Oudste aspergezaden van Nederland gevonden

/
1 minuut leestijd

Bij archeologisch onderzoek in de omgeving van het Stationsplein in Haarlem zijn de oudste aspergezaden van Nederland gevonden. De gemeente Haarlem heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De zaden bleken bewaard te zijn in een kuil en dateren uit de zeventiende eeuw. Volgens de archeologen is het voor eerst dat er bij archeologisch onderzoek in Nederland aspergezaad is aangetroffen. De opgraving vond al enige tijd geleden plaats. Bij de uitwerking van de resultaten werd ook archeobotanisch onderzoek uitgevoerd – onderzoek naar de resten van planten en zaden. Meestal zijn zulke resten niet bewaard. Bijzonder is dat er nu dus wel zaden van een groente gevonden werden.

De gevonden zaden laten zien dat de asperges niet geïmporteerd zijn, maar dat ze in de omgeving van Haarlem gekweekt werden. Dit is opvallend want vaak wordt bij de aspergeteelt gelijk aan Limburg gedacht. Op schilderijen uit de zestiende en zeventiende eeuw staan asperges al afgebeeld. In kruidenboeken uit die tijd is verder echter weinig te vinden over de teelt van asperges.

Het archeologisch onderzoek vond plaats aan de Haarlemse Kruisweg bij het verwijderen van het oude riool in het kader van de herinrichting van het Stationsplein van Haarlem. Het onderzoek werd begeleid door ADC ArcheoProjecten.

Stilleven uit 1651 van Floris van Schooten waarop onder meer asperges te zien zijn (Rijksmuseum Amsterdam)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties