Dark
Light

Oorlogsmisdadiger Peter Egner (88) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd

Egner gefilmd door RTV Ojvodine – Still YouTube
In Amerika is de van oorlogsmisdaden verdachte Peter Egner (88) overleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou hij als nazi-officier betrokken zijn geweest bij de moord op zeker 17.000 mensen.

Over enkele weken zou in Amerika een proces over zijn uitlevering beginnen. Een Servische rechtbank diende vorig jaar een verzoek in tot die uitlevering. Peter Egner, een Duitser die in 1922 in voormalig Joegoslavië geboren werd, zou zich tijdens de oorlog namelijk schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.Egner verkaste in de jaren zestig van de vorige eeuw naar Amerika en verwierf daar de Amerikaanse nationaliteit. Hij heeft altijd ontkend oorlogsmisdaden te hebben begaan en pogingen om hem zijn Amerikaanse nationaliteit te ontnemen heeft hij altijd aangevochten. Hij heeft toegegeven lid te zijn geweest van een door nazi’s gerunde beveiligingseenheid maar van oorlogsmisdaden wist hij naar eigen zeggen niets.

De etnische Duitser zou volgens zijn aanklagers tijdens de oorlog onderdeel hebben uitgemaakt van een Einsatzgruppe. Deze eenheid vermoordde begin 1942 duizenden Joodse en Servische vrouwen en kinderen door hen te vergassen in mobiele gaskamers.

Volgens Efraim Zuroff, directeur van het Simon Wiesenthal Center, was Egner actief betrokken bij de massamoord. Tegenover persbureau Reuters zei hij telefonisch dat er wereldwijd nog honderden individuen zijn die een actieve rol hebben gespeeld bij het ombrengen van grote aantallen Joden. De kans dat deze misdadigers nog voor het gerecht moeten verschijnen acht Zuroff niet groot, omdat er maar weinig landen zijn die actief jacht maken op nazi-misdadigers.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×