Bij Nicopolis, een stadje aan de oevers van de Donau in het noorden van Bulgarije, eindigde in 1396 één van de laatste grootschalige kruistochten uit de Middeleeuwen. Een voornamelijk uit Hongaars-Franse ridders bestaand kruisvaardersleger, samen met vrijwilligers en huursoldaten uit zowat alle Europese vorstendommen, leed er een verpletterende nederlaag tegen de Ottomaanse troepenmacht van sultan Bayezid I (1350-1403).
Kemal Reis slaagde er eind vijftiende eeuw in om eerst als kaperkapitein en vervolgens als vlootadmiraal in dienst van het Ottomaanse Rijk de hegemonie te veroveren over grote delen van de Middellandse Zee.
Tijdens de Ottomaanse aanval op de Italiaanse stad Otranto werd in 1480 een bloedbad aangericht onder de bevolking.
Wat waren de oorzaken van de Krimoorlog? Hoe verliep de oorlog in hoofdlijnen en wat waren de belangrijkste gevolgen van de oorlog?
De Britse militair, schrijver, archeoloog en wetenschapper Thomas Edward Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia, is vooral bekend geworden als adviseur en steunpilaar van de Arabische vrijheidsstrijders tegen het Ottomaanse Rijk.
De 34e sultan van het Ottomaanse Rijk: Abdülhamit II (1842-1918). Regeerde van 1876 tot 1909.
Hij geldt als een van de beroemdste dan wel beruchtste sultans uit de geschiedenis van het Ottomaanse Rijk: sultan Ibrahim I (1615-1648). Deze sultan liet vrijwel zijn complete harem, bestaande uit 280 concubines, verdrinken in de Bosporus. Slechts drie ontsnapten aan de dood. Maar sultan Ibrahim I had meer bijzondere trekjes en karaktereigenschappen. Wie was deze man?
De drieëntwintigste sultan van het Ottomaanse Rijk. Regeerde van 1703 tot 1730. Ahmed III werd op 30 december 1673 geboren in Istanboel als de zoon van sultan Mehmed IV. In 1730 volgde hij zijn broer Mustafa II op als sultan. Nadat het Ottomaanse Rijk Hongarije had verloren, maakte het rijk onder Ahmed III een periode van herstel door.
De eenentwintigste sultan van het Ottomaanse Rijk: Ahmed II. Regeerde van 1691 tot 1695. Ahmed II werd op 25 februari 1643 geboren als de zoon van sultan Ibrahim I. In 1691 volgde hij zijn broer Süleyman II op als sultan. Hij wordt gezien als één van de sultans uit een reeks van onbekwame vorsten.
De veertiende sultan van het Ottomaanse Rijk: Ahmed I . Regeerde van 1603 tot 1617.
De 31e sultan van het Ottomaanse Rijk: Abdülmecit. Regeerde van 1839 tot 1861.
De 27e sultan van het Ottomaanse Rijk: Abdülhamit I (1725-1789). Regeerde van 1774 tot 1789.
De 32e sultan van het Ottomaanse rijk: Abdülaziz (1830-1876). Voerde verschillende vernieuwingen door in zijn Rijk.
Sultan Selim II, zoon van Süleyman I (Süleyman de Grote). Volgde zijn vader in 1566 op als sultan van het Ottomaanse Rijk en bleef aan tot zijn dood in 1574.
Tiende sultan van het Ottomaanse Rijk: Süleyman I. Volgde in 1520 zijn vader Selim I op die plotseling overleed aan miltvuur. Regeerde tot aan zijn dood in 1566. Werd ook wel Süleyman de Grote genoemd.
Sultan Selim I volgde in 1512 zijn vader Bayezid II op als sultan van het Ottomaanse Rijk.
Volgde zijn vader Mehmed II – de veroveraar van Constantinopel – na diens dood in 1481 op als sultan van het Ottomaanse Rijk. Voor die tijd was hij al gouverneur van de provicies Sivas, Tokat en Amasya. Voor hij sultan kon worden moest hij eerst afrekenen met zijn broer Cem die ook sultan wilde worden. Omdat Bayezid eerder in Constantinpol
Mehmed II is de bekendste sultan van het beginnende Ottomaanse Rijk. Dit vanwege het feit dat hij Constantinopel - het huidige Istanbul - veroverde en zo het echte Ottomaanse Rijk begon. Dit door een einde te maken aan het Byzantijnse Keizerrijk.
Wordt op 18-jarige leeftijd sultan van het beginnende Ottomaanse Rijk als zijn vader Mehmed I komt te overlijden. Direct na zijn aantreden, staat Murat II vor een probleem. Zijn oudere broer Düzmece Mustafa LJelebi die eerder in opstand was gekomen tegen zijn vader en gevlucht was naar Constantinopel, eist de macht op. Met de hulp van de Byzantijnen slaagt hij
De vijfde Ottomaanse sultan: Mehmed I. Regeerde over het beginnende Ottomaanse Rijk in de periode van 1413 tot 1421. Zijn volledige naam luidt Kirisci Sultan Mehmet I Çelebi.
Hoewel het Ottomaanse Rijk officieel pas in het jaar 1453 startte – Constantinopel werd toen door de Turken veroverd – ging er aan dat moment een periode vooraf die de komst van het rijk voorbereide. De zogenaamde Osmaanse dynastie. Hieronder beginnen we daarom met Osman I, stichter van die dynastie en eerste grondlegger van het Ottomaanse Rijk. Klik op een