Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 7) – 2018

3 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 6 | Signalementen week 8 >>>

Selectie week 7

Angst en vrijheid - Keith LoweAngst en vrijheid. Hoe de Tweede Wereldoorlog ons voorgoed veranderde Balans – € 27.50

De Tweede Wereldoorlog was een van de grootste catastrofes in de geschiedenis van de mensheid. Hoe hebben deze verschrikkelijke ervaringen, en de herinnering eraan, ons leven beïnvloed? De nieuwe wereldorde die na 1945 ontstond, betekende het einde van de macht van Europese vorstenhuizen en de geboorte van twee nieuwe supermogendheden, die verwikkeld raakten in een nieuwe Koude Oorlog.
Bespreking: Nasleep Tweede Wereldoorlog was gigantisch
Voorpublicatie: Hoe de Tweede Wereldoorlog ons voorgoed veranderde
Meer informatie / bestellen

Zeven politieke levens - Memoires van Frits Korthals AltesZeven politieke levens – Frits Korthals Altes Boom – € 39.90

In dit boek beschrijft Korthals Altes de belangrijkste gebeurtenissen uit zijn politieke carrière. Het is geen gewone biografie en bevat meer dan herinneringen. Vanuit zijn eigen ervaring en in retroperspectief beschrijft Korthals Altes belangrijke momenten uit de Nederlandse geschiedenis. Aan de orde komen de plaatsing van de kruisvluchtwapens begin jaren tachtig, de geruchtmakende ontvoeringen van o.a. Freddy Heineken en Toos van der Valk en de terreur van RaRa. Door het unieke perspectief wordt een nieuw licht op deze gebeurtenissen geworpen.
Bespreking: De zeven politieke levens van Frits Korthals Altes
Meer informatie / bestellen

God Een menselijke geschiedenisGod. Een menselijke geschiedenis Balans – € 22.50

Dit boek gaat over het idee van God. Het gaat erover hoe het concept van een actieve, geëngageerde, goddelijke aanwezigheid als fundament van de schepping, opkwam in de menselijke geschiedenis. Hoe dit abstracte denkbeeld geleidelijk persoonlijker werd, menselijke trekken en emoties kreeg, en talloze verschillende verschijningsvormen. En ten slotte hoe deze oervoorstelling, na vele eeuwen en met grote moeite, transformeerde tot de enkelvoudige God die wij vandaag kennen onder namen als Jahweh, Vader en Allah.’
Meer informatie / bestellen

De rode jonker - Marinus van der Goes van Naters, 1900-2005De rode jonker. Marinus van der Goes van Naters, 1900-2005 Boom – € 24.50

Marinus van der Goes van Naters was als telg van de Nederlandse aristocratie een opvallende figuur in sociaaldemocratische kringen. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing van de SDAP en de PvdA en stond aan de wieg van de Europese integratie. In een snel veranderende maatschappij bleef hij onmiskenbaar zijn persoonlijke toon zetten: uitgesproken, eigengereid, maar altijd betrokken. De laatste twee decennia van zijn lange leven fungeerde hij als vraagbaak en orakel voor nieuwe generaties progressieve politici.
Artikel: Hoe Marinus van der Goes van Naters het icoon van de sociaaldemocratie werd
Meer informatie / bestellen

Kleihuid - Herien WensinkKleihuid – Herien Wensink Arbeiderspers – € 19.99

Vlaanderen, 1918. In een geïmproviseerd revalidatieoord achter het front delen de Britse officier Rupert Atkins en soldaat Harvey Cole noodgedwongen een kamer. Harvey herstelt moeizaam van zware verwondingen aan zijn gezicht, met Rupert is ogenschijnlijk niets mis maar hij verzet zich tegen zijn verblijf en weigert over zijn frontervaringen te praten. In eerste instantie wordt hun contact getekend door afkeer, maar gaandeweg ontstaat een wederzijdse fascinatie.
Voorpublicatie: De mentale en fysieke prijs van moderne oorlogsvoering
Meer informatie / bestellen

LucebertLucebert De Bezige Bij -€ 39.99

Lucebert verscheen als een komeet, zo schreef Gerrit Kouwenaar, en maakte zich binnen vijf jaar als dichter en later als schilder waar. Tot op de dag van vandaag wordt hij gezien als een van de grootste dichters in ons taalgebied. Kouwenaar schreef ook: ‘Wij zijn allemaal van de oorlog, het leed en hoge tonen.’ Wat dat voor Lucebert (1924-1994) betekende, beschrijft Wim Hazeu in deze meeslepende biografie, die voor een deel gebaseerd is op eerder ontoegankelijke of onbekende bronnen. Lucebert is het levensverhaal van een gepassioneerde dichter en beeldend kunstenaar.
Meer informatie / bestellen

Moed en overmoed. Leven en tijd van Mata-Hari

Moed en overmoed Leven en tijd van Mata-HariAngela Dekker en Jessica Voeten vertellen in Moed en overmoed het verhaal van Margaretha Geertruida MacLeod-Zelle (1876-1917), die in 1904 man en kind en de benepen Hollandse mores achter zich liet en zich een nieuwe identiteit aanmat: Mata-Hari. Tien jaar lang reisde ze door Europa, bewonderd door de elite om haar gewaagde oriëntaalse dans en haar onweerstaanbare persoonlijkheid. Kunstenaars, hoge militairen en diplomaten dongen naar haar gunsten, maar toen ze haar hand overspeelde liet iedereen haar in de steek. Wie was deze vrouw?
Meer informatie / bestellen

Wie is de vijand – Sophie Molema

Wie is de vijandDirect na de bevrijding van het Duitse nazi-bewind, werden in Nederland wonende Duitse burgers vanwege hun nationaliteit opgepakt en geïnterneerd met de bedoeling ze zo snel mogelijk naar Duitsland uit te wijzen. Onder de naam Operatie Black Tulip probeerde de Nederlandse overheid, tussen september 1946 en eind december 1948, deze Duitsers uit de Nederlandse samenleving te verwijderen.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 6 | Signalementen week 8 >>>

×