Papyrusrol na 3500 jaar geopend

1 minuut leestijd

Onderzoekers hebben in Keulen een 3500-jaar oud dodenboek van papyrus opengerold. Dat meldt het instituut voor restauratie- en conserveringswetenschappen van de Fachhochschule Köln.

Het was een risicovolle taak om het eeuwenoude boek open te klappen zonder het te beschadigen. De huidige eigenaar van de rol heeft veertig jaar gewacht voor hij het aandurfde. Nooit eerder werd zo’n oud boek geopend. Onder leiding van prof. dr. Robert Fuchs, directeur van het instituut en expert op het gebied van papierbehoud, werd de papyrusrol in vijf uur met 97 procent luchtvochtigheid en 28 graden geopend, zonder de tekstopdrukken te beschadigen. Het resultaat was een 3,20 meter brede papyrusrol die nog in perfecte staat verkeert. Bovendien blijkt het boek kleuren te bevatten, waarvan altijd is aangenomen dat deze pas later werden gebruikt.

Egyptische dodenboeken

Het Egyptische dodenboek dateert uit de 18e dynastie (1550-1292 v.Chr.). Voor veel mensen is dit de bekendste Egyptische dynastie met bijvoorbeeld Toetanchamon, Nefertiti en Amenhotep. De papyrusrol was van een kamerheer van Thoetmoses II of Amenhotep II. De dodenboeken stonden in het oude Egypte vol met bezweringen en spreuken die demonen moesten weghouden bij de overledenen. Vooral hooggeplaatste Egyptenaren kregen daarom een dodenboek mee in hun graf.

De papyrusrol is één van de naar schatting tien rollen die zijn overgebleven uit de 18e dynastie. Het is de tweede helft van een boek, waarvan de eerst helft ernstig is beschadigd. Prof. dr. Irmtraut Munro van de universiteit van Bonn is al jaren bezig om zoveel mogelijk fragmenten van deze dodenboeken te verzamelen om ze verder te kunnen onderzoeken. Veel eigenaren willen hun papyrus vanwege de hoge waarde die het vertegenwoordig echter niet kwijt. Hoeveel van deze dodenboeken in omloop zijn is onbekend.

Nu het boek is uitgerold, moet worden beslist hoe het voortaan wordt bewaard, zodat het niet alsnog schade oploopt. Wetenschappers zullen proberen het boek te ontcijferen, om zo iets van de inhoud te leren.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×