Osman I (1258-1324) – Grondlegger van het Ottomaanse Rijk

Grondlegger van het Ottomaanse Rijk en stichter van de Osmaanse dynastie: Osman I. Zijn volledige naam luidt Osman I el Gazi. Osman betekent zoveel als ‘bottenbreker’.

Osman I
Osman I
Osman wordt niet geboren als moslim, maar bekeert zich wel tot dat geloof. Nadat hij dat gedaan heeft voegt hij de term ‘el Gazi’ aan zijn naam toe, wat zoveel betekent als ‘strijder voor de islam’. Zijn aanhangers worden ‘el ghazis’ genoemd.

De El ghazi’s rukken onder leiding van Osman op naar de grenzen van het Byzantijnse Rijk. Dit nadat Osman I door het overlijden van zijn vader Ertuğrul in 1288 leider is geworden van de stam Kayi in Anatolië.

Gebiedsuitbreiding

Met behulp van zijn strijders vecht Osman onder meer tegen de Mongolen, waardoor veel Arabieren en Perzen – die voor de Mongolen op de vlucht waren – zich bij hem aansluiten. Nadat het grondgebied is uitgebreid van 1.500 km² tot ongeveer 18.000 km² sticht Osman I in 1299 het Osmaanse Rijk.

- advertentie -

Hij doet dit door ambtenaren aan te stellen en land te ‘geven’ aan zijn volgelingen die voor hem in dat gebied toezicht houden. Gedurende zijn bewind strijdt hij tegen het Oost-Romeinse Rijk. In 1304 verovert hij Nicea, ook wel Iznik genoemd.

Sultan

Enkele jaren later geeft Osman I het bevel over aan zijn zoon Orhan Gazi. Hij doet dit in 1317. Osman I wordt door velen gezien als de eerste sultan (islamitische term voor koning of keizer). Anderen menen dat zijn zoon Orhan I de eerste sultan was. Osman I overlijdt in 1326 en wordt begraven in de stad Bursa, de eerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk.

Boek: Het rijk van de sultan

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier