Overzichtstentoonstelling Lucebert bij Stedelijk Museum Alkmaar

1 minuut leestijd
Bekende regel uit Lucebert's gedicht 'De zeer oude zingt' uit 1953 op de gevel van een concertzaal in Gent
Bekende regel uit Lucebert's gedicht 'De zeer oude zingt' uit 1953 op de gevel van een concertzaal in Gent (CC BY-SA 3.0 - J.heinkens - wiki)

Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Lucebert komt Stedelijk Museum Alkmaar met een grote overzichtstentoonstelling over het werk van de dichter en beeldend kunstenaar.

Lucebert (1924-1994), geboren als Lubertus Jacobus Swaanswijk, is een van de bekendste Nederlandse moderne kunstenaars van de twintigste eeuw. Hij woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Bergen (NH), op een steenworp afstand van Alkmaar en liet een omvangrijk en veelzijdig oeuvre na. Met de overzichtstentoonstelling wil het museum bezoekers laten doordringen “tot de innerlijke belevingswereld van het dubbeltalent”.

Voor de tentoonstelling zijn honderd objecten van Lucebert samengebracht: tekeningen uit zijn tienerjaren, een brief uit de oorlog, manuscripten, geluidsopnames van door hem zelf voorgedragen gedichten, enkele van zijn bekendste schilderijen en zijn laatste onvoltooide werk. Alle werken in de tentoonstelling zijn van zijn eigen hand. Verschillende ervan zijn niet eerder geëxposeerd.

Selbstbildnis im spiegel (1954), Lucebert
Selbstbildnis im spiegel (1954), Lucebert – Particuliere collectie

Conservator Hélène Webers werkte voor de tentoonstelling nauw samen met de erven van de kunstenaar. Volgens de Webers wás Lucebert zijn werk en kunnen bezoekers hem straks dus echt leren kennen:

Door de honderd objecten op volgorde te zetten loop je mee met zijn ontwikkeling en zit je dicht op zijn huid. We volgen hem via zeven hoofdstukken die beginnen bij zijn kinderjaren en eindigen bij het laatste onvoltooide schilderij dat in zijn atelier hing ten tijde van zijn overlijden in 1994.

De tentoonstelling 100XLucebert loopt van 30 maart tot en met 1 september 2024.

Boek: Lucebert. Verzamelde gedichten

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×