De website www.scholtenhuis.nl heeft opnieuw een internetprijs gewonnen. Deze week werd bekend dat de site de German Design Award 2012 aan de prijzenkast mag toevoegen.
In 2009 lanceerde de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) de website. Op de site is een virtuele reconstructie van het Scholtenhuis te bekijken, inclusief nagespeelde gebeurtenissen. Voor veel inwoners van de stad Groningen was het Scholtenhuis tijdens de oorlog een berucht gebouw. In het pand aan de oostkant van de Grote Markt was het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD) gevestigd. Gedurende de oorlogsjaren werden er honderden gevangenen verhoord en gemarteld. In de volksmond werd het Scholtenhuis dan ook vaak het voorportaal van de hel genoemd.
Een dag voor de bevrijding van Groningen, op 15 april 1945, brandde het pand af. Nu staat er op de plek waar eens het Scholtenhuis stond de studentensociëteit.
Dankzij de ontwikkelde website kunnen bezoekers een tocht maken door het pand en zien wat er zich tijdens de oorlog heeft afgespeeld. Verder kan er in de verschillende kamers op bepaalde onderdelen worden geklikt, waarmee men toegang krijgt tot een diepere informatielaag met bijzonder historisch materiaal, zoals documenten, foto’s, krantenberichten en interviewfragmenten met overlevenden. Met behulp van moderne computertechnieken zijn in totaal zestien kamers tot in detail gereconstrueerd.
German Design Award
De site heeft nu dus de German Design Award gewonnen. Deze prijs wordt ieder jaar toegekend binnen de twee categorieën communicatie- en objectdesign. Voorwaarde is dat de genomineerden in hun eigen land al met een prijs voor het ontwerp bekroond zijn. Uit meer dan 1500 inzendingen is de Scholtenhuis-site uitgeroepen tot één van de vijf winnaars.
De website over het Scholtenhuis won in Nederland eerder al een Gouden Reiger en de Geschiedenis Online Prijs. De jury van de German Design Award zei onder meer over de website:
“De makers van de website hebben de mogelijkheden van de moderne media slim benut en reconstrueren het Scholtenhuis, dat niet meer bestaat, op multimediale, hedendaagse en aansprekende wijze. Volwassenen en jongeren worden zo aangespoord om zich privé of in het geschiedenisonderwijs met een zo zwaar thema uit de Nederlandse geschiedenis bezig te houden: in ieder opzicht een voortreffelijk project.”