Naar aanleiding van de viering 200 jaar koninkrijk, heeft Beeld en Geluid in Hilversum een tentoonstelling samengesteld waarin stilgestaan wordt bij de relatie van de Nederlanders met Oranje.
De tentoonstelling laat volgens het museum onder meer zien hoe de verhouding tussen media en de koninklijke familie in de loop der jaren is veranderd. Beeld en Geluid concludeert dat de “alomtegenwoordigheid van de media” bij het koningshuis een veel sterkere bescherming van de persoonlijke levenssfeer met zich heeft meegebracht:
Het is in deze gemedialiseerde tijd, waarin de relatie tussen media en koningshuis zich afspeelt binnen afgesproken regels, bijna niet meer voor te stellen dat eigen opnames uit de kinderkamer, zoals Prins Bernhard die destijds beschikbaar stelde aan het Polygoonjournaal, nog te zien zouden zijn.
Voor de tentoonstelling is bijzonder beeldmateriaal uit het archief opgediept. Tussen zeventien beeldschermen van twee meter hoog, kunnen bezoekers in de tentoonstelling straks bekende en minder bekende beelden van de Oranjes bekijken, rondom de vijf thema’s sporten, rouwen, werken, strijden en vieren met Oranje. Beeld en Geluid:
De oudste beelden van het koningshuis zijn de uit 1898 stammende opnames van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in Amsterdam. Sindsdien is de meest besproken familie van Nederland ook de meest gefilmde. Aan de hand van een enorme hoeveelheid audiovisuele fragmenten worden de terugkerende patronen en rituelen getoond die horen bij de koninklijke taak.
Krakersrellen en inhuldiging
Op de wanden van de tentoonstellingsruimte worden speciaal voor de tentoonstelling gemonteerde films vertoond. Bezoekers staan hierdoor op het ene moment in het publiek bij de inhuldiging van prinses Wilhelmina in 1898, en het volgende moment staan ze midden tussen de krakersrellen in 1980 of oog in oog met een ontroerde en pas vader geworden Willem-Alexander.
De tentoonstelling Leven met Oranje is te zien vanaf vrijdag 21 juni 2013.