Negen gemeenten in Noord-Holland laten onderzoek doen naar de inbeslagname van Joods vastgoed tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De gemeenten, allen aangesloten bij het Regionaal Archief Alkmaar, laten dat weten in een gezamenlijk persbericht.
De afgelopen tijd lieten al verschillende Nederlandse gemeenten onderzoek doen naar de onteigening van Joods vastgoed en de rol die gemeenten daarin speelden.
Het nieuwe onderzoek is een initiatief van de gemeente Alkmaar, dat eerder al een verkennend onderzoek liet uitvoeren dat aanleiding gaf tot nader onderzoek. Volgens de gemeente zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat Alkmaar achteraf nog belastingen oplegde aan Joden (zoals elders wel is gebeurd) of dat de gemeente zelf panden van Joodse eigenaren aankocht.
De gemeenten Den Helder, Bergen, Castricum, Heiloo, Dijk en Waard (Langedijk en Heerhugowaard), Hollands Kroon, Schagen en Texel hebben zich aangesloten bij het initiatief. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Radboud Universiteit uit Nijmegen en begeleid door het Regionaal Archief Alkmaar. Ook wordt er een klankbordgroep ingesteld waarin Joodse organisaties uit de regio zijn vertegenwoordigd. Zomer volgend jaar moet het onderzoek zijn afgerond.
Ook interessant: Den Haag compenseert Joodse eigenaren geroofd vastgoed
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog