Oudste Uilenspiegelfragment te zien in Damme

1 minuut leestijd
Oude afbeelding van Tijl Uilenspiegel

Omdat het dit jaar vijfhonderd jaar geleden is dat Johannes Grüninger in Staatsburg het boek Ein kurtzweilig Lesen von Dyl Ulenspiegel drukte, is er een reizende samengesteld over de legendarische komische held Tijl Uilenspiegel. Sinds vrijdag is de tentoonstelling te zien in het Uilenspiegelmuseum in het West-Vlaamse Damme.

Tijl Uilenspigel
Of Johannes Grüninger het boek drukte in 1510 of 1511 is overigens niet bekend, maar het is in ieder geval ongeveer vijfhonderd jaar geleden dat hij het boek op boekenbeurzen in Frankfurt en Leipzig te koop aanbood.

Het boek werd in de periode hierna een groot succes. In Antwerpen verschenen Nederlandse, Engelse en Franse vertalingen. De oudst bewaarde Nederlandse druk dateert uit ongeveer 1519. Deze druk werd in Antwerpen vervaardigd door Michiel Hillen van Hoochstraten.

In Vlaanderen werd Uilenspiegel later vooral bekend gemaakt door Charles de Coster (1827-1879). Deze Belgische Franstalige schrijver publiceerde in 1867 zijn werk La légende et les aventures héroïques, joyeuses et glorieuses d’Ulenspiegel et de Lamme Goedzak au pays de Flandres et ailleurs. In deze versie wordt Uilenspiegel in de West-Vlaamse stad Damme geboren.

In die geboortestad van Tijl Uilenspiegel worden de komende maanden zestien bladen van de ongebonden eerste druk van 1510 of 1511 tentoongesteld. Het museum:

“Je ziet alle tweeëndertig pagina’s zonder te moeten bladeren, wat bij een boek van een dergelijke ouderdom en waarde sowieso een hachelijke zaak is. De wereld van het boek en de boekdrukkunst rond 1500 vormen de achtergrond waartegen we het origineel tonen. Vervolgens krijg je het succesverhaal tussen de boekbanden en erbuiten, en enkele van de 96 histories van de oudste druk.”

Lees ook: Charles De Coster (1827-1879) – Auteur ‘Tijl Uilenspiegel’
Boek: Tijl Uilenspiegel volgens Charles de Coster

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×