Oude Nederlandse traditie in ere hersteld

1 minuut leestijd

Het Radio 5 ochtendprogramma Wekker-Wakker! van Ouderenomroep MAX wordt voortaan geopend met het Wilhelmus. De ouderenomroep hersteld daarmee een oude traditie in ere.

In vroeger tijden was het volkslied iedere dag te om middernacht te horen op de radiozenders. Bij Omroep Max zal het Wilhelmus niet om middernacht te horen zijn, maar iets na zes uur ’s ochtends bij de opening van het ochtendprogramma Wekker-Wakker! op Radio 5. Dit programma wordt gepresenteerd door Henk Mouwe en Léonie Sazias. Het Wilhelmus zal aankomende donderdag, Koninginnedag, voor het eerste te beluisteren zijn in Wekker-Wakker!.

Jan Slagter, directeur van Omroep Max, loopt al langer rond met het idee om de uitzendingen te beginnen met het volkslied: “Bij de BBC is het heel normaal dat ze daar het volkslied spelen, maar bij ons is het helaas verdwenen. We willen deze traditie in ere herstellen”.

Inburgeringscursus

Het Wilhelmus was begin deze week ook al onderwerp van gesprek. Dit nadat de VVD-fractie van de gemeente Groningen ervoor pleitte dat het volkslied tijdens de naturalisatie-ceremonies van nieuwe Nederlanders moet worden gespeeld. Volgens de liberalen zou dat een middel zijn om nieuwkomers te betrekken bij het Nederlanderschap.

Het Wilhelmus is sinds mei 1932 het volkslied van Nederland. Voor die tijd was “Wien Neêrlands bloed” het volkslied. Het huidige volkslied werd vermoedelijk geschreven tussen 1568 en 1572. De tekst van het geuzenlied werd vermoedelijk tussen 1570 en 1572 geschreven door de Zuid-Nederlands schrijver en politicus Marnix van Sint-Aldegonde. De melodie is afkomstig van het spotlied Autre chanson de la ville de Chartres assiégée par le prince de Condé, dat werd gezongen tijdens het beleg van de stad Chartres door de Hugenoten in 1568.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×