‘Oudste stukje Zwolle’ gevonden onder Grote Kerk

1 minuut leestijd
De Grote Kerk in Zwolle
De Grote Kerk in Zwolle (CC BY-SA 4.0 - Steven Lek - wiki)

Tijdens de restauratie van de zerkenvloer van het Academiehuis de Grote Kerk in Zwolle zijn archeologen op de resten van de romaanse voorganger van Grote Kerk gestuit. De huidige kerk is voor een gedeelte op de fundering van deze oudere kerk gebouwd. Dat werd al langer aangenomen, maar was niet eerder fysiek zo zichtbaar.

Vanwege de restauratie werden de grafzerken in de vloer verwijderd en kwamen de resten van de romaanse kerk aan de oppervlakte. Volgens de gemeente Zwolle gaat het om het oudste tastbare stukje Zwolle. Hoe oud is niet helemaal duidelijk, maar de romaanse kerk dateert in ieder geval van voor 1040. De gemeente:

“Op 7 december 1040 bepaalt de bisschop van Utrecht dat de Michaëlskerk van Zwolle aan het Lebuinuskapittel in Deventer wordt geschonken. Het is de eerste keer dat de naam Zwolle in de archieven opduikt. Direct in combinatie met de romaanse Michaëlskerk waarvan nu de resten gevonden zijn. De oorspronkelijke kerk is dus in ieder geval van voor het jaar 1040.”

Dat er restanten zijn gevonden van de romaanse kerk is geen heel grote verrassing. Kerken werden vroeger namelijk vaak op de fundamenten van eerdere exemplaren gebouwd. Van de huidige kerk was daarnaast al bekend dat er tufsteen van een oude kerk in is verwerkt.

In het vloerdeel waar de fundamenten gevonden zijn, is ook een grafkelder blootgelegd. Deze behoort volgens de onderzoekers toe aan de van Haersoltes, een oud Overijsselse geslacht waarvan de leden sinds 1814 tot de Nederlandse adel behoren.

Grootste rijksmonument van Zwolle

De huidige Grote of St. Michaëlskerk is een laatmiddeleeuwse stadskerk met inrichtingsstukken uit de zeventiende en achttiende eeuw en laatmiddeleeuwse muur- en gewelfschilderingen. De komende jaren wordt dit grootste rijksmonument van Zwolle vrijwel volledig gerestaureerd.

Ook interessant: De Peperbus – Icoon van Zwolle
Boek: Ken je Zwolle – De Hanzestad in 250 vragen

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×