Oezbeken bouwen Kamp Amersfoort na

1 minuut leestijd
Acteurs spelen in Tasjkent het lijden van de Oezbeken in Kamp Amersfoort na Foto Stichting Russisch Ereveld
Acteurs spelen in Tasjkent het lijden van de Oezbeken in Kamp Amersfoort na Foto Stichting Russisch Ereveld

In Oezbekistan bestaan serieuze plannen voor het nabouwen van Kamp Amersfoort. Dat is afgelopen weekeinde in Tasjkent bekend geworden. In het beruchte oorlogskamp hebben 35.000 Nederlanders gevangengezeten en vonden in 1942 meer dan honderd Oezbeken de dood.

Russische krijgsgevangenen in het kamp in 1941 (Archief Eemland)
De enige foto van Oezbeken in Kamp Amersfoort is vrij te gebruiken, 1941 (Archief Eemland)
Het opmerkelijke initiatief valt samen met de publicatie van een boek en de aankondiging van een film over dit onderwerp. De Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding wordt mede-scriptschrijver van de film, die als werktitel ‘101’ heeft.

De plannen rondom Kamp Amersfoort behoren tot een groter themapark met drie hoofdonderwerpen, waarvoor de grond inmiddels is aangekocht. De replica van Kamp Amersfoort moet een van de trekpleisters worden van het filmdeel. De replica wordt grotendeels gebaseerd op historische foto’s. In Amersfoort is van het kamp – behoudens de oude wachttoren en de appelklok – niets bewaard gebleven.

Reiding spant zich al twintig jaar in om families te traceren van de 865 op het Sovjet-Russisch Ereveld begraven soldaten. Dat is hem al meer dan tweehonderd keer gelukt. Maar juist de namen van de 101 vermoorde Oezbeken bleken in de archieven niet te achterhalen.

Geopende deuren

Zoeken in het gesloten Oezbekistan bleek jarenlang onmogelijk. Pas onder impuls van de nieuwe president Mirzijojev zijn er dit jaar voor Reiding deuren geopend. Een delegatie van de door hem opgerichte Stichting Russisch Ereveld heeft recent een elfdaagse ‘fact finding mission’ in het Centraal-Aziatische land afgerond. Mirzijojev wil het aangrijpende verhaal van de 101 inzetten als nationaal bindmiddel in zijn land, dat pas in 1991 onafhankelijkheid verwierf, na anderhalve eeuw dominantie uit Moskou. Daartoe heeft hij eerder deze zomer een decreet uitgevaardigd, waarvan boek, film en themapark het directe gevolg zijn.

Het boek ‘Honderdeen’ is vorige week gepresenteerd, de contracten voor de film zijn vrijdag getekend en de grond voor het themapark is inmiddels verworven. Een tijdspad en een ‘artist impression’ van het park zijn nog niet voorhanden.

Lees ook: Kamp Amersfoort – Concentratiekamp

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×