Dark
Light

Opnieuw grote historische glasvondst in Roermond

Auteur:
1 minuut leestijd
Glasfragmenten die in Roermond gevonden zijn
Glasfragmenten die in Roermond gevonden zijn

In de binnenstad van Roermond is opnieuw een grote glasvondst gedaan. Vijf jaar geleden werd in de stad ook al een grote hoeveelheid historisch glas (ca. 1200-1600) gevonden.

Glasfragment gevonden in Roermond
Glasfragment gevonden in Roermond
De nieuwe ontdekking werd gedaan tijdens rioolwerkzaamheden op een steenworp afstand van de vorige vindplaats. De gemeente Roermond schrijft dat de huidige vondst waarschijnlijk nog groter is dan de vorige. In 2009 vonden archeologen in totaal ruim één miljoen glasfragmenten, waaronder ook circa 8400 fragmenten uiterst zeldzaam, gebrandschilderd vensterglas.

Glasfragment gevonden in Roermond
Glasfragment gevonden in Roermond
De huidige vondst bestaat uit gekleurd en gebrandschilderd vensterglas uit de periode van circa 1300-1850. Het glas werd aangetroffen in een zandige grondlaag bij het uitgraven van een nieuwe rioolsleuf.

De zandlaag – met een dikte van circa 0,3 tot 1,5 meter – werd eind negentiende of begin twintigste eeuw gestort als opvulling van het restant van de oude vestinggracht. De gemeente Roermond:

“In eerste instantie zijn de circa 2000 geborgen glasfragmenten gewassen en gesorteerd in hoofdcategorieën. Het merendeel van het gebrandschilderde glas stamt uit de Late Middeleeuwen Dit betreft voornamelijk gekleurd glas, beschilderd met grisaille. De rest van het gebrandschilderde (en soms ook geëtste) glas wordt in de periode van de zestiende tot en met het midden van de negentiende eeuw gedateerd.”

Gave exemplaren

De dikte van de ruitjes varieert van circa 1 tot 4 millimeter. Vooral van de kleinere ruitjes zijn ook gave exemplaren aangetroffen. Het is volgens de onderzoekers duidelijk dat de ruitjes in gebruik zijn geweest als vensterglas, voordat ze werden afgedankt. Het is daarnaast waarschijnlijk dat het grootste deel van het glas afkomstig is uit de ramen van voormalige gebouwen in Roermond, hoogstwaarschijnlijk ook van het voormalige Voogdij-complex in de stad.

De vondst wordt de komende tijd nader onderzocht. Er wordt onder meer gekeken naar het productieproces van het glas, de stijlgroepen, de historische en technische aspecten, de chemische samenstelling en de betrokken kunstenaars. Ook zal de vondst vergeleken worden met de andere glasvondst in Roermond en andere grote glascollecties in Noord-Europa.

Lees ook: Eerdere glasvondst in Roermond

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×