Polen maken met oud beeld moderne film over opstand Warschau

In Polen zijn historische zwartwit-beelden van de Opstand van Warschau (1944) met moderne technieken ingekleurd. De beelden zijn vervolgens zo achter elkaar gezet dat er een moderne film van negentig minuten is ontstaan. Dat meldt de NOS woensdag.

Warsaw Rising
Warsaw Rising


De film heeft als titel Warsaw Rising en is gemaakt op initiatief van het Museum van de Opstand van Warschau. Volgens de directeur van het museum doet de film niet onder voor moderne oorlogsfilms uit Hollywood.

De Opstand van Warschau begon op 1 augustus 1944 en maakte onderdeel uit van een landelijke opstand. Het Poolse verzet hield het in Warschau uiteindelijk drieënzestig dagen lang tegen de Duitse troepen die de stad bezetten. Men hoopte op steun van een Sovjet-leger maar die steun bleef uit. Aan Poolse kant sneuvelden 18.000 opstandelingen. Daarnaast kwamen zeker 150.000 burgers om het leven. Aan Duitse zijde sneuvelden zo’n 17.000 soldaten. Zowel tijdens de opstand als na de opstand, werd naar schatting 85 procent van de stad verwoest.

- advertentie -

Geluidseffecten:

Aan de moderne film over de opstand is twee jaar gewerkt. De oude beelden zijn niet alleen ingekleurd, ze zijn ook voorzien van nieuw geluid en geluidseffecten. De film wordt volgend jaar officieel uitgebracht. Het is dan zeventig jaar geleden dat de opstand plaatsvond. De trailer van de film is hieronder te bekijken.

Lees bij de NOS: Oorlogsbeeld wordt ‘Hollywoodfilm’

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: