Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 51) – 2018

Auteur:
4 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 49/50 | Signalementen week 1/2 (2019) >>>

Selectie week 51

Neem mijn jeugd, die stierf vandaagNeem mijn jeugd, die stierf vandaag – Dannie ten Zweege

28 juli 1914. De wereldbrand breekt uit. Duizenden jonge mannen worden opgeroepen om te gaan vechten, nog eens duizenden melden zich vrijwillig. Dannie ten Zweege reconstrueert het wel en wee van Europese kunstenaars-soldaten. Bekende beeldend kunstenaars en schrijvers, maar ook vele jonge mannen die nog maar aan het begin van hun kunstenaarscarrière stonden, haalt ze uit de vergetelheid.
Fragment: Kunstenaars in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog
Meer informatie / bestellen

Parijs-Berlijn - Een reis door Europa na de Groote OorlogParijs-Berlijn. Een reis door Europa na de Grote Oorlog

De Eerste Wereldoorlog is ook een reisbestemming. De plekken waar het bloedvergieten in 1918 eindelijk stopte, hebben altijd een bijzondere aantrekkingskracht uitgeoefend. Ze werden en worden druk bezocht. Slow travellers Erwin De Decker en Peter Jacobs gaan op zoek naar de sporen van de vrede. In Parijs-Berlijn vertellen ze grote en kleine verhalen van de jaren twintig.
Fragment: Hoe neutraal Denemarken profiteerde van de Eerste Wereldoorlog
Bespreking: Waterlelies, een bureautafel en een engel
Meer informatie / bestellen

Kerstmis onder vuurKerstmis onder vuur – Kevin Prenger

Stalingrad, kerst 1942. Geplaagd door snerpende kou en het zenuwslopende geluid van mortierinslagen zongen Duitse soldaten kerstliederen. Ze aten hun schamele rantsoenen, verlangend naar gedekte kersttafels en ovengebraad. Op Guadalcanal in de Stille Oceaan aten Amerikaanse mariniers ingevlogen kalkoen. Onder een heldere sterrenhemel pinkten ze tijdens de mis een traantje weg, denkend aan hun familie thuis.
Interview: De ellende van de oorlog en de vrolijkheid van Kerstmis
Fragment: Kerstmis in het eerste oorlogsjaar
Bespreking: Kerst vieren te midden van geweld
Meer informatie (+video) / bestellen

Terpen en WierdenlandTerpen en Wierdenland – Erik Betten

De geschiedenis van het Noord-Nederlandse kustgebied – het land van de terpen en wierden – kent maar twee echte hoofdrolspelers: de mens en het water. De rode draad van dit boek is de interactie tussen die twee, vanaf 2500 jaar geleden toen de eerste bewoners op deze plek aankwamen tot nu, met een vooruitblik op de terp van de toekomst.
Bespreking: ‘Potdomme, die dijk moet er komme’
Meer informatie (+video) / bestellen

 Nubië Land van de zwarte farao'sNubië. Land van de zwarte farao’s

Direct ten zuiden van het eens zo machtige Egypte ligt Nubië. De Egyptenaren lieten de Nubiërs niet ongemoeid. Nubië werd honderden jaren lang bezet. Om deze werden komen archeologen al vanaf de negentiende eeuw naar Nubië om Egyptisch erfgoed te bestuderen. Door talloze opgravingen leerden ze echter dat de Nubische regio destijds toch zijn eigen cultuur had behouden.
Artikel: Nubië, land van de Zwarte Farao’s
Meer informatie / bestellen

Van glazen stad tot Duitse vesting Het Westland en de Atlantikwall 1941-1950Van glazen stad tot Duitse vesting

