Ook Nederlandse vorstinnen krijgen eigen biografie

Project ‘Vier Vorstinnen’ van start
1 minuut leestijd
Wilhelmina 'Mimi van Pruisen, Anna Paulowna, Sophie van Wurtemberg en Emma van Waldeck-Pyrmont
Wilhelmina 'Mimi van Pruisen, Anna Paulowna, Sophie van Wurtemberg en Emma van Waldeck-Pyrmont

Ongeveer tien jaar geleden verschenen er drie lijvige biografieën van de eerste drie Nederlandse koningen uit het huis Oranje: koning Willem I, Willem II en Willem III. Deze week is bekendgemaakt dat de serie een vervolg krijgt. Dit keer staan de vorstinnen centraal.

De nieuwe boekenserie is een initiatief van uitgeverij Boom en de Universiteit Utrecht en zal bestaan uit vier delen. De levens van Wilhelmina ‘Mimi van Pruisen (1774-1837), Anna Paulowna (1795-1865), Sophie van Wurtemberg (1818-1877) en Emma van Waldeck-Pyrmont (1858-1934) zullen in de serie centraal staan. Uitgeverij Boom:

“Niet alleen de afkomst van deze prinsessen en hun opvoeding aan verschillende Europese hoven zullen worden onderzocht, maar ook en vooral hun rol als vorstin aan het Nederlandse hof. Door hun buitenlandse afkomst brachten zij gebruiken en gewoonten mee die de Nederlandse monarchie mede gestalte gaven en vormden deze vorstinnen tevens een schakel tussen het Nederlandse koningshuis en de Europese vorstenhuizen.”

Anna Paulowna en Willem II - Jan Willem Pieneman (Tilburg, Stadsmuseum, collectie gemeente Tilburg)
Anna Paulowna en koning Willem II – Jan Willem Pieneman (Tilburg, Stadsmuseum, collectie gemeente Tilburg)

Het eerste deel verschijnt naar verwachting in 2025. Alpita de Jong schrijft de biografie van Wilhelmina van Pruisen, Petra van Langen die van Anna Paulowna, Leonieke Vermeer duikt in het leven van Sophie van Wurtemberg en Monica Soeting beschrijft het leven van Emma van Waldeck-Pyrmont. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds.

Boekenreeks: De koningsbiografieën

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×