Paleis Het Loo koopt dubbelportret Amalia van Solms en Charlotte de la Trémoïlle

Werk gemaakt door Gerard van Honthorst
1 minuut leestijd
Portret van Amalia van Solms en Charlotte de la Trémoïlle - Gerard van Honthorst (Paleis Het Loo)
Portret van Amalia van Solms en Charlotte de la Trémoïlle - Gerard van Honthorst (Paleis Het Loo)

Paleis Het Loo is de nieuwe eigenaar van een zeventiende-eeuws portret van Amalia van Solms en Charlotte de la Trémoïlle. Het schilderij – dat decennialang onvindbaar was en vorig jaar onverwachts opdook op TEFAF Maastricht – is gemaakt door de beroemde schilder Gerard van Honthorst.

Amalia van Solms als de jachtgodin Diana (Detail van het werk)
Amalia van Solms als de jachtgodin Diana (Detail van het werk)
Het doek dateert uit 1633. Het is een allegorisch dubbelportret met Amalia als de Romeinse jachtgodin Diana en haar nicht Charlotte de la Trémoïlle als Ceres, de godin van de vruchtbaarheid.

Het dubbelportret krijgt op Paleis Het Loo een plaats in het belangrijkste vertrek van Mary II: de zogenaamde Bedkamer. In deze kamer werden gasten ontvangen, zoals dat ook in de audiëntiekamer van Mary II op Huis Honselaarsdijk gebeurde, waar het schilderij in de zeventiende eeuw hing. Paleis Het Loo:

Dankzij dit schilderij krijgen bezoekers een indruk van de pracht en praal waarmee Amalia en Frederik Hendrik zichzelf lieten afbeelden en de waarde die het nageslacht hechtte aan portretten van voorouders.

Uit zicht

Gerard van Honthorst (1592-1656) was onder meer werkzaam als hofschilder. Vermoed wordt dat hij de opdracht voor dit dubbelportret van Amalia zelf of van haar man Frederik Hendrik kreeg, bij het bezoek van Charlotte de la Trémoïlle aan het Haagse hof in 1632.

Koning-stadhouder Willem III erfde het werk als kleinzoon van Amalia en Frederik Hendrik met de inboedel van Honselaarsdijk. Rond 1795 verdween het uit de stadhouderlijke verzamelingen en raakte het lange tijd uit het oog, totdat het in 1951 werd geveild bij Christie’s Londen, om vervolgens in particuliere bezit weer uit het zicht te verdwijnen. Het werk is vanaf 29 januari te bewonderen in de Bedkamer van Mary Stuart. Hoeveel het museum voor het schilderij heeft betaald is niet bekendgemaakt.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×