: De geopolitiek van series
Meer informatie (+video) / bestellen

De wereld voor God - Filosofie van de oudheidDe wereld vóór God. Filosofie van de Oudheid

De wereld vóór God’ biedt een levendig en compleet overzicht van de filosofie van de oudheid, de filosofen van vóór het christendom. In deze introductie in de filosofie ligt de nadruk op Griekse en Romeinse denkers. Bekende filosofen als Plato en Cicero worden op toegankelijke wijze behandeld. Maar ook meer onbekende namen als Aristippos en Carneades komen uitgebreid aan bod.
Fragment: Sceptisch platonisme: Carneades in Rome
Voorpublicatie: Filosofie van de Oudheid
Meer informatie / bestellen

De Kennedy's - Frans VerhagenDe Kennedy’s. Amerika’s First Family – Frans Verhagen

Amerikakenner Frans Verhagen geeft in ‘De Kennedy’s’ een indringend beeld van Amerika’s ‘first family’. In 2018 is het vijftig jaar geleden dat Robert F. Kennedy werd vermoord. Hij was de derde achtereenvolgende zoon van patriarch Joseph Kennedy die, na zonen Joe en John F. Kennedy, door geweld om het leven kwam. Verhagen beschrijft de gecompliceerde en tragische geschiedenis van de familie die ooit beschouwd werd als een dynastie die het Witte Huis decennialang zou bevolken.
Bespreking: De Kennedy-familie als wolvenroedel
Meer informatie / bestellen

De verdeelde aarde - Hoe de grenzen in de wereld kwamenDe verdeelde aarde. Hoe de grenzen in de wereld kwamen

Voor bijna iedereen is het vanzelfsprekend dat we in een begrensd gebied wonen. Maar dat is het niet: de huidige ‘verdeling’ van de aarde is het resultaat van een langdurig proces waarin diverse staatsvormen en nationalisme en kolonialisme centraal stonden en staan. Hans Dijkhuis gaat na hoe feitelijke geschiedenis en ideeëngeschiedenis de grenzen hebben getrokken, hoe territoriumdrift van invloed is geweest, en hij laat zien dat er altijd is gedroomd over een grenzeloze wereld. Verder bespreekt hij hoe het komt dat iemands identiteit vaak in eerste instantie bepaald wordt door zijn nationaliteit.
Bespreking: Een wirwar aan grenzen
Meer informatie / bestellen

Groter denken, kleiner doenGroter denken, kleiner doen

Het gaat goed met Nederland. De economie groeit, de werkloosheid daalt, de financiën lijken op orde. Gaat het (dus) ook goed met onze democratische rechtsstaat? Bij Herman Tjeenk Willink, voormalig voorzitter van de Eerste Kamer en oud-vicepresident van de Raad van State, rijst steeds vaker de angstige vraag: hoe stevig zijn onze instituties als het er echt om gaat spannen? Hoe ‘Heldhaftig, Vastberaden en Barmhartig’ zijn wij, burgers, als medeburgers buiten de maatschappelijke orde worden verklaard? Wat blijft er van de democratische rechtsstaat over als feiten en waarden het afleggen tegen beelden en sentimenten?
Meer informatie / bestellen

Alles is cultuurAlles is cultuur. Vensters op moderne cultuurgeschiedenis

De cultuurgeschiedenis heeft de laatste dertig jaar een onstuimige groei doorgemaakt. Huizinga maakte een revival door, er kwam aandacht voor de sociale geschiedenis van cultuuruitingen en dankzij de opkomst van de mentaliteitsgeschiedenis en cultural turn in de geesteswetenschappen breidde het domein van de cultuurgeschiedenis zich enorm uit. Cultuurgeschiedenis was niet langer wat er van de geschiedenis overblijft als de politieke en de sociale en economische geschiedenis hun aandeel hebben genomen; cultuurgeschiedenis gaat nu over alles in de geschiedenis: alles is cultuur.
Meer informatie / bestellen

Ik ben dynamietIk ben dynamiet. Het leven van Nietzsche

Friedrich Nietzsche is een van de belangrijkste filosofen, en zijn ideeën over de übermensch, de wil tot macht en de slavenmoraal hebben alle regionen van de cultuur doordrongen. Maar wat weten de meeste mensen echt over Nietzsche, behalve de snor, de dreigende blik en een vage associatie met nihilisme en fascisme? Nietzsche zelf geloofde dat elke vorm van filosofie in wezen autobiografisch is. In deze levendige biografie neemt Sue Prideaux de lezer mee naar de wereld van deze briljante denker. Ze laat zien welke gebeurtenissen en personen zijn leven en werk hebben beïnvloed.
Meer informatie / bestellen

De autoritaire verleidingDe autoritaire verleiding – Casper Thomas

Over de opmars van de antiliberale wereldorde
In ‘De autoritaire verleiding’ onderzoekt journalist Casper Thomas vijf landen die de liberale democratie afwijzen en de rug toekeren. Jarenlang leek de combinatie van democratie, vrijheid en onafhankelijke instituties namelijk onaantastbaar. Nu meldt zich een uitdager: de ‘illiberale democratie’ is in opmars en lijkt het grote politieke verhaal van deze eeuw te worden. Wat is de aantrekkingskracht van een autoritaire leider? Casper Thomas zocht een antwoord op de vraag waarom de liberale democratie niet langer kan bekoren en wat haar tegenhanger aantrekkelijk maakt.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Sekse Een begripsgeschiedenisSekse. Een begripsgeschiedenis

De Nederlandse taal kent van oudsher een aantal woorden waarin de verschillen in lichaam, macht en status tussen vrouwen en mannen worden uitgedrukt: het allesomvattende ‘sekse’, het meer specifieke ‘geslacht’ en het ouderwetse ‘kunne’, woorden die meer en meer worden vervangen door het Engelse ‘gender’. Gender staat voor het inzicht dat sekse en geslacht niet vanzelfsprekend zijn af te lezen aan mensenlichamen van meerderlei kunne, maar een eeuwenlange geschiedenis kennen van denken en doen. Die geschiedenis wordt in deze bundel verkend, door een team van auteurs afkomstig uit verschillende wetenschapsgebieden.
Meer informatie (+ video) / bestellen

Een vrouw in de poolnachtEen vrouw in de poolnacht

Een niet eerder in het Nederlands vertaalde klassieker over de schoonheid en kwetsbaarheid van de Noordpool, geschreven door een vrouw die de sociale conventies van haar tijd trotseerde. In de zomer van 1934 reist Christiane Ritter haar man, die onderzoeker is, achterna naar de Noordpool. Het is hun grote droom: ze wonen een jaar lang in een primitieve hut op de afgelegen noordelijkste punt van Spitsbergen, bijgestaan door Karl, een Noorse jager. Ze hebben geen technische hulpmiddelen: behalve de natuur en de leegte is er niets.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 48 | Signalementen week 51 >>>


×