Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 8) – 2018

Auteur:
3 minuten leestijd
nieuwe geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 7 | Signalementen week 9 >>>

Selectie week 8

Gemeente in de genenGemeente in de genen. Tradities en toekomst van de lokale democratie in Nederland Prometheus – € 19.99

Democratie begint bij de gemeente. Daar ligt de bron van burgerschap, zeker in Nederland. Hier is de burger al eeuwenlang eigenaar van de lokale democratie. Al vanaf de vroege Middeleeuwen namen lokale gemeenschappen het lot zelf in handen. Samen vormden die ons land uit veen, moeras en water. Centraal bestuur en adel kregen er nooit echt vat op, het lokale zelfbestuur zit ons in de genen.
Voorpublicatie: De Nederlandse Opstand: een lokale revolutie
Meer informatie / bestellen

Ruzie. Van een lijk naast de kachel tot rijdende rechters - Enno de Witt (€ 19.99)Ruzie. Van een lijk naast de kachel tot rijdende rechters Athenaeum – € 19.99

Nederlanders vormen een twistziek volk. De vaderlandse geschiedenis is een lange reeks conflicten en pogingen om daar een einde aan te maken. De grote lijn in dat verhaal is een steeds verder oprukkende beschaving en een uitdijende hoeveelheid procedures en instellingen die alles in goede banen zouden moeten leiden. Zouden. Want ruzie gaat vaak juist over die procedures, en wie die vaststelt. En over organisaties, verenigingen en hun statuten.
Enno de Witt beschrijft in dit boek hoe wij in de loop der eeuwen steeds nieuwe, en vaak lachwekkende manieren vonden om elkaar het leven zuur te maken.
Voorpublicatie: Tjerk Vermaning: ‘messias der Nederlandse oudheidkunde’ of oplichter?
Meer informatie / bestellen

De stille diplomaat - Max van der Stoel, 1924-2011De stille diplomaat. Max van der Stoel, 1924-2011 Balans – € 34.95

Max van der Stoel was een diplomaat met een afkeer van diners, cocktailparty’s en smalltalk. Hij was ook een internationale grootheid: als minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Den Uyl vocht hij voor het herstel van de democratie in Griekenland, Oost-Europa, Portugal en Chili. Na de ondergang van het Sovjetcommunisme bemiddelde hij in tal van nationalistische conflicten. Altijd achter de schermen, vaak met succes. Even discreet ging hij te werk bij zijn geslaagde poging om de ‘foute’ vader van Máxima te overreden weg te blijven bij haar huwelijk.
Voorpublicatie: De ‘zaak-Zorreguieta’
Meer informatie / bestellen

Over oude wegenOver oude wegen. Een reis door de geschiedenis van Europa Thomas Rap – € 22.99

Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Van de raadselachtige homo antecessor die zijn voetafdrukken achterliet op de kust van Engeland tot de reiziger over de snelwegen van vandaag. Onder elke voetstap ligt een vorige. Toch spelen de lange, doorgaande wegen van Europa geen rol in de verbeelding of de identiteit van haar bewoners. Waarom heeft de Europeaan zo’n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? Van Boekelo tot Smolensk en van de eerste Europeanen tot de baronnen die rond 1900 op de openbare wegen van Europa raceten: Over oude wegen is een avontuurlijke tocht door Europa en een reis door de tijd.
Meer informatie / bestellen

De zienersDe zieners. Toekomstvisioenen uit een verloren Europa Ambo|Anthos – € 20.00

Guido van Hengel beschrijft in ‘De zieners’ drie genieën die in een onheilspellende tijd die de onze spiegelt de wereld wilden veranderen. Van Hengel is een getalenteerde schrijver en historicus. In 2014 publiceerde hij ‘De dagen van Gavrilo Princip’, een cultuurgeschiedenis over een generatie jonge revolutionairen aan de vooravond van de Grote Oorlog. Net voor de Eerste Wereldoorlog kruisen de wegen van de Nederlandse schrijver en utopist Frederik van Eeden, de Duitse mystieke filosoof Erich Gutkind en de Servische goeroe Dimitrije Mitrinovi? elkaar. Samen proberen ze een ‘bloedbond van Europese genieën’ op te richten.
Meer informatie / bestellen

De avonturen van een jonge bioloog – David Attenborough

De avonturen van een jonge bioloogVijftig jaar geleden veranderde Sir David Attenborough de manier waarop we naar de natuur kijken voorgoed. In dit boek kijkt de legendarische Brit terug op die baanbrekende eerste stappen voor de BBC. Een spectaculair reisverhaal waarin de lezer samen met Attenborough in gevecht gaat met kaaimankrokodillen, gaat racen met luiaards, gaat vissen naar piranha’s en achter komodovaranen aangaat tijdens een gevaarlijke fotoshoot.
Meer informatie / bestellen

Grote jongen zijn.Hoe macht werkt, in 54 merendeels opgewekte scenes

Grote jongen zijnWaarom het ministerschap grenzeloos eenzaam maakt. In hoeverre een goed politicus ook een goed acteur moet zijn. Over grootheidswaan, miezerige corruptie en andere vormen van wanbeleid. Trap nooit op een lijk. Frank de Grave was 35 jaar bestuurder. Hij was raadslid en minister en heel veel daartussenin. Met Jan Tromp kijkt hij achterom, naar de anderen én naar zichzelf – je moet een grote jongen zijn. Hoe macht werkt, in 54 merendeels opgewekte scènes, ter lering en vermaak. Voor op de salontafel en het nachtkastje.
Meer informatie / bestellen

Verslaggever van beroep – Sytze van der Zee

Verslaggever van beroepIn tegenstelling tot in landen als Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk is het in Nederland niet gebruikelijk dat journalisten hun herinneringen op schrift stellen. Sytze van der Zee heeft dat desondanks gedaan.Hij verdiende zijn sporen als verslaggever bij het Algemeen Handelsblad en was betrokken bij het proces dat leidde tot de fusiekrant NRC Handelsblad. Voor deze krant werd hij correspondent in achtereenvolgens Bonn, Brussel en, als kroon op zijn werk, Washington.
Meer informatie / bestellen

De oorlog van nu. Een rationele kijk op militair geweld in de 21e eeuw

De oorlog van nuIn de westerse wereld wordt oorlogsvoering graag gezien als een instrument om brandhaarden te doven of om ‘goed’ te doen. Maar in de praktijk voeren westerse militairen ongeregelde oorlogen waarbij ze risicomijdend (moeten) opereren en er geen duidelijke overwinning kan worden behaald. Daarbij komt dat het militaire werkterrein steeds complexer wordt. Denk alleen al aan cyberwar, desinformatie via sociale media en hightechdrones. In De oorlog van nu bieden militair-historici Rein Bijkerk en Christ Klep een houvast in deze vele ontwikkelingen.
Meer informatie / bestellen

Zink – David Van Reybrouck

ZinkMeer dan een eeuw lang hadden Nederland, België en Duitsland een gemeenschappelijk buurland: Neutraal Moresnet, een volkomen vergeten ministaatje dat nu tot Duitstalig België behoort maar van 1816 tot 1919 een eigen vlag, eigen bestuur, eigen rijkswacht (één veldwachter), een eigen postzegel (twee weken geldig) en eigen nationaal volkslied had (in het Esperanto nog wel). Het was 3,5 km2 groot. Men vond er zink, stokerijen, kabaretten, bordelen, smokkelaars, filantropen en bossen.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 7 | Signalementen week 9 >>>

×