Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 6) – 2019

Auteur:
4 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 5 | Signalementen week 7 >>>

Selectie week 6

Het horzelnestHet horzelnest. De Leidse universiteit in oorlogstijd

‘Het horzelnest’, zo noemde Robert van Genechten, overtuigd nazi en ijverig NSB’er, in 1941 de Leidse universiteit. Hij was blij dat het eindelijk was uitgebrand en keek ernaar uit dat uit de as een nieuwe, genazificeerde instelling zou oprijzen. Het is anders gegaan. Het horzelnest vertelt de geschiedenis van de Leidse universiteit in de Tweede Wereldoorlog. Het is het legendarische verhaal van een universiteit die als geen ander getest werd op de waarde van haar wetenschappelijke idealen.
Meer informatie / bestellen

Mannen van de microscoopMannen van de microscoop

Geënthousiasmeerd door Darwin en de Duitse embryologie trokken aan het eind van de negentiende eeuw Nederlandse ontwikkelingsbiologen vanuit hun nieuwe laboratoria naar buiten. Hun leidsman was Pieter Harting: dankzij hem bekeken en vergeleken studenten onder de microscoop nauwkeurig de ontwikkelingsstadia van verschillende plant- en diersoorten. Konden zij sporen van het evolutionaire verleden vinden in de wijze waarop flora en fauna zich nu ontwikkelden? Vanaf 1872 reisden Nederlandse studenten naar het prestigieuze internationale zoölogische station in Napels, pal aan de kust, om daar de nieuwste technieken te leren.
Meer informatie / bestellen

Adellijk wildAdellijk wild – Maarten van Nispen tot Pannerden

Maarten groeit op in de turbulente jaren zestig en is in alles geïnteresseerd, behalve in de geschiedenis van zijn familie. Dat verandert ook niet als zijn vader begin jaren zeventig sterft. Pas als zijn moeder hem de dagboeken van zijn vader te lezen geeft, begint Maarten zich af te vragen in hoeverre hij zijn vader, Buurt, echt gekend heeft. Gebruik makend van goed bewaarde dagboeken gaat de auteur van Adellijk Wild op zoek naar het verhaal van zijn vader. In de Tweede Wereldoorlog heeft deze gevangen gezeten in het ‘Oranjehotel’, in Scheveningen, waar hij al aantekeningen maakte over het Nederland van na de oorlog.
Meer informatie / bestellen

These Truths - A History of the United StatesThese Truths: A History of the United States

In These Truths: A History of the United States verkent historicus Jill Lepore de Amerikaanse geschiedenis aan de hand van het structurele conflict tussen de idyllische theorie van de Amerikaanse grondwet en de ontnuchterende praktijk van het machtigste land ter wereld.
Bespreking: A History of the United States
Meer informatie / bestellen

Een liefde in Dresden 1945Een liefde in Dresden. 1945

Eind 1944 leert de jonge Jan Veering, die als dwangarbeider in Dresden werkt, de half-joodse Therese uit Oostenrijk kennen. Het is liefde op het eerste gezicht. Maar veel tijd is ze niet gegund: in de nacht van 13 februari 1945 breekt de hel los. Met een van de grootste bombardementen van de oorlog verwoesten de geallieerden de stad. Tienduizenden mensen komen om. Jan en Therese zitten gevangen in een allesverzengende vuurstorm, die ze als door een wonder overleven. Na de oorlog keren ze beiden door de puinhopen van het verscheurde Europa terug naar huis: hij naar Haarlem, zij met haar moeder via Praag naar Wenen.
Meer informatie / bestellen