Het Westland werd tijdens de Duitse bezetting onderdeel van de vesting Hoek van Holland, een van de zwaarst verdedigde gebieden in de Atlantikwall. De bewoners van dit uitgestrekte tuinbouwgebied betaalden daarvoor een hoge prijs. Voor vrij schootsveld en de aanleg van bunkers en tankgrachten werden duizenden inwoners van ’s-Gravenzande en Monster geëvacueerd en vele honderden huizen afgebroken. Van het dorp Ter Heijde bleef alleen de kerk nog staan. Het zwaarst getroffen werden de bijna 400 tuinders in het gebied van de beide tank- grachtzones.
Meer informatie / bestellen

De hedendaagse antiverlichtingDe hedendaagse antiverlichting – Ico Maly

Er is iets vreemds aan de hand. We leven in digitale tijden en toch kunnen onze politici maar niet zwijgen over een stroming die driehonderd jaar geleden de wereld op zijn kop zette: de verlichting. In dit boek verbaast Ico Maly zich daarover. Want, stelt hij, veel van die zelfverklaarde verlichtingsstrijders horen eigenlijk thuis in de rayon van de… antiverlichting, een stroming die net een hekel heeft aan het gevecht voor vrijheid, gelijkheid, democratie en universele mensenrechten. Een uitdagend essay over het kantelpunt waarop de wereld zich bevindt, de geschiedenis van ideeën en de idolen van onze politieke leiders.
Meer informatie / bestellen

'Een mooie mengelmoes'‘Een mooie mengelmoes’ Meertaligheid in de Gouden Eeuw

‘Een mooie mengelmoes’ is de nieuwjaarspublicatie van het Meertens Instituut. Taalkundigen Nicoline van der Sijs en Marc van Oostendorp laten in dit werk zien hoe het Nederlands zich vormde in de welvarende, multiculturele en meertalige Republiek. Met een primeur: voor het eerst zijn taalgebruik en inhoud van de eerste Nederlandse moderne kranten systematisch onderzocht. De nieuwjaarspublicatie van het Meertens Instituut werpt daarmee een licht op het ontstaan en de ontwikkeling van kranten.
Meer informatie / bestellen

Over drogredenenOver drogredenen – Aristoteles

Als de machtigste politicus van het westelijk halfrond zonder veel schaamte ondeugdelijk redeneert, niet kloppende beweringen weggeeft, halve en nog minder dan halve waarheden debiteert, ronduit liegt en soms bedriegt, dan hebben we met Aristoteles ‘Over drogredenen’ een messcherpe analyse in de hand, waarmee deze en elke drogredenaar gefileerd kan worden. In ‘Over drogredenen’ leert Aristoteles ons niet alleen allerlei genres bedrieglijke redeneringen te onderscheiden, te doorzien of te weerleggen, hij biedt ons ook een handleiding hoe zuiver te redeneren.
Meer informatie / bestellen

Tractor, een geschiedenisTractor, een geschiedenis

De landbouwer en zijn tractor. Ze vormen een onafscheidelijke twee-eenheid. Van 1904 tot aan de Tweede Wereldoorlog laat de agrarische sector zich langzaamaan verleiden door de kracht van gemotoriseerde pk’s. Na 1945 is de doorbraak totaal. Het trekpaard kijkt toe in de weide. Wie zijn de belangrijkste tractorproducenten? Wat waren en zijn de voor- en nadelen van het gebruik van de tractor? Welke technische vernieuwingen maakten de machine zo populair?
Meer informatie / bestellen

De wereld in jezelfDe wereld in jezelf – Nina Polak & Joost de Vries

De Nederlandse en Vlaamse literatuur van de 21ste eeuw in 60 essays
Het essay, het meest vrije genre in de literatuur, is de laatste jaren aan enorme veranderingen onderhevig. Wat ooit een speelplaats was voor schrijvers om kunst en wereld, mens en maatschappij uit te leggen, is nu veel meer een plek waar herinneringen worden opgediept en identiteiten worden gecreëerd. Tien jaar na Joost Zwagermans monumentale bloemlezing van de Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 200 essays trekken Nina Polak en Joost de Vries het essay de 21ste eeuw in.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 49/50 | Signalementen week 1/2 (2019) >>>


Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×