Dark
Light

Ophef over Surinaams geschiedenisboek

Auteur:
1 minuut leestijd
De historische binnenstad van Paramaribo is sinds 2002 Werelderfgoed
Paramaribo

In Suriname is ophef ontstaan over een nieuw geschiedenisboek voor het basisonderwijs. In het boek is onder meer een foto te vinden van een protestbord waarop president Desi Bouterse voor moordenaar wordt uitgemaakt.

De Surinaamse minister van Onderwijs, Raymond Sapoen, is niet blij met enkele passages van het boek. Het gaat dan om passages over de Decembermoorden. Deze politieke moorden die in 1982 werden gepleegd worden in het boek in verband gebracht met de huidige president van Suriname: Desi Bouterse. Vooral over een in het boek opgenomen foto van een protestbord met daarop de tekst Bouterse Moordenaar is commotie ontstaan. Deze foto werd kort na de Decembermoorden gemaakt en is tegen het zere been van veel Bouterse-aanhangers.

Het nieuwe geschiedenisboek lag al klaar om naar de drukker gezonden te worden, maar daar wordt nu even mee gewacht. Sapoen’s ministerie bestudeert het boek momenteel en besluit binnenkort of en zo ja hoe de tekst precies aangepast moet worden. Volgens de minister is er echter geen sprake van censuur.

Volgens de NOS is president Bouterse vooral boos over de foto van van het protestbord. De president zou in verband met de kwestie zelfs het ontslag van een topambtenaar van het ministerie van Onderwijs hebben geëist.

Overzicht van boeken over de geschiedenis van Suriname

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×