Petitie tegen standbeeld Jan Pieterszoon Coen

Het standbeeld op de Roode Steen in Hoorn – Foto: CC/GeraldM
Twee inwoners van Hoorn vinden dat het standbeeld van de bekende VOC-medewerker Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) niet teruggeplaatst moet worden op zijn sokkel en zijn daarom een petitie gestart. Enkele weken geleden viel het beeld nadat een kraanwagen er tegenaan was gebotst.

Over het beeld van de VOC-medewerker is de laatste tijd veel te doen. Middels een burgerinitiatief vroeg een inwoner van Hoorn onlangs aandacht voor de “wrede daden” van Jan Pieterszoon Coen. De indiener stelde voor een nieuw tekstbord bij het beeld te plaatsen of om het standbeeld te vervangendoor een beeld van een historische stadgenoot op wie Hoorn wel trots kon zijn. De gemeente ging akkoord met een nieuw tekstbord.

- advertentie -

Nu het beeld van Coen van zijn sokkel is gevallen willen twee inwoners van Hoorn voorkomen dat het beeld teruggeplaatst wordt. Afgelopen vrijdag hingen ze daarom uit protest spandoeken bij het beeld. Ook hebben ze op internet een petitie gezet. De indieners:

Het standbeeld van J.P. Coen is van zijn sokkel gevallen. Het Hoornse gemeentebestuur wil het terugzetten. Zeg ‘nee’ tegen dit onzalige plan.

Wie de petitie ondertekent zegt dat Nederland een “modderfiguur” slaat als het beeld van “genocidepleger Jan Pieterszoon Coen” wordt teruggezet op zijn sokkel. De indieners willen de petitie op 21 september aanbieden aan de gemeente Hoorn. Momenteel is de petitie 163 keer ondertekend. Zeker niet alle ondertekenaars zijn het echter eens met de geponeerde stelling. Zo is bijvoorbeeld ook de volgende reactie onder de petitie te vinden:

Je moet het zien tegen het tijdsbeeld. Gewoon terug plaatsen dus!!

Andere ondertekenaars zeggen bijvoorbeeld dat ze nooit begrepen hebben waarom Coen überhaupt vereerd moest worden met een standbeeld.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier