Opel bestaat 150 jaar

2 minuten leestijd
Oude OPEL (cc - Pixabay - gm_design)
Oude OPEL (cc - Pixabay - gm_design)

De Duitse autofabrikant Opel bestaat dit jaar (2012) precies honderdvijftig jaar. In de beginjaren van het bedrijf werden er nog helemaal geen auto’s gemaakt.

Logo van Opel
De Duitse industrieel Adam Opel (1837-1895) stichtte in 1862 de maatschappij Adam Opel A.G.. Aanvankelijk werden er alleen naaimachines gemaakt. Tot ongeveer 1900 produceerde en verkocht het bedrijf er ruim een miljoen van.

Sinds 1864 verhandelde Opel ook de machines met het octrooi van Elias Howe. Deze Amerikaanse uitvinder had een naaimachine ontwikkeld die werkte met twee draden en een zogenaamde kettingsteek produceerde, waarbij de ene draad uit een spoel komt en de ander door een naald wordt gevoerd. Elias Howe wordt vaak gezien als de uitvinder van de naaimachine.

Al voor de eeuwwisseling was Opel ook begonnen met de productie van fietsen. Het bedrijf maakte in 1886 een zogenaamde hoge bi, een fiets met een erg hoog voorwiel. Twee zoons van Adam Opel deden geregeld mee aan fietswedstrijden en dat zorgde er mede voor dat het bedrijf fietsen bleef produceren. In 1936 werd de fietsproductie uiteindelijk verkocht aan het Duitse bedrijf NSU.

Fiets van Opel, model uit 1886 (Publiek Domein – wiki)

Auto’s

Heinrich Open in een Lutzmann Patentmotorwagen, 1899 (Publiek Domein - wiki)
Heinrich Open in een Lutzmann Patentmotorwagen, 1899 (Publiek Domein – wiki)
Opel bouwde zijn eerste auto in 1898 nadat het het bedrijf van autoproducent Friedrich Lutzmann had opgekocht. De eerste auto, de zogenaamde Lutzmann Patentmotorwagen, droeg ook de naam van deze fabrikant.

Opel investeerde in 1924 in zogenaamde lijnproductie. Dit resulteerde in de Opel Laubfrosch, de eerste Duitse auto die van een lopende band rolde. In de periode tot 1931 werden er ongeveer 31.000 exemplaren van deze kleine tweezitter verkocht.

De wagen was scherp geprijsd en zorgde ervoor dat Opel de grootste autofabrikant van Duitsland werd.

Opel Laubfrosch (CC BY-SA 3.0 - Softeis - wiki)
Opel Laubfrosch (CC BY-SA 3.0 – Softeis – wiki)

In 1929 werd een meerderheid van de aandelen van Opel (tachtig procent) verkocht aan het Amerikaanse concern General Motors. Twee jaar later werden de overige aandelen ook door dit concern opgekocht.

Een beroemd en succesvol automodel van Opel was bijvoorbeeld de Opel Kapitän. Dit topklassemodel rolde in 1939 voor het eerst van de band. Een jaar later werd al het miljoenste model verkocht. Tijdens de oorlog kwam de productie van de personenauto’s stil te leggen. Na de oorlog pakte Opel de draad weer op. Het bedrijf zou de Opel Kapitän uiteindelijk tot 1970 produceren.

Opel Kapitän uit 1958 (CC BY-SA 3.0 – wiki)

Een ander beroemd model werd de Opel Kadett. Voor de Tweede Wereldoorlog werden hiervan al twee modellen op de markt gebracht. Vanaf 1962 verschenen er nog vijf uitvoeringen. Veel van deze auto’s waren erg populair in Nederland.

Opel behoort nog altijd tot één van de grootste Duitse autofabrikanten. Winstgevend is het bedrijf echter al enkele jaren niet meer. In Antwerpen werd ongeveer twee jaar een grote Opel-fabriek gesloten waardoor achtduizend mensen hun baan verloren.

Boek: Mijn vader had er ook zo één!

Opel Kadett A, 1965 – Foto: CC

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×