Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 9) – 2018

1 minuut leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 8

Selectie week 9, 2018

Oranje in revolutie en oorlog – Jeroen Koch Boom – € 39.90

Drie vorsten uit het Huis Oranje-Nassau regeerden tussen 1813 en 1890 over het Koninkrijk der Nederlanden, maar hun koningschap was weinig vanzelfsprekend. Willem I (1772-1843) was bij geboorte voorbestemd om stadhouder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te worden, als opvolger van zijn vader, erfstadhouder Willem V. De Oranjefamilie werd echter uit de Republiek verjaagd en zwierf bijna twee decennia door Europa, dat door de Franse Revolutie en de napoleontische oorlogen in chaos verkeerde.
Fragment: De Belgische Opstand en het Belgische orangisme
Meer informatie / bestellen

Carrière-Nazi'sCarrière-Nazi’s Just Publishers – € 19.99

De wrede praktijken van Duitse oorlogsmisdadigers en hoe ze na 1945 aan de top bleven.
In dit verontrustende boek staan genadeloze nationaal-socialistische daders centraal. Zoals concentratiekampbewaker Arnold Strippel, Volksgerechtshofpresident Roland Freisler en beul Johann Reichhart. Hun slachtoffers waren o.a. verzetsstrijders Georg Elser en Maurice Becaud. Zij die in de naziperiode geen genade toonden, werden in de na-oorlogse jaar vol genade weer in de maatschappij opgenomen. Maar hun slachtoffers werden vergeten, verdrongen of genegeerd.
Voorpublicatie: ‘Van Hitler krijgen de Duitsers nooit genoeg.’
Meer informatie / bestellen

De Daf van mijn vader - Thomas VaessensDe Daf van mijn vader – Thomas Vaessens Atlas Contact – € 19.99

Het bijzondere verhaal over het naoorlogse Nederland aan de hand van de Daf. Vanuit het niets, in een land zonder noemenswaardige industriële traditie, was er opeens dat Nederlandse autootje met het ‘pientere pookje’. Een wonder van techniek en vindingrijkheid. Betaalbaar, bovendien. Een auto voor iedereen! Maar waren we er trots op? Nou nee. Een ‘truttenschudder’, zo werd de auto spottend genoemd. Het merendeel van de nog rijdende exemplaren is in de jaren tachtig aan gort gereden in de achteruitrijraces van de TROS.
Fragment: De DAF, zélfs vrouwen kunnen er in rijden
Meer informatie / bestellen

Raadselvader. Kind in de Koude Oorlog – Jolande Withuis De Bezige Bij – € 19.99

De bekende schaakjournalist Berry Withuis (1920-2009) werd grootgebracht in een gereformeerd gezin. Als twaalfjarige raakte hij zijn geloof in God kwijt. Later werd hij communist en redacteur van het dagblad De Waarheid. Zijn dochter Jolande (1949) groeide op met haar vaders politieke overtuiging, maar ontwikkelde zich als volwassene tot een vermaard critica van het communisme. Die breuk met haar afkomst opende voor Withuis de weg naar het schrijverschap en de wetenschap, maar leidde tegelijkertijd tot een verwijdering tussen haar en haar vader.
Meer informatie / bestellen

Churchill's ministerie van onfatsoenlijke oorlogsvoeringChurchill’s ministerie van onfatsoenlijke oorlogsvoering Karakter – € 22.99

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog werd in 1939 een ultrageheime organisatie opgericht in Londen. Haar doel was het schijnbaar onoverwinnelijke leger van Hitler een halt toe te roepen door spectaculaire sabotageacties. Dit meeslepende verhaal over een fascinerende groep heldhaftige Britten is ongetwijfeld een van de laatste grote verhalen over de Tweede Wereldoorlog dat nog niet verteld was.
Bespreking: Churchills ‘ministerie van onfatsoenlijke oorlogsvoering’
Meer informatie / bestellen

Dorpspolitiek Waar is het lokale gezag?Dorpspolitiek. Waar is het lokale gezag? Prometheus – € 19.99

Broeinesten voor intriges, zo worden gemeenteraden vaak gezien. Nog maar de helft van de Nederlanders komt opdagen bij verkiezingen, en alarmerend weinig inwoners hebben zin om zelf raadslid te worden. De lokale saamhorigheid die de dorpspolitiek ons bracht, verdwijnt. De lokale politicus is steeds minder bereikbaar voor de burger dan vroeger. Hoe komt dat toch, en hoe krijgen we de gemeentepolitiek weer op de rails? Er heerst onvrede met de gevestigde orde en lokale partijen zijn in opmars. Tezamen krijgen die bijna evenveel stemmen als CDA, PvdA en VVD bij elkaar, maar toch leveren zij bijna nooit een burgemeester. In 85 procent van de gemeenten doen deze drie partijen dat. Kan dit zo doorgaan?
Meer informatie / bestellen

Wat je niet vertelde. Een Russische familiegeschiedenis

Wat je niet vertelde Een Russische familiegeschiedenisWat je niet vertelde is het resultaat van de lange gesprekken die Mark Mazower voerde met zijn oude vader over diens leven. Hij merkte dat er delen ontbraken, dat zijn vader dingen verzweeg. Mazower graaft in brieven, dagboeken en archieven, en ontdekt het verhaal over een familie die al een eeuw lang op zoek is naar een thuis.
Zijn grootvader was een revolutionair in Vilnius die vocht tegen de troepen van de tsaar. Hij wordt verbannen naar Siberië, en belandt na de nodige omzwervingen uiteindelijk in Londen, waar hij trouwt en kinderen krijgt. Een van hen is Mark Mazowers vader.
Meer informatie / bestellen

Proeftuin Italië. Hoe het mooiste land van Europa de moderne politiek uitvond

Proeftuin ItaliëWaar het de politiek aangaat, wordt Italië vaak gezien als een land dat achterloopt, met politici als showpremier Silvio Berlusconi en de komiek Beppe Grillo. Dit boek draait dit perspectief radicaal om en biedt een nieuwe visie op Italië als juist de trendsetter van de moderne politiek. Sinds de eenwording in 1861 heeft het land namelijk een voortdurende reeks experimenten gelanceerd om de kloof tussen burger en politiek te overbruggen. Die Italiaanse experimenten zijn vervolgens elders nagevolgd: Mussolini introduceerde het fascisme ver voordat Hitler de macht greep, Berlusconi wees de populisten al in de jaren negentig de weg.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 8

×