Kafka's laatste procesKafka’s laatste proces

Het nagelaten werk van Franz Kafka is dankzij zijn vriend Max Brod bewaard gebleven, maar na het overlijden van Brod in 1968 begint een hevige en absurde strijd om het eigendomsrecht. De originele, handgeschreven versies van meesterwerken als Het proces en De gedaanteverwisseling komen achtereenvolgens in handen van Brods secretaresse Esther Hoffe en haar dochter Eva. Er ontvouwt zich echter een juridisch getouwtrek als zowel Israël als Duitsland het werk claimen. Duitsland, waar drie zussen van Kafka stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog, wil de schrijver recht doen, en Israël meent rechten te hebben als Joodse staat en Kafka’s gedroomde land.
Meer informatie / bestellen

SweetheartsSweethearts. Verliefd op de bevrijder

Honderden Vlaamse vrouwen werden na de bevrijding in 1944 verliefd op een Brits militair. Soms leidde dat tot een flirt of een kortstondige relatie, maar even vaak beloofden ze elkaar eeuwige trouw. Sommige koppels vestigden zich in ons land, andere zochten hun geluk in Groot-Brittannië. Wie waren die tommy’s die met een meisje van hier aan de haal gingen? Wie waren die oorlogsbruiden die zich in de armen gooiden van een soldaat die soms vreselijke dingen had meegemaakt? Dirk Musschoot reisde jarenlang België en Groot-Brittannië af en vond tientallen love stories van Brits-Belgische bevrijdingskoppels. Verhalen vol ontroering, maar vaak ook van eenzaamheid en gemis.
Meer informatie / bestellen

Hollandse meester, Maestro van WitteHollandse meester, Maestro van Witte

Caspar van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort, verhuisde rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar Nederland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties. Met de tentoonstelling ‘MAESTRO VAN WITTEL – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht’ eren Museum Flehite en Kunsthal KAdE deze in Nederland vrijwel onbekende meester met een groot retrospectief.
Artikel: Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht
Meer informatie / bestellen

Rembrandt in het MauritshuisRembrandt in het Mauritshuis

Het Mauritshuis in Den Haag bezit één van de belangrijkste collecties Rembrandts ter wereld. Dit nieuwe boek belicht op een verrassende manier alle achttien schilderijen die ooit onder de naam ‘Rembrandt’ in de collectie van het museum zijn gekomen. Hieronder zijn niet alleen iconische werken als ‘De anatomische les’ en het late ‘Zelfportret’, maar ook collectiestukken die inmiddels niet meer aan Rembrandt zelf worden toegeschreven.
Meer informatie / bestellen

Blonde DollyBlonde Dolly – Tomas Ross

Zestig jaar na haar dood is de naam Blonde Dolly nog altijd niet vergeten. Een prostituee aan de zelfkant van Den Haag, maar getrouwd met een violist van het gerenommeerde Residentieorkest. Dolly reisde naar Londen, Antwerpen en Parijs en overnachtte met rijke en prominente Nederlanders in chique hotels. De vragen rond haar raadselachtige dood op 31 oktober 1959 zijn nooit beantwoord. Waarom leidde de hoofdcommissaris van Den Haag destijds zelf het onderzoek? Hoe kwam Dolly aan een fortuin aan geld en huizen? En waar zijn haar beruchte blauwe boekjes gebleven waarin ze namen van haar ‘speciale’ clientèle zou hebben genoteerd?
Meer informatie / bestellen

Vet oud! Gouden EeuwVet oud! Gouden Eeuw

De VOC, Michiel de Ruyter, piraten, ontdekkingsreizen en slavenhandel. Het zijn namen en woorden die passen bij de Gouden Eeuw. Tijdens deze interessante periode in onze geschiedenis bloeide ons land op tot één van de rijkste en machtigste landen ter wereld. Maar wat gebeurde er nou eigenlijk precies en was deze tijd wel voor iedereen zo geweldig? Na vier eerdere succesvolle delen in de Vet oud!-serie nemen Richard Zuiderveld en Aant-Jelle Soepboer je in Vet oud! Gouden Eeuw mee op een reis terug in de tijd naar de zeventiende eeuw.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 5 | Signalementen week 7 >>>


